Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 maj 2015

Så odlar du i varmbänk

Skörda sallad utomhus mitt i smällkalla vintern? Det gör odlingsexperten Sara Bäckmo. Hemligheten är att bädda in växterna i en varmbänk!

FOTO: Sara Bäckmo & Maria Fors Östberg

I februari börjar min odlings­säsong utomhus. Jag har förberett en bädd som kommer att ge mig fin skörd av krispiga gröna blad under vårvintern. Tänk att kunna skörda grönsaker när det fortfarande ligger snö!

Att lura årstiderna verkar ha varit en sport som odlare ägnat sig åt under århundraden. Att kunna producera mat när det inte är möjligt har varit livsviktigt. Det är på inget sätt livsviktigt för mig, egentligen. Men om det nu är möjligt vill jag gärna odla under den här årstiden med, även om marken täcks av ett tungt lager snö.

Redan i mars kunde vi hämta smörgåsgrönsaker i varmbänken: vitlöksblast, spenat och rädisa. Vi kunde också skörda ruccola. April 2014: Förra årets bonusgrönsak i varmbänken blev de läckra majrovorna. Sommar 2014: Röd och grön sallad.
Redan i mars kunde vi hämta smörgåsgrönsaker i varmbänken: vitlöksblast, spenat och rädisa. Vi kunde också skörda ruccola. April 2014: Förra årets bonusgrönsak i varmbänken blev de läckra majrovorna. Sommar 2014: Röd och grön sallad.

Tur att generationers generationer brytt sig om att utveckla metoder som kan användas också i dag för att ge en experimentlysten självhushållare tidiga grönsaker.

Om sanningen ska fram har jag lagt mer tid på att anlägga misslyckade varmbänkar än på dem som kan kallas lyckade. De två första åren i min tokintensiva odling drömde jag om osande varma bäddar som skulle ge grön skön skörd mitt i vintern, men dem jag anlade förblev kalla.

Nu har jag passerat den frustrerande provperioden. Jag är fortfarande nybörjare med mycket kvar att lära, men lägger fina bäddar som ger goda grönsaker.

I varmbänken föredrar jag att odla mest smörgåsgrönsaker. Då behöver vi inte köpa importerade grönsaker till mackorna under vårvintern.

Jag sätter i huvudsak bladgrönsaker som kan skördas flera gånger, i stället för sådana som bara ger en skörd. Jag sår också mycket rädisor till smörgåsarna och planterar sallad som komplement till måltidernas ärter och bönor som fortfarande finns i frysen och morötterna som lagras i torv inomhus.

Vad är en varmbänk?

Vitsen med en varmbänk är att den är varm, i början till och med mycket varm, när all annan jord är kall eller frusen.
Värmen kommer av att organiskt material bryts ner. Det händer till exempel i en fun-gerande kompost, liksom i en hög med gödsel varvat med strömaterial. Den där värmen är precis vad jag behöver för att kunna odla grönsaker tidigt på säsongen. Min varmbänk är alltså en odlingsbädd som skapats ovanpå en hög med något som blir varmt under en nedbrytningsprocess, enkelt förklarat.

Årets varmbänk i Skillnadens Trädgård.
Årets varmbänk i Skillnadens Trädgård.

Så lyckas du med din varmbänk – Steg för steg

1. HALMGÖDSEL. Hästgödsel blandat med mycket halm fördelas i jämna lager i den stora gropen. Trampa sedan ner materialet så det packas ordentligt utan för mycket luft emellan.

land_artikel_backmo_halm

2. GULDVATTEN. Vattna med varmt vatten mellan varven, gärna utblandat med kiss eftersom det sätter i gång nedbrytningsprocessen. Materialet sjunker då det bryts ner, använd hellre för mycket än för lite gödsel.

land_artikel_backmo_guldvatten

3. RAMA IN. Då allt material lagts på lyfts odlingsramen på plats. Den sluttar mot söder för att mesta möjliga ljus ska nå växterna så småningom.

land_artikel_backmo_pallkrage

4. LOCKET PÅ. Täck sedan odlingsramen med lock och lägg mycket material runt bänken för att behålla den värdefulla värmen som snart uppstår.

Nu är varmbänkens första steg färdigt. Förutom lock och isolering runt bänken klär jag in den i varma filtar för att hålla kylan ute. Sedan väntar jag. Och väntar. Efter en kort tid börjar värmen att stiga. Jag pinnar ut flera gånger om dagen för att se hur det utvecklar sig. Det är spännande!

Hur varmt det blir beror på mängden material i bädden. Ju mer material, desto varmare. En liten bädd blir kanske inte varmare än 30 grader, medan en stor och hög bädd kan nå uppåt 70 grader.

När temperaturen nått sin peak och sjunker ner mot cirka 30 grader är det dags att lägga på jord. Jag använder kompostjord och jord från tidigare års varmbänk som jag har lagrat i säckar. Är jorden frusen tinar jag den genom att lägga säckarna inomhus, gärna på golvvärmen i badrummet.

Förberedelser för planteringen

Odlingsytan på min varmbänk är 3 meter lång och drygt 1 meter bred. Gödselhögen som bädden ligger på är något större. Jag förberedde ytan genom att i höstas gräva ett stort hål i marken där mycket av gödseln packas i. Under vintern har hålet varit fyllt av hö för att inte jorden ska frysa.

Jag hade redan en ram av trä med tillhörande lock som ska sättas ovanpå bädden. I ramen ska grönsakerna växa och täckas med lock för att skyddas mot vinterkylan.

En stor del av förberedelserna handlar om att hämta gödsel. Jag är noga med att använda gödsel som är blandad med halm eftersom det är halmen som alstrar värme då den bryts ner. Då jag inte har egna hästar hämtar jag skit hos en hästägare i närheten. Solveig mockar i stora byggsäckar till mig, prima hästskit blandat med halm. Det ger fin värme.

Min bädd slukar fyrtiosextio säckar, beroende på hur hög jag gör den. Ju högre bädd, desto mer värme avger den och under längre tid. I boken Hot Beds av Jack First har jag läst att gödseln inte ska vara äldre än åtta veckor då den används i varmbänken, det gäller alltså att hämta färsk skit. Den får inte ha börjat alstra värme (det kallas för att gödseln brinner) då varmbänken läggs, det är ett av misstagen jag gjort tidigare. Materialet hade svalnat då jag flyttade högarna och sedan kom värmen inte i gång igen.

Dags att plantera och så

Sedan börjar det riktigt roliga, att så och plantera. Under vintern har jag odlat upp fina plantor av till exempel sallad och lök som ska sättas ut i bädden, medan andra grönsaker sås direkt på plats.

Jag räknar med att varmbänken kommer att hålla sig varm i sex till åtta veckor, trots att det är snö och minusgrader utanför. Jag sköter bänken noga och luftar lite om det behövs under varma dagar, liksom jag inför varje natt täcker hela varmbänken med filtar och täcken så att inte grönsakerna fryser sönder.

Med en varmbänk i trädgården låter jag vårens skördar avlösa varandra på ett bra sätt. Varmbänken börjar ge skörd redan i mars. Sedan ger kallbänkarna skörd från april, innan de första bladgrönsakerna kan tas från odlingen på friland i maj. Om våren är fin vill säga. På så sätt kan vi vara självförsörjande med en del grönsaker redan från tidig vår.

Så fixar du en kallbänk

En kallbänk är en odlingsbädd som drar nytta av vårsolens värme, utan att själv alstra värme. Fyll till exempel två pallkragar på höjden med trädgårdsskräp och sedan jord på toppen. Lägg ett hemsnickrat lock av byggplast på lådan. Under våren värms jorden upp och du kan så för tidigare skörd än vad som är möjligt på friland.

land_artikel_backmo_odla_pallkrage

Läs fler tips från Sara Bäckmo:

 • Kompisodla – och skörda mer!
 • Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!
 • Mat med hemodlade grönsaker är den bästa!
 • Släpp fröerna loss det är vår!
 • Låt grönsakslandet blomma!
 • ”Nu ska vi bara äta grönsaker från vår egen köksträdgård”
 • ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet”
  • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 836 views
  • Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa 465 views
  • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 284 views
  • Så skyddar du din hund mot fästingar 185 views
  • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 104 views
  • Gör egen mozzarella på en halvtimme 83 views
  • Här håller Hanna hus 78 views
  • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 67 views
  • Så får du en skönare vår – 5 tips mot pollenplågan! 65 views
  • 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad! 58 views
  • Läs mer om

   Populära ämnen på Land.se

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen