Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 28 februari

Så tar du sticklingar

Rent snitt på rätt ställe och sticklingen får en bra start. Så här gör du för att få fler av dina favoritblommor.

 Klipp rätt så får pelargonsticklingen en bra start.
Klipp rätt så får pelargonsticklingen en bra start. FOTO: IBL

1. Vanlig stickling

Det här är den allra vanligaste sticklingstypen som passar för pelargoner, fuchsia och andra snabbväxande växter.

Använd en ren sax eller kniv och ta av grenen alldeles under ett bladfäste. Plocka bort bladen vid just det bladfästet. Precis i vecket mellan gren och bladskaft kommer sticklingen att skicka ut sina rötter.

Plocka sedan bort bladen ovanför så att bara några få är kvar. Den behöver lite blad för att ge kraft till de nya rötterna men om de blir för många orkar inte sticklingen försörja alla.

2. Stickling med stambit

 Porslinsblomma på väg, klipp av med en bit kvar.
Porslinsblomma på väg, klipp av med en bit kvar. FOTO: Istock

Vissa växter, som är långsamma av sig, vill ha en snutt gren kvar under tillväxtpunkten för rötter. Det här gäller porslinsblomma, cissus och filodendron.

Ta av toppsticklingen 2-3 centimeter under ett bladpar och stick ner stamsnutten i jorden.

3. Bladsticklingar

 Fetbladiga växter börjar ofta med ett enda blad.
Fetbladiga växter börjar ofta med ett enda blad. FOTO: IBL

Fetbladiga växter som paradisträd och saintpaulia förökas med bladsticklingar. Riktigt köttiga blad knipsas av direkt under bladskivan, får ligga och torka till en stund och sticks sedan ner i jorden.

Saintpaulians blad bryts av så att stjälken följer med. Sedan sätts den i jorden så att markytan når bladets nederkant, där bildas sedan de nya skotten.

Läs också: 8 saker du INTE ska göra med vårens sticklingar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen