Så stormsäkrar du växthuset
Krasch, och du är blåst på växthusdrömmen. Så här får du ett växthus som klarar mer av stormar och oväder.
Det finns inga idiotsäkra lösningar men det finns saker du kan göra för att minska risken för stormskador.
Rätt materialval, montering och placering från första början gör störst skillnad men visst finns det saker du kan göra även för ett befintligt växthus i blåsväder.
7 steg mot ett växthus som tål väder
1. Välj rätt modell.
Bor du på en vindpinad plats finns särskilt stormtåliga växthus att köpa. Vissa modeller kommer också med en extra hög tålighet mot snölast på taket.
Var också noga med valet av plastfolie till ditt tunnelväxthus. Bra folie är framtagen speciellt för växthus, består av flera lager plast och har ett UV-skydd.
2. Tänk extra på taket
Visst är det vackert med ett växthus helt i glas men om du har skog runt omkring finns alltid risken för nedfallande grenar.
Det kan vara ekonomiskt att byta ut ett tak i glas mot ett i kanalplast. Det tål mer. Dessutom får du gratis skuggning från kanalplasten under soliga dagar.
Kanalplast kan också sättas på väggar som är extra utsatta.
Läs också: Tunnelväxthus – allt du behöver veta
3. Placera säkert
Ställ växthuset på en så vindskyddad plats du kan och på behörigt avstånd från träd som kan tappa grenar i blåsten.
4. Montera och fäst noga
Följ monteringsanvisningar och anvisningar om förankring slaviskt om du köper ett färdigt växthus. Särskilt viktigt är det att förankra huset som det ska.
Även om inte huset blåser omkull kan kraftig vind orsaka spänningar som spräcker glas och gör metallstagen sneda.
5. Säkra dörrar och fönster
En glipa i dörren eller ett fönster på glänt kan ge ett ökat tryck inne i huset som spräcker glasrutor.
Ta bort automatiska fönsteröppnare, stäng fönstren och se till att allt sitter säkert. En bit snurrad ståltråd, buntband eller snöre används för säkring.
6. Skydda utsidan
Allt kommer inte från ovan. Kolla så att inte hammocken, regnvattentunnan eller barnens trampolin kan komma farande i blåsten.
Se också till att skotta bort snö på taket och runt sidorna. Även om taket tål en den snölast är det dumt att chansa. Snö plus en flygande plasthink i 20 sekundmeter kan bli för mycket.
7. Inspektera ofta
Ta en titt då och då för att se om något ändras. Skulle till exempel en ruta gå sönder kan du rädda mycket genom att sätta över hålet tillfälligt så att inte vinden kommer in och ställer till mer.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.