Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 25 oktober 2018

Så vet du när det är dags att vattna din orkidé

Allra helst ska en orkidé ha lång livslängd och skjuta upp nya blommor om och om igen. Men ofta övervattnas plantan, vilket resulterar i ruttna rötter och hängiga blad.

Så här vet du att det är dags för vattning.

Att orkidéer ska vattnas runt en gång veckan vet de flesta. Det ju också därför den är en sådan sympatisk krukväxt! Men det kan ändå vara svårt att avgöra när det är dags för vattning. Under vinterhalvåret ska du till exempel vattna orkidén mer sällan än under sommarhalvåret.

Rötternas färg avgör

 När rötterna är gröna är de fortfarande fuktiga, vilket signalerar att du bör vänta med att vattna.
När rötterna är gröna är de fortfarande fuktiga, vilket signalerar att du bör vänta med att vattna. FOTO: iStock

Det enkla knepet för att se om din orkidé behöver vatten är att titta på rötterna. Om rötterna är silverfärgade är det dags att vattna, då har rötterna nämligen torkat upp. Är de däremot lite grönare så kan det vänta, för då är rötterna fortfarande fuktiga.

 När rötterna är silverfärgade kan det vara dags att vattna.
När rötterna är silverfärgade kan det vara dags att vattna. FOTO: IBL

Observera att orkidésorten Masdevallia är ett undantag som vill ha det fuktigt kring rötterna hela tiden. Därför odlas den i ren vitmossa som till skillnad mot orkidékomposten kan vara fuktig hela tiden utan att börja ruttna.

Läs också: Så får du orkidéerna att blomma längre och rikligare

Så vattnar du orkidén

Det enklaste sättet att vattna blomman är att sänka plastkrukan (inte bladen) ner i rumstempererat vatten. Ta upp den direkt och låt rinna av. Kallt vatten skadar plantan på sikt, därför ska du använda rumstempererat vatten. Regnvatten är egentligen det bästa, eftersom det innehåller organiska ämnen med näring i.

Undvik att det kommer vatten i bladrosetten som blir kvar, då kan bladfästena ruttna. Det ska inte finnas vatten i krukans botten.

Läs också: Så räddar du en hängig orkidé

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen