Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 maj 2022

Sara Bäckmo: Gör en bra strategi för gödsling

Sara Bäckmo lägger inte tid på små skördar. Hennes bästa råd inför sommaren är att välja grödor som ger mycket mat och att gödsla ordentligt.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Hon är hela Sveriges odlardrottning. Sara Bäckmo har lärt oss odla för att äta under hela året.
Hon är hela Sveriges odlardrottning. Sara Bäckmo har lärt oss odla för att äta under hela året. FOTO: Maria Fors Östberg

Hon är en given förebild för många trädgårdsodlare som vill blir så självförsörjande det går. Sara Bäckmo delar med sig av sina bästa tips inför sommarens odlingsprojekt.

Vad är ditt stora odlingsprojekt i år?

– Frigöra tid och odla enkelt eftersom jag har tagit över en handelsträdgård. Hemma blir det mycket grönsaker på smartast möjliga sätt, nyttoodling. Det blir en ytterst grön köksträdgård med mer grönsaker och färre blommor. Back to the basics!

Mitt bästa tips till odlaren:

– Odla sånt som du gillar att äta i första hand och lär dig att odla det. Om du kan skörda sånt du verkligen tycker om att äta ökar motivationen och det blir roligare att odla.

– Gör en bra strategi för hur du ska gödsla. Ofta gödslar vi lite för dåligt och då växer det sämre. Använd gärna resurser som finns i närområdet. Vad finns i din trädgård? Vad har grannskapet? Finns det någon omkring dig som har hästar eller höns som du kan få gödsel av eller har du en stor gräsmatta med mycket gräs som går att använda efter gräsklippningen?

Vilken är din favorit i trädgården?

 Kål är Saras favorit. När man väl lärt sig odla den finns massor av sorter att testa.
Kål är Saras favorit. När man väl lärt sig odla den finns massor av sorter att testa. FOTO: Istock

– Kål! För att den kan bli mat under hela året, sent och tidigt. I början från frö som grott till mikroblad och kålhuvud som går att skörda ända in på vintern. När du väl lärt dig odla en typ av kål kan du odla nästan alla kålsorter, de förodlas, planteras, gödslas och skyddas från ohyra på ungefär samma sätt. Dessutom är kål otroligt vackra växter!

Är det något du floppar med i din trädgård?

Läs också: Så blir du en blomsterbonde

– Varje år floppar flera saker, det är en del av att odla. Förra året testade jag en halmbalsodling som inte riktigt blev som jag hade tänkt mig. Den tog mer tid att underhålla än jag önskat och det växte bra i den först sent på säsongen.

Finns det något som du inte vill ha i din trädgård?

– Växter som ger lite skörd i förhållande till arbetsinsatsen, typ quinoa och linser. Eftersom mitt mål med odlingen är att vara självförsörjande hela året är det viktigt med grödor som levererar mycket mat. Bondbönor är en utmärkt baljväxt!

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Namn: Sara Bäckmo

Blogg: www.sarabackmo.se

instagram:@skillnadens

Ålder: 43 år

Jobbar: Influencer, författare

Bor: Kalvsvik, Småland

Odlingszon: 3

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen