Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 oktober

Så sår du vitlöksbulbiller

Starta din egen vitlöksodling med eget utsäde.

Hemligheten är att så vitlöksbulbiller, minilökar som bildas när en vitlöksblomma får sköta sitt.

 I slutet av sommaren är bulbillerna klara. Vitlökens blomma har "blivit med lök".
I slutet av sommaren är bulbillerna klara. Vitlökens blomma har "blivit med lök". FOTO: Kristina Bäckström

Ofta kallas de för vitlöksfrön men det är inte sant. I stället handlar det om små miniatyrlökar som bildas på toppen av varje blomställning. En blomma kan producera så mycket som 100 minilökar på samma stam som sedan faller ner och gror till en ny vitlök

Du kan plantera dem och få dina alldeles egna vitlökar, även om det tar tid. En bulbill behöver 2-3 år på sig för att växa till en vitlök med klyftor.

Den största fördelen är att du får eget sjukdomsfritt utsäde och slipper köpa nya klyftor varje år. De som får gro så här kan också bli större och kraftigare när de väl är klara.

Så sår du vitlöksbulbiller

 Egna små vitlökar att så utan risk för att få in nya sjukdomar i trädgården.
Egna små vitlökar att så utan risk för att få in nya sjukdomar i trädgården. FOTO: Kristina Bäckström

1. I vanliga fall klipps vitlökens blommor bort för att inte ta kraft från löken. Låt några stå kvar och utvecklas.

2. När bulbillerna är klara spricker det prassliga höljet runt dem. Plocka klungan och pilla loss de små lökarna. Lägg bulbillerna torrt och låt dem torka, åtminstone några dagar.

3. Plantera samma tid som stora klyftor men helst i krukor eller plastbyttor med dränering. När de är små är det annars lätt att råka rensa bort dem med ogräset.

4. Lagom sådjup är cirka 2 centimeter, de är ju så små. Gräv sedan en grop och sänk ner krukan i den. Täck med till exempel halm så att inte lökarna tinar och fryser om vartannat för många gånger.

5. Nästa år kan de små lökarna planteras om med större avstånd. Märk ut var de hamnar även nu. De är fortfarande ganska små när de kommer året därpå.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen