Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 6 september 2019

Så torkar du hortensia och behåller färgen

Torka hortensians vackra blommor med så mycket av färgen i behåll som det bara går. Här är knepen du behöver för att lyckas.

 Dags att leka med blommorna. Här blir de en vacker krans tillsammans med några torkade rosor.
Dags att leka med blommorna. Här blir de en vacker krans tillsammans med några torkade rosor. FOTO: Istock

Alla sorters hortensia går att torka till eterneller. All färg kommer du aldrig att kunna bevara men ganska mycket ändå om torkningen görs på rätt sätt och blomman klipps vid rätt tillfälle.

Så torkas hortensiablommor

 Torka hortensia och njut av dem hela vintern.
Torka hortensia och njut av dem hela vintern. FOTO: Istock

1. Klipp inte av blomman för tidigt, när den just slagit ut. Då är blombladen för saftspända och känsliga. De kommer att sloka och tappa formen helt.

Vänta tills blomman är mitt i sin blomning. Alla blommorna i klasen ska ha slagit ut helt och blommorna börjat få en lite ”papprig” känsla.

2. Klipp av grenen mellan två bladpar. Klipper du precis vid fästet får blomman för svårt att suga upp vatten. Klipp rakt så att såret på grenen som lämnas kvar blir minimalt.

3. Välj en vas med samma höjd som grenarna du klippt av. Ge varje kvist en ny snittyta, gärna lite snett. Klipp mellan bladfästena nu också. Ta bort bladen, ett eller två kan vara kvar men inte mer.

4. Häll 3-4 centimeter med vatten i vasen och sätt ner stjälkarna. Ställ sedan vasen på en sval plats inne utan direkt sol.

5. Vänta och fyll inte på vasen. Blommorna ska få suga i sig det lilla vatten som finns och sedan torka i sin egen takt. När vattnet är borta och blommorna helt torra är de klara.

Läs också: Torka eterneller – så gör du

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen