Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 februari 2019

Så väljer du miljövänliga blommor i butiken

Köp blommor med hjärtat som gör gott på mer än ett sätt. Här är råden som hjälper dig välja miljösmart och med gott samvete.

 Gott till lilla hjärtat. Välj blommor som är bra för miljö och människa.
Gott till lilla hjärtat. Välj blommor som är bra för miljö och människa. FOTO: Fairtrade Sverige/Blomsterfrämjandet

Vill du köpa en blomma till någon du tycker om? Tänk ett varv till och gör ett val som gör gott på flera sätt.

– Ett bra sätt är att välja svenskodlat eller blommor som är närodlade, säger Erika Wallin på Blomsterfrämjandet.

Störst på den svenska marknaden är tulpanerna som drivs i växthus på hemmaplan. Svenska blomköpares efterfrågan på tulpanerna är hög och det har gett branschen en extra skjuts.

– En del odlare går ännu längre. Ett exempel är Alverbäcks som klimatkompenserar sina odlingar genom att plantera träd i Afrika, berättar Erika.

Det klassiska valet är att komma med en bukett i näven men Erika påminner gärna om en lite lurig strategi.

– Man kan köpa en krukväxt som blommar mycket, till exempel engelsk pelargon. Sedan klipper man några blommor av den och använder som snittblomma.

Köp för rättvisa

Leta efter märket Fairtrade om du vill köpa snittrosor. Märket visar att rosorna tagits fram med goda villkor för dem som jobbar med att ta fram dem. Det ställs också krav på att inte de värsta bekämpningsmedlen får användas och på att odlingen inte får slösa med vatten.

Varannan ros som säljs i Sverige är Fairtrade-märkt. Prata med din lokala blomsterhandlare, de har ofta stenkoll på märkning och ursprung. Fairtrade-märkta rosor finns även flera större butikskedjor som Hemköp, Lidl, Willys, Blomsterlandet, Ica och Coop.

Välj odlat i Sverige

 Svenskodlade tulpaner i vasen.
Svenskodlade tulpaner i vasen. FOTO: Blomsterfrämjandet

Här finns det främst tre märkningar att titta efter. Svenskt sigill-märket visar att växterna odlats i Sverige och uppfyller märkningens höga krav, har Sigillmärket dessutom tillägget ”Klimatcertifierad” tar blomsterodlaren ett ännu större ansvar för sin klimatpåverkan.

Till slut finns märket Från Sverige. Det visar att blommorna drivits fram här och kommit till dig utan långa transporter.

Leta efter närodlat

Har du en blomsterbutik eller plantskola där du bor kan du ha turen att hitta riktigt närodlat. Enklast blir det om du väljer krukväxter, då finns det mer att välja på.

Även tulpaner finns ofta som relativt närodlade, då det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr.

Ge blommor mer än ett liv

Välj kvalitet om du väljer snittblommor. Billiga slit och släng-buketter är inte bra miljötänk. En blommande krukväxt kan också bli precis lika fint. Välj gärna en som kan vara kvar och blomma om, till exempel hibiskus, saintpaulia eller pelargon. Vissa krukväxter, som hortensia och begonia, kan också planteras ute i trädgården till sommaren.

Ge en gåva med historia

 Pelargonen Maria Dangel dök först upp i Blekinge 1864. Nu säljs den som Grönt kulturarv.
Pelargonen Maria Dangel dök först upp i Blekinge 1864. Nu säljs den som Grönt kulturarv. FOTO: Grönt Kulturarv

En fin blomstergåva kan vara ett arvegods, skott från farmors gamla novemberkaktus eller den där blomsterlönnen som stod i barndomshemmet.

Det finns också fyra vackra pelargoner med en lång svensk historia som säljs med märkningen Grönt kulturarv.

Läs också: 4 huskurer som kan räta upp en hängig tulpan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen