Så skapade Ellen och Fredrik en spännande entré
Låt din trädgård säga "välkommen" med stil.
Så här byggde Ellen Forsström och Fredrik Gunnarsson om sin entré från grunden.
Det talas ofta om att skapa rum i trädgården för att göra den mer ombonad och spännande. Men hur börjar man?
Ellen Forsström och Fredrik Gunnarsson startade närmast huset och byggde ett upp doftande, blommande grönt ett rum från garageuppfarten fram till husets entré.
Det talas ofta om att skapa rum i trädgården för att göra den mer ombonad och spännande. Men hur börjar man?
Ellen Forsström och Fredrik Gunnarsson startade närmast huset och byggde upp ett doftande, blommande grönt rum från garageuppfarten fram till husets entré.
– För mig är entrén en av de viktigaste platserna i trädgården. Där passerar jag ofta och jag vill bli välkomnad av årstidens blommor när jag kommer hem, säger Ellen.
Läs också: Bygg ett gammaldags staket
Ramen fanns från början
När Ellen Forsström och Fredrik Gunnarsson köpte huset i Linköping fanns det i stort sett bara gräsmatta, fruktträd och en stor ask intill huset. Tomten
kringgärdades av syren, körsbärssnår och fläder.
– Ramen fanns där och träden. Jag älskar den stora asken. Men i övrigt låg allt öppet och det fanns knappt några rabatter. Vi ville skapa mer variation och fler rum.
Ellen Forsström är trädgårdsskribent och älskar engelska arts-and craftträdgårdar. Hon gillar när det finns en stark grundstruktur som sedan kläs med mer fria planteringar. Att gångar, plank, portaler och terrasseringar nästintill döljs av växtlighet.
– Jag tycker om att se trädgården som en förlängning av huset, där den är mer strukturerad närmast huset för att sedan bli vildare ju längre ut mot tomtgränsen man kommer.
Årstiderna möter
Det blir som att något ordnat placeras i något vilt, så att man skapar en naturnära fond åt trädgårdens mer anlagda sommarrum. Detta genom att anlägga lundar och ängar i ytterkanterna. Därför blev det naturligt att börja med entrén och att bygga upp ett ganska formellt rum med ett tydligt formspråk och långa linjer.
Det blev två parallella, rejält tilltagna perennrabatter längs med huset, fram till ytterdörren. Syftet är att det alltid ska finns något som blommar där, att man ska mötas av årstiden varje gång man går på den knastrande grusgången.
Samtidigt skapades en tydlig avgränsning mot resten av trädgården genom en terrassering med en stenmur. Tomten sluttar nämligen från huset och ner mot byvägen. Entréträdgården länkas sedan samman med resten av trädgården genom en trappa ner till ”vårängen”.
– Vi skapar rum i trädgården genom att bestämma vilka funktioner vi vill ha, det kan vara en uteplats eller som här en entré, sedan bygger vi upp väggar runt funktionerna och länkar dem samman med gångar.
Träden bildar tak
I det här fallet börjar entrén redan vid garageuppfarten, där det blir tydligt att man gör entré till trädgården genom en rosenportal med staket på båda sidor.
– Det ska kännas att man kliver in i en egen värld. Vi ville skapa en spelplan, en scen där trädgårdsföreställningen kan utspela sig. Då krävs lite intimitet vilket är svårt att få till om det är helt öppet mot grannar och omgivning.
Bakom rabatterna, mot muren, har en avenbokshäck planterats, detta för att ge perennerna något lugnt och formfast att spela ut sin blomning mot. Det blir lugnt och stadigt när ögat stannar vid häcken och blicken inte får med allt på tomten. Dessutom skapas ett rum.
En tall och en stor ask bildar tak. Det gör att det är soligt i rabatterna under delar av dagen men det finns också mycket skugga och solljus som silas, vilket gör att jorden inte torkar ur lika snabbt. Dessutom ger det ett vacker ljus.
Mellan tuktat och vilt
Enar som klipps i konformer och buxbom som formas till bollar utgör stöttepelare till en vindlande växtlighet på sommaren. Rosor, nävor, löjtnantshjärtan, franska kungsljus och nepeta får drapera det formfasta Prästkragar, aklejor och vallmo får hoppa fritt. Liksom stockrosorna.
Vårlökarna är planterade så att det ser ut som att några hoppat ur rabatten och fortsatt ner i det som ska bli äng. Lavendeln ska man helst snudda vid när man närmar sig ytterdörren. Av den doften kan man ju inte bli annat än glad.
– Min förra trädgård var lite mer som utslängda öar utan sammanhang. Nu försöker jag skapa en helhet med tydliga former och det känns som att vi är på god väg. Jag vill ha kontraster mellan tuktat och vilt. Det är där poesin uppstår.
Så bygger du en entré: steg för steg
• Ellen började med att gräva två långa rabatter var sida av sjöstensplattorna som låg som en gång fram till ytterdörren. Växter som vi haft med oss hade bråttom ner i jorden, eftersom de stått i krukor och korgar i väntan på en ny trädgård.
• Sedan byggde Fredrik en rosenportal med staket på sidorna för att skilja av trädgården från garageuppfarten. Där planterades honungsrosor ’Hybrida’ och klematis ’Paul Farges’ samt rosen ’Felicitë et Perpetual’.
• Efter det påbörjades arbetet med stenmuren. Hela tomten sluttar ner från huset, därför tjänar muren även som terrassering och entréträdgården hamnar på ett eget etage. Det var ett hårt arbete som vi fick göra lite i taget eftersom vi är otränade ”kontorsråttor”.
• Fredrik gjöt grindstolpar där vi ville ha en öppning ner mot det vi kallar vårängen, som ska vara vild med en massa vårlökar i. Grindstolparna gjordes av lecablock som putsades. Den översta rundningen gjöt Fredrik med hjälp av en fotboll som han köpte billigt på Ica.
• När muren var på plats fyllde vi på med ris, kompost och jord för att få upp nivån på rabatten mot muren. Sedan planterades en avenbokshäck i bakkant på perennrabatterna. I rabatten på andra sidan gången planterades en ligusterhäck mot punchverandan. Detta för att ge rabatterna och ”stöd” åt alla och håll samt skapa en rumskänsla.
• När vi pustat ut efter murbygget var det dags att ta bort sjöstensplattorna, bredda gången och fylla på med grus. Vi tyckte att en grusgång passade bra ihop med stilen på huset med spröjsade fönster och verandor. Vi kantade med stora stenar och planterade sedan växter som är tänkta att välla ut över kanterna, nepeta, nävor, lammöron, alunrot, lavendel och daggkåpa.
• För att skapa höjd, så att perennrabatterna inte skulle bli som utrullade mattor byggde Fredrik rosentorn. Ett högre längst bort för att balansera upp den stora asken. Där planterades en ’Venusta Pendula’. Rosstöden målades i rött vilket binder den samman med staket och portal och skapar en fin helhetskänsla. Vi gjorde även ”stegar” av gamla hässjestörar som vi ställe på var sida av ett fönster. Där planterades en vit klematis ’Albina Plena’.
• Till sist kom trappan ner mellan grindstolparna på plats. Grunden för den är upp- och nervända sjöstensplattor från gången. För att få ett blickfång rakt ut från husets kallveranda och ner mellan grindstolparna byggde Fredrik en piedestal i trä som även den målades röd.
Byggarna i korthet
Namn: Ellen Forsström och Fredrik Gunnarsson
Ålder: 53 och 52 år
Bor: På landet utanför Linköping
Motto i trädgården: Våga prova!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.