Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 oktober 2018

Akta! Klippet som tar blomman ur porslinsblomman

Porslinsblomman är tålig men samtidigt skör. Ett enda felklipp kan förstöra nästa års blomning. Gör så här i stället!

 Sköt om din krukväxt på rätt sätt och njut av den i åratal. Porslinsblomman är dessutom söt på riktigt och bjuder på sockerdroppar.
Sköt om din krukväxt på rätt sätt och njut av den i åratal. Porslinsblomman är dessutom söt på riktigt och bjuder på sockerdroppar. FOTO: IBL

Porslinsblomman ser ut som om den vore av just porslin. Både blommor och blad har en skör porslinsglans.

Den är förbluffande lättskött och en av de krukväxter som oftare far illa av överdrivna omsorger än av att glömmas bort.

Läs också: Så sköter du om din azalea

Så här tar du hand om din Hoya

Så växer den: Porslinsblomman (Hoya) växer slingrande, ibland kan den sträcka ett nytt skott flera decimeter innan den får ro att sätta blad. Den klassiska porslinsblomman blommar vitt med rosa mitt men det finns också röda, persikofärgade och gula.

Placering: Aldrig ute, det gillar den inte. Ställ den i ett varmt och ljust fönster men inte i direkt sol. Den trivs också väldigt bra i ampel.

Skötsel: Plantera inte om i onödan, vänta tills plantan fyller krukan helt. Duscha gärna då och då under sommaren men aldrig på blommorna.

Vattning: Vattna en gång i veckan vår och sommar, gärna med lite flytande gödsel varannan gång. Höst och vinter vattnas den ytterst sparsamt och gödslas inte. Den vill vila

Se upp med: Knipsa aldrig av blomklasen. Den lilla, skrovliga grensnutten den sitter på hyser nästa års blommor.

Visste du att: Blommorna avsöndrar små sockerdoppar under varma dagar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen