Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 juni 2017

Så sköter du dina pioner – tips och råd

Fantastiska färger, underbara dofter och dessutom lätta att sköta. Få växter är så tacksamma att odla som pioner. Här får du tips om placering, planering och plantering.

 Med pioner blir trädgården mustig och varm.
Med pioner blir trädgården mustig och varm. FOTO: Istock

Jord och läge avgör

Luktpioner vill ha djup, näringsrik och gärna lite tyngre jord.

Buskpioner och vilda arter mår bäst i lättare, väldränerad jord.

Pioner klarar allt från sol till vandrande skugga, i skugga blommar de längre. Pioner ska inte planteras på en plats där det tidigare har stått pioner. Måste det ändå ske ska jorden blandas med kompost eller ny jord. Pioner bör stå med 80–100 centimeters avstånd.

Plantera grunt

Gräv rejäla plantgropar, cirka 50 centimeter djupa och lika vida, och fyll med planteringsjord. Plantera sedan grunt, de små knoppanlagen ska ligga bara 3–5 centimeter under markytan. Gödsla inte men vattna ordentligt.

Olika sorter = lång blomning

Sätt plantor som avlöser varandra med blomning. Med följande planering kan det blomma från slutet av maj till mitten av juli:

1) Vilda, örtartade pioner – sista veckan i maj och början av juni.

2) Hybridpioner – första veckan i juni till mitten av månaden.

3) Korsningar av buskpioner – tidig juni fram till midsommar.

4) Luktpioner – midsommar till mitten av juli.Läs också:Klätterhortensia – en slingrande snygging i trädgården

Pigga upp pionen!

En pion som slutar blomma har hamnat för djupt. Med åren sjunker jorden, samtidigt som ny kompost och gödsel trycker på uppifrån, och när pionen kommer för långt ned orkar den inte blomma.

Lösningen är att gräva upp och flytta plantan eller att sätta om den på en högre nivå. Torra vårar och försomrar är det också viktigt att vattna pionen.

Flytta och föröka – visst går det!

Det går utmärkt att flytta och för­öka pioner, möjligen dröjer blomningen något efter omplantering. Bästa tiden för flytt och förökning är tidig höst.

Gräv upp och dela rotklumpen försiktigt, se till att det finns knoppar på varje del. Låt rötterna ligga och lufttorka snittytan några timmar. Jordförbättra och plantera grunt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen