Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 augusti 2017

Så planerar och planterar du en fruktträdgård

Drömmer du om en egen fruktträdgård? Då är det dags att skrida till verket nu! Hösten är bästa tiden för etablering av fruktträd och bärbuskar. Och egentligen är bara en sak svår: Att välja sorter.

 Drömmen är en fruktträdgård med rikliga skördar. Hösten är rätt tid att börja plantera. Foto: IBL.
Drömmen är en fruktträdgård med rikliga skördar. Hösten är rätt tid att börja plantera. Foto: IBL. FOTO: Shutterstock/IBL

Nu på hösten är luften sval medan marken ännu är varm efter sommaren, samtidigt som det dröjer en tid innan frosten. Att det är lugnt i plantskolan så här års är också ett plus, nu lär personalen ha tid att dryfta frågor och funderingar.

Utvecklar rötter

För övrigt är det synnerligen fruktsamt att plantera växter som gått i vila. När växtkraften avtagit och plantan har börjat tappa blad kan den satsa allt på att utveckla sitt rotsystem. I regel hinner då växten etablera sig innan vintern och kan vakna i lugn och ro framåt våren.

Oavsett var i landet du bor går det att plantera så länge marken är tillräckligt mjuk att gräva i, bara inte tjälen är på gång.

Kan ge tillräcklig skörd

En fullgod fruktträdgård för en familj om fyra personer består av ett par äppelträd, något päron samt plommon och körsbär, eller rent av persika om trädgården ligger i sydliga nejder. I bärväg kan två-tre buskar av vardera röda och svarta vinbär, en hallonhäck och en uppstickare som aroniabär ge tillräckliga skördar för att räcka till både färskkonsumtion och att sylta, safta eller frysa in till vintern.

Plantera fruktträd

1) Ställ rotklumpen i en hink med vatten så den blir genomvattnad.

2) Gräv en planteringsgrop som är dubbelt så djup och dubbelt så bred som trädets rotklump. Rensa ogräs minst en meter i diameter kring gropen. Luckra i botten och på gropens sidor med en grep.

3) Lägg lite matjord i gropen men avstå från gödsel eller humusrikt material, när det förmultnar kan trädet sjunka. Blanda resten av matjorden med kompost och gödsel.

4) Sätt ner plantan i gropen, på samma djup som i krukan den kom i. Eventuellt ympställe, alltså den lilla bulan längst ner på stammen, ska vara ovan jord.

5) Sprid ut trädets rötter i gropen, sätt en käpp intill stammen och fyll på med hälften av den blandade matjorden. Vattna rikligt och fyll på med resten av jord-, kompost- och gödselblandningen. Tryck försiktigt till jorden och vattna.

6) Bind fast trädet i käppen med ett elastiskt band, på ungefär en tredjedel av stammens höjd.

Plantera bärbuskar

1) Rensa jorden från ogräs innan du planterar. När en buske väl har rotat sig är det betydligt svårare att bli av med ogräset.

2) Ställ rotklumpen i en hink med vatten för att få den genomvattnad.

3) Gräv en rejäl grop, luckra i botten och på gropens sidor med en grep. Bottna gropen med lite befintlig matjord. Lägg inte gödsel eller humusrik jord i botten, när den förmultnar kan busken sjunka.

4) Vattna i gropen och sätt ner plantan. Fyll på med matjord, nu blandad med kompost och gödsel. Tryck försiktigt till jorden och vattna igen.Läs också: Odla frukt och bär – 8 fina sorter att plantera

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen