Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 6 april

Så odlar du mer mat på liten yta

Planera noga och få mer mat på liten odlingsyta.

Här berättar trädgårdsskribenten Annika Christensen om sin smarta metod som vänder upp och ner på sättet att odla grönsaker.

 Annika Christensen i sin lilla trädgård. Här odlar hon efter en modell där det som inte finns att köpa billigt i butik har företräde.
Annika Christensen i sin lilla trädgård. Här odlar hon efter en modell där det som inte finns att köpa billigt i butik har företräde. FOTO: Annika Christensen

Äntligen har jag hittat de bästa grönsakerna att odla på liten yta. Nu får jag ut så mycket av min lilla odling. Jag har valt några av de nyttigaste grönsakerna som blir många luncher och piggar upp matlagningen på vintern. Förr odlade jag lite av varje men det blev aldrig så mycket av det.

I Sverige odlar de svenska bönderna mycket potatis, morötter, vitkål och lök. Dessa finns oftast även som ekologiska. De finns tillgängliga under en lång period och köps till ett bra pris.

Kolla upp om ni har någon gårdsbutik i er närhet så blir det lättare att välja vad man skall odla. Odla det som inte finns eller det som är dyrt.

Ställ dig frågan: Vad tycker jag om? Vad använder jag? Hur skall jag variera potatis, morötter, vitkål när jag lagar mat?

Välj grönsaker som odlas fram på kort tid och de grönsaker man kan skörda under lång tid.

Här kommer mina bästa tips för goda, nyttiga och användbara grönsaker och kryddor.

Grönsaker och kryddor jag skördar under lång tid.

  • Persilja
  • Gräslök
  • Mangold
  • Stjälkselleri
  • Grönkål
  • Jordärtskockor

Jag kompletterar med andra kryddor i krukor.

Snabba grönsaker som jag sår om

  • Sallat
  • Squash
  • Grönkål
  • Fänkål

På en säsong sår jag fänkål tre gånger, squash två gånger, grönkål två gånger och sallat var tredje vecka.

Sådant jag väljer bort

Jag har valt bort de som jag tycker tar lång tid och tar upp mycket plats. Exempelvis:

  • Vitkål
  • Rödkål
  • Brysselkål
  • Broccoli
  • Purjolök
  • Palsternacka

Persilja: Odla en hel pallkrage

 Rejält med persilja sätter smak på det mesta och gör mat av det som är billigt att köpa.
Rejält med persilja sätter smak på det mesta och gör mat av det som är billigt att köpa. FOTO: Annika Christensen

Odla en halv pallkrage med krusbladig persilja och en halv med slätbladig.

Man kan smaksätta så otroligt mycket med persilja och dessutom är det nyttigt. God i både varma och kalla såser.

Persiljan har man länge och odlar man mycket kan man skörda ofta. Varför inte en lunch på persiljepesto? Otroligt gott. Görs på vilket grundrecept som helst.

Antingen sår man tidigt genom att förgro den eller så köper man färdiga plantor.

Persiljan går bra att odla i krukor, lådor och amplar.

Frys in efter hand så det finns tillgängligt hela vintern.

Gräslök: Perenn lök till pesto

 Satsa på gräslök. Den lök som ger mest för minsta mängden arbete.
Satsa på gräslök. Den lök som ger mest för minsta mängden arbete. FOTO: Annika Christensen

En halv pallkrage gräslök är super men även i krukor och lådor. Sätt gärna några tulpanlökar på hösten så blommar det fint bland gräslöken. Frys in med jämna mellanrum, det blir en stor tillgång under vintern.

Gräslöken är otroligt användbar. Perenn och återkommer och sprider sig gärna.

Man kan äta både knoppar och blommor på gräslöken och de är fina som dekoration.

Klipper man kontinuerligt håller den sig fin länge.

Gräslökspesto är nästan lika gott som ramslökspesto om man har i lite vitlök.

Läs också: Så lyckas du med kryddodling

Vitlök: Lätt att spara

 Vitlöken hänger mellan brädorna i trädgårdsbordet.
Vitlöken hänger mellan brädorna i trädgårdsbordet. FOTO: Annika Christensen

Skörda vitlöken när blasten gulnat och den böjt sig. Häng den på tork på varm och torr plats. Borsta sedan dem försiktigt och förvara i korgar. Förvaras torrt och mörkt i rumstemperatur.

Det är mycket lätt och lönsamt att odla vitlök.

Nästan all vitlök som säljs i mataffären kommer från Kina.

Sätt på hösten några veckor före första frosten. Av en sättlök får man ca 8 st nya lökar. I en välgödslad pallkrage får man plats med ca 40 – 50 klyftor, ca 5 hela sättlökar. Gödsla på våren och se till att den inte torkar.

Mangold: Nya blad igen och igen

 Mangolden kan samsas med prydnadsblommor i fina krukor.
Mangolden kan samsas med prydnadsblommor i fina krukor. FOTO: Annika Christensen

Mangold är en grönsak som ger stor utdelning för en liten insats. Kan odlas både i kruka och på friland. Mangold finns i många olika färger

Direktsås eller förodlas och skjuter nya skott hela säsongen. Milda vintrar kan den övervintra men blommar andra året.

Används som spenat stuvad, i sallader mm. Förvälls och fryses in.

Bönor: Basmat med protein

 Gör stöd av långa pinnar från skogen. Höga bönor ger mer avkastning.
Gör stöd av långa pinnar från skogen. Höga bönor ger mer avkastning. FOTO: Annika Christensen
 Störbrytböna 'Carminat' ger stor skörd på liten yta.
Störbrytböna 'Carminat' ger stor skörd på liten yta. FOTO: Annika Christensen

Bönor innehåller mycket protein och blir bra mättande luncher.

Bönor är som godast när de är nyskördade. Därför är de verkligen lönt att odla dem.

Man skördar bönorna när de är slanka och baljorna äts kokta. Det blir många sommarluncher och bra tillbehör när man grillar.

Läs också: Odla spenat och mangold

Blomsterböna: Snygg och mångsidig

 Blomsterbönan är hög och starkväxande med vita blommor, gröna skidor och vita bönor. Sorterna 'Snow Storm' eller 'White Emergo' är bra val.
Blomsterbönan är hög och starkväxande med vita blommor, gröna skidor och vita bönor. Sorterna 'Snow Storm' eller 'White Emergo' är bra val. FOTO: Annika Christensen

Blomsterbönan ger gott om bönor som kan skördas både som späda baljor och fullmogna bönor. Fullmogna bönor används till soppor, grytor, humus och sallader.

Skördas blomsterbönan kontinuerligt så hinner man ta dem när skidorna är tunna. Missar du några så låt dem gå fullt ut och använd den vita smörbönan.

Blomsterbönan äts inte rå, den måste förvällas.

Jordärtskocka: Vän för evigt

 Skördar man många jordärtskockor på hösten kan man passa på att skära i tunna skivor och torka dem. Då kan de lätt stoppas i gratänger, potatismos och grytor.
Skördar man många jordärtskockor på hösten kan man passa på att skära i tunna skivor och torka dem. Då kan de lätt stoppas i gratänger, potatismos och grytor. FOTO: Annika Christensen

Jordärtskockan är en lättodlad grönsak med mycket smak.

Planteras den en gång så har man dem för evigt. Skördas sen höst eller vår. Jordärtskocka lagrar kolhydraten inulin som vissa kan vara känsliga för. Skördar man dem på våren så innehåller de mindre mängd inulin. En fin blommande sort är Bianca.

Jordärtskockan lagras bäst genom att vara kvar i jorden eller så torkar man dem.

Gott i gratänger, soppor, potatismos, rå i sallader eller som rotfruktschips.

Kål: Blad ända till vintern

 Samplantera gärna med sallat som hinner blir klar innan kålen är färdig.
Samplantera gärna med sallat som hinner blir klar innan kålen är färdig. FOTO: Annika Christensen
 Grönkål skördas nerifrån och upp. Just den här är en röd grönkål 'Scarlet' i februari.
Grönkål skördas nerifrån och upp. Just den här är en röd grönkål 'Scarlet' i februari. FOTO: Annika Christensen

Snabba kålsorter är olika sorters grönkål. De ger mycket skörd trots att de tar upp liten yta. Välj till exempel svartkål, purpurkål eller vanlig grönkål.

De kan sås i omgångar och stå hela vintern. Används i den dagliga matlagningen.

Låt stjälkarna stå kvar så växer det ut nya skott längst med stammen. Dessa små skott är goda att steka tillsammans med lite lök.

Fänkål: En matig knöl

 Plantera fänkål tätt och skörda varannan.
Plantera fänkål tätt och skörda varannan. FOTO: Annika Christensen

Snabb, god, nyttig och matig kål. Både knölen och stjälkarna är krispiga med smak av lakrits. Den vill ha näringsrik jord och ett varmt och skyddat läge med jämn bevattning för att inte gå blom i förtid.

Kan försås eller sås direkt.

Tänk på att köpa frön till knölfänkål. Sås i omgångar.

Fänkål kan stekas tillsammans med honung och blir ett gott tillbehör till fisk. God i sallader. Frys ner blasten så har man fänkål till vinterns smoothie och fiskrätter.

Sallat: En grön pallkrage

 Här ser man plocksallaten Cerbiatta i fyra stadier i slutet på maj.
Här ser man plocksallaten Cerbiatta i fyra stadier i slutet på maj. FOTO: Annika Christensen

Verkligen lönt att odla. Med en pallkrage kan man ha sallat hela säsongen om man sår nytt var 3:e vecka.

Bredsås lätt i en vindruvsask. Så bara 15 – 20 frön åt gången och gärna olika sorter.

Squash: Få ger mycket

 Annika odlar squash två gånger per säsong.
Annika odlar squash två gånger per säsong. FOTO: Annika Christensen

Lättodlad och ger mycket. De tar ganska stor plats så sätt bara två åt gången. När ni skördar första squashen på plantorna är det dags att så 2 nya. På så sätt får man jämnare skörd under längre tid. Man kan använda squash till mycket. Steka, woka, plättar, grytor, sallader mm.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen