Så odlar du mer mat på liten yta
Planera noga och få mer mat på liten odlingsyta.
Här berättar trädgårdsskribenten Annika Christensen om sin smarta metod som vänder upp och ner på sättet att odla grönsaker.
Äntligen har jag hittat de bästa grönsakerna att odla på liten yta. Nu får jag ut så mycket av min lilla odling. Jag har valt några av de nyttigaste grönsakerna som blir många luncher och piggar upp matlagningen på vintern. Förr odlade jag lite av varje men det blev aldrig så mycket av det.
I Sverige odlar de svenska bönderna mycket potatis, morötter, vitkål och lök. Dessa finns oftast även som ekologiska. De finns tillgängliga under en lång period och köps till ett bra pris.
Kolla upp om ni har någon gårdsbutik i er närhet så blir det lättare att välja vad man skall odla. Odla det som inte finns eller det som är dyrt.
Ställ dig frågan: Vad tycker jag om? Vad använder jag? Hur skall jag variera potatis, morötter, vitkål när jag lagar mat?
Välj grönsaker som odlas fram på kort tid och de grönsaker man kan skörda under lång tid.
Här kommer mina bästa tips för goda, nyttiga och användbara grönsaker och kryddor.
Grönsaker och kryddor jag skördar under lång tid.
- Persilja
- Gräslök
- Mangold
- Stjälkselleri
- Grönkål
- Jordärtskockor
Jag kompletterar med andra kryddor i krukor.
Snabba grönsaker som jag sår om
- Sallat
- Squash
- Grönkål
- Fänkål
På en säsong sår jag fänkål tre gånger, squash två gånger, grönkål två gånger och sallat var tredje vecka.
Sådant jag väljer bort
Jag har valt bort de som jag tycker tar lång tid och tar upp mycket plats. Exempelvis:
- Vitkål
- Rödkål
- Brysselkål
- Broccoli
- Purjolök
- Palsternacka
Persilja: Odla en hel pallkrage
Odla en halv pallkrage med krusbladig persilja och en halv med slätbladig.
Man kan smaksätta så otroligt mycket med persilja och dessutom är det nyttigt. God i både varma och kalla såser.
Persiljan har man länge och odlar man mycket kan man skörda ofta. Varför inte en lunch på persiljepesto? Otroligt gott. Görs på vilket grundrecept som helst.
Antingen sår man tidigt genom att förgro den eller så köper man färdiga plantor.
Persiljan går bra att odla i krukor, lådor och amplar.
Frys in efter hand så det finns tillgängligt hela vintern.
Gräslök: Perenn lök till pesto
En halv pallkrage gräslök är super men även i krukor och lådor. Sätt gärna några tulpanlökar på hösten så blommar det fint bland gräslöken. Frys in med jämna mellanrum, det blir en stor tillgång under vintern.
Gräslöken är otroligt användbar. Perenn och återkommer och sprider sig gärna.
Man kan äta både knoppar och blommor på gräslöken och de är fina som dekoration.
Klipper man kontinuerligt håller den sig fin länge.
Gräslökspesto är nästan lika gott som ramslökspesto om man har i lite vitlök.
Läs också: Så lyckas du med kryddodling
Vitlök: Lätt att spara
Skörda vitlöken när blasten gulnat och den böjt sig. Häng den på tork på varm och torr plats. Borsta sedan dem försiktigt och förvara i korgar. Förvaras torrt och mörkt i rumstemperatur.
Det är mycket lätt och lönsamt att odla vitlök.
Nästan all vitlök som säljs i mataffären kommer från Kina.
Sätt på hösten några veckor före första frosten. Av en sättlök får man ca 8 st nya lökar. I en välgödslad pallkrage får man plats med ca 40 – 50 klyftor, ca 5 hela sättlökar. Gödsla på våren och se till att den inte torkar.
Mangold: Nya blad igen och igen
Mangold är en grönsak som ger stor utdelning för en liten insats. Kan odlas både i kruka och på friland. Mangold finns i många olika färger
Direktsås eller förodlas och skjuter nya skott hela säsongen. Milda vintrar kan den övervintra men blommar andra året.
Används som spenat stuvad, i sallader mm. Förvälls och fryses in.
Bönor: Basmat med protein
Bönor innehåller mycket protein och blir bra mättande luncher.
Bönor är som godast när de är nyskördade. Därför är de verkligen lönt att odla dem.
Man skördar bönorna när de är slanka och baljorna äts kokta. Det blir många sommarluncher och bra tillbehör när man grillar.
Läs också: Odla spenat och mangold
Blomsterböna: Snygg och mångsidig
Blomsterbönan ger gott om bönor som kan skördas både som späda baljor och fullmogna bönor. Fullmogna bönor används till soppor, grytor, humus och sallader.
Skördas blomsterbönan kontinuerligt så hinner man ta dem när skidorna är tunna. Missar du några så låt dem gå fullt ut och använd den vita smörbönan.
Blomsterbönan äts inte rå, den måste förvällas.
Jordärtskocka: Vän för evigt
Jordärtskockan är en lättodlad grönsak med mycket smak.
Planteras den en gång så har man dem för evigt. Skördas sen höst eller vår. Jordärtskocka lagrar kolhydraten inulin som vissa kan vara känsliga för. Skördar man dem på våren så innehåller de mindre mängd inulin. En fin blommande sort är Bianca.
Jordärtskockan lagras bäst genom att vara kvar i jorden eller så torkar man dem.
Gott i gratänger, soppor, potatismos, rå i sallader eller som rotfruktschips.
Kål: Blad ända till vintern
Snabba kålsorter är olika sorters grönkål. De ger mycket skörd trots att de tar upp liten yta. Välj till exempel svartkål, purpurkål eller vanlig grönkål.
De kan sås i omgångar och stå hela vintern. Används i den dagliga matlagningen.
Låt stjälkarna stå kvar så växer det ut nya skott längst med stammen. Dessa små skott är goda att steka tillsammans med lite lök.
Fänkål: En matig knöl
Snabb, god, nyttig och matig kål. Både knölen och stjälkarna är krispiga med smak av lakrits. Den vill ha näringsrik jord och ett varmt och skyddat läge med jämn bevattning för att inte gå blom i förtid.
Kan försås eller sås direkt.
Tänk på att köpa frön till knölfänkål. Sås i omgångar.
Fänkål kan stekas tillsammans med honung och blir ett gott tillbehör till fisk. God i sallader. Frys ner blasten så har man fänkål till vinterns smoothie och fiskrätter.
Sallat: En grön pallkrage
Verkligen lönt att odla. Med en pallkrage kan man ha sallat hela säsongen om man sår nytt var 3:e vecka.
Bredsås lätt i en vindruvsask. Så bara 15 – 20 frön åt gången och gärna olika sorter.
Squash: Få ger mycket
Lättodlad och ger mycket. De tar ganska stor plats så sätt bara två åt gången. När ni skördar första squashen på plantorna är det dags att så 2 nya. På så sätt får man jämnare skörd under längre tid. Man kan använda squash till mycket. Steka, woka, plättar, grytor, sallader mm.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.