Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 maj 2015

Sara Bäckmo älskar sitt trädgårdsskafferi: Mat med hemodlade grönsaker är den bästa!

Att laga mat på egenodlade grönsaker har gjort vår familj kräsen. Inget smakar så gott som hemlagat när råvarorna odlats med mycket kärlek och omsorg i vår trädgård.

På vintern längtar jag efter det stora utbud av grönsaker vi har under odlingssäsongen. Alla olikformade gurkor, salladsblad i flera färger, rädisorna som är peppriga eller milda och kålen som kan vara både mjuk och hård.

Nu tragglar vi med gurkor i närmast exakta diametrar och snabbt dassig sallad levererad i plast som komplement till de lagrade grönsaker som finns kvar efter förra säsongen. Snart är det dags att börja skörda igen och då minskar raskt behovet av att köpa grönsaker.

Anpassa maten

Det svåraste med att odla för att vara självförsörjande under en stor del av året har varit att anpassa matlagningen efter det som är skördeklart i trädgården. Det har tagit tid att förstå hur omställningen från konsument till producent görs bäst. Nu när jag möter odlare som vill göra samma resa som vår familj gjort är det liknande utmaningar som diskuteras.

Det viktigaste för mig att lyfta fram när det gäller hur odling och mat kan kombineras är att mathållningen inte blir tråkigare av att råvarorna odlas på hemmaplan. Maten kommer inte att vara likadan varje dag och kommer inte att smaka på samma sätt trots att råvarorna återkommer med jämna mellanrum. Genom att man odlar ett väl varierat trädgårdsskafferi kommer maten som pryder tallrikarna ibland att vara väldigt enkel – men antagligen den godaste du någonsin ätit.

Vad vill du äta? Bär med dig den frågan när du planerar din odling. Squash är till exempel roligt att odla, liksom pumpor. Men tänker du äta upp 20 kilo squash under året? Om inte räcker det kanske att odla tre plantor i stället för sex och lämna resten av den värdefulla ytan till gurkor som du kan lägga in överskottet av, bondbönor som du lätt kan frysa eller bär som det i princip går att äta hur mycket som helst av.

Och morötterna, som kanske har tilldelats en halv pallkrage i årets köksträdgård? De tre raderna räcker inte långt i en familj ens om barnen flyttat ut. Odla mycket av det du vill skörda och använda mycket av. Odla mindre av resten.

Överskott av bondbönor kan förvällas lätt och lagras i frysen men bönorna är också fina att torka på ett nät och sedan använda till falafel.
Överskott av bondbönor kan förvällas lätt och lagras i frysen men bönorna är också fina att torka på ett nät och sedan använda till falafel.

När är det dags att äta vad? Vi gör varje vecka en matplanering. Under hela året utgår den från vilka grönsaker som finns skördeklara, alternativt lagrade. För att förenkla ytterligare gör jag ibland en lista över det som står redo att skördas. Eftersom min man inte har samma insyn i odlingen men planerar maten lika ofta som jag är skördelistan en bra lösning för att alla grönsaker ska komma till användning.

I vår familj, liksom i många andra, återkommer en del maträtter ofta. Barnen har sina favoriter, liksom vi vuxna. Men dessa rätter smakar olika beroende på när under året de tillagas. Under hösten innehåller fiskgratängerna solmogna tomater, på vårkanten spenat. Köttfärssåsen har en bas av
squash under försommaren, under vintern en mustig röra av tomat och paprika.

Favoritblad på mackan

Också smörgåsarna smakar olika under året, beroende på vilka grönsaker som toppar mackorna. Det kan vara ett berg av gul paprika på sensommaren, eller ett dito av barnens favoritblad, trädgårdsportlak, som odlas i varmbänken under tidig vår.

De två första åren i mitt självförsörjningsprojekt försökte jag mest att odla grönsaker för att ersätta dem vi annars skulle ha köpt i butik. Det var en bra början. Enkel och lätthanterlig. Mest använde vi grönsaker som tillbehör till maten.

Efter hand har användningen av grönsaker förändrats. Vi har blivit modigare, mer experimentlystna, kräsnare och använder betydligt mer grönsaker i matlagningen nu än tidigare. Ofta är det så att kött, fisk och fågel agerar tillbehör i stället för att grönsakerna gör det.

Med ett välfyllt trädgårdsskafferi finns många ingredienser att välja mellan till måltiderna.
Med ett välfyllt trädgårdsskafferi finns många ingredienser att välja mellan till måltiderna.

En middag hos oss kan till exempel bestå av stekt potatis med lök och chili, färsk kålsallad, färsk tomatsallad, vitlöksfrästa brytbönor och ugnsbakad lax på en bädd av paprika och tomat. Det behövs ingen Einstein för att räkna ut att merparten av matintaget vid den måltiden består av grönsaker. Eftersom det finns många saker att välja på äter alla lagom mycket av det de gillar. Under sju av årets månader kommer alla grönsaker vi äter från den egna köks­trädgården och i en måltid som den ovan är det då bara lax och olivolja som kommer från butik.

Grönsaksmat passar utmärkt till lunch och middag. Gör några små enkla tillagade rätter (till exempel gratinerade bönor, ugnsbakade tomater med kryddor och stekta rotsaker) och servera med en mängd färska grönsaker, enkel yoghurtsås och kokt ägg. Gott, enkelt och nyttigt.

Tid att odla – tid att leva

Livet med en självförsörjande trädgård är gott. Men livet tar lite längre tid att leva jämfört med om vi skulle köpa all mat i butik.

Vi räknar med att våra middagar tar minst en timme varje dag att tillaga. Utöver själva tillagningen behöver vi förbereda maten genom att skörda råvarorna. Ibland passar det planeringen bäst att skörda alldeles innan maten lagas, andra dagar passar det bäst på morgonen innan jobb eller andra aktiviteter. Grönsakerna kommer, oavsett alternativ, att vara pinfärska jämfört med dem vi annars köper i butik och sedan lagrar i kyl till dess det är dags att laga mat.

En tidig sommarskörd av grönsaker bestämmer vilken mat som tillagas.
En tidig sommarskörd av grönsaker bestämmer vilken mat som tillagas.

Det långsammare livet ger tid till eftertanke, njutning och (i vårt fall) tid att umgås mycket med barnen. Alldeles vanlig härlig vardagstid med att laga mat och lyssna på radio, samtidigt som barnens teckningar vid köksbordet blir allt fler och frågor om världsrymden och krokodiler diskuteras. En morot innan maten och barnens älskade trädgårdsblommor på salladen. Det är livskvalitet.

Recept! Gratinerad rödkål

4 portioner 
1 medelstort rödkålshuvud
200 g ädelost

1. Värm ugnen till 200–225 grader.
2. Dela lämplig mängd kål i klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i mindre bitar.
3. Koka kålen i lättsaltat vatten en kort stund så att krispigheten försvinner. Den får inte bli mjuk och sladdrig.
4. Häll av vattnet. Blanda den kokta kålen med smulad ädelost.
5. Lägg i en smord form, inte för stor. Gratinera i ugn tills osten börjat smälta och få färg.

Röd spetskål ’Kalibos’.
Röd spetskål ’Kalibos’.
Rotsaker går att variera i oändlighet. Här ska de ugnsbakas tillsammans med färsk timjan.
Rotsaker går att variera i oändlighet. Här ska de ugnsbakas tillsammans med färsk timjan.

Recept! Mos på jordärtskocka

Välj fina, stora och släta jordärtskockor samt potatis, ungefär hälften av varje.

4 portioner
150 g potatis
150 g jordärtskockor
1 msk smör
1/2 dl mjölk

1. Skala rotsakerna. Se till att få bort alla mörka partier på skockorna.
2. Lägg rotsakerna i kokande vatten. Låt koka i fem minuter.
3. Häll av vattnet och häll på nytt kokhett vatten.*
4. Salta. Koka rotsakerna mjuka.
5. Stampa moset tillsammans med smör och en skvätt grädde eller mjölk.

* Anledningen till att vattnet byts är att mycket av de ämnen i jordärtskockan som ger knasig mage försvinner ut i vattnet. Då skockorna kokas klart i nytt vatten förbättras den kroppsliga upplevelsen av moset avsevärt.
* Anledningen till att vattnet byts är att mycket av de ämnen i jordärtskockan som ger knasig mage försvinner ut i vattnet. Då skockorna kokas klart i nytt vatten förbättras den kroppsliga upplevelsen av moset avsevärt.

Kom-i-håg för en självhushållare

 • Odla mycket av det du äter mycket av, lite av det du äter lite av.
 • Anpassa favoriträtterna efter grönsaker som är skördeklara.
 • Ersätt pasta, ris och gryner med grönsaker.
 • Ta till vara överflöd genom att frysa, torka och tillaga för senare användning.
 • Använd grönsaker i bröd, örtsalt och såser
 • Libbsticka, krasse, persilja, selleri och gräslök. Till synes oanvändbar blast är fin att använda till grönsakssalt.
  Libbsticka, krasse, persilja, selleri och gräslök. Till synes oanvändbar blast är fin att använda till grönsakssalt.

  Vi bakar gärna bröd med rödbeta i och kallar det för drakblodsbröd. Recept finns på bloggen.
  Vi bakar gärna bröd med rödbeta i och kallar det för drakblodsbröd. Recept finns på bloggen.

  Läs fler tips från Sara Bäckmo:

  • Kompisodla – och skörda mer!
  • Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!
  • Så odlar du i varmbänk
  • Släpp fröerna loss det är vår!
  • Låt grönsakslandet blomma!
  • ”Nu ska vi bara äta grönsaker från vår egen köksträdgård”
  • ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet”
   • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 836 views
   • Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa 465 views
   • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 284 views
   • Så skyddar du din hund mot fästingar 185 views
   • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 104 views
   • Gör egen mozzarella på en halvtimme 83 views
   • Här håller Hanna hus 78 views
   • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 67 views
   • Så får du en skönare vår – 5 tips mot pollenplågan! 65 views
   • 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad! 58 views
   • Relaterade artiklar

    Lands Nyhetsbrev

    Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

    Missa inga nyheter
    Gratis

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


    Läs fler artiklar från Land.se

    Till toppen