Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 maj 2015

Sara Bäckmo laddar för tidig skörd: Släpp fröerna loss, det är vår!

Vårens solstrålar värmer både jord och sinne. Trädgårdsprofilen Sara Bäckmo förbereder redan för tidig skörd genom att stoppa frön i backen.

Nästan allt vi ska äta måste i jorden minst åtta veckor innan skörd. Men var ska grönsakerna växa? Tja, helst överallt där det är möjligt. Tidigt på säsongen använder jag flera knep för att skapa drägligare miljöer för sådder, som varmbänkar, odlingslådor skyddade med lock och upphöjda bäddar som täcks med fiberväv.
I en del odlingslådor börjar det spira redan i mitten av mars. Här har jag sått sallad och spenat under vintern och i april kan vi skörda. Under maj månad skördar vi sedan en hel del från friland, alltså från odling direkt i backen. För att det ska vara möjligt här i odlingszon 3 måste jag förstås så mina grönsaker tidigt, gärna redan i mars. I andra delar av landet kan vårsådderna göras både tidigare och senare, beroende på hur långt våren kommit.

Bäddarna jag använder för tidiga sådder är de som ska sås eller planteras först i slutet av maj eller början av juni. Jag använder till exempel tomatbädden, gurklådorna eller den plats där sommarmorötter ska sås i juni. Det är ingen bra idé att använda potatislandet, där potatisen kanske ska sättas i april, då hinner inte den tidiga skörden bli färdig innan bädden behövs till annat.

Jag lägger på en fiberväv över bädden. Den skapar extra värme och skyddar från katter och fåglar.
Jag lägger på en fiberväv över bädden. Den skapar extra värme och skyddar från katter och fåglar.

Genom att jag täckodlar köksträdgården, och alltså gödslar ovanifrån med organiskt material, innehåller min jord den näring grönsakerna behöver redan från början. Om du inte täckodlar behöver du gödsla dina land innan sådd, till exempel genom att vända ner kompost eller komposterad ko- eller hästgödsel.

Jag har gjort en noggrann planering av min yta för att få ut mesta möjliga skörd under året. Vissa bäddar kommer att ge tre skördar under säsongen. Nu är det tid att förverkliga det jag planerat och jag känner mig redo. Framför allt längtar jag efter pirret som uppstår när jag står klar med en sådd och vet att det snart börjar växa. Tänk att allt som grönsaksfröet behöver för att gro finns lagrat i det lilla kornet. Jag bidrar med det som önskas i form av jord, näring och fukt och blir sedan rikt belönad med läcker skörd. Vilket samarbete.

Nu är det dags

Att jorden kan krattas utan att det bildas stora blöta klumpar tar jag som ett tecken på att det är dags att så. Flera av de tidiga grönsakerna tar inte så stor plats, därför väljer jag att dra upp rader i landet med knappt 20 centimeter emellan. Ganska tätt alltså. Jag har sällan tid att dutta med linor och grejer för att få raka rader utan höftar genom att ställa krattan på högkant och dra mina fåror. Och vem skulle få för sig att kolla om raderna är raka?

Tidigt på våren är det blaskigt att hålla på med vatten. Dessutom är det kallt. I bästa fall kan jag synka sådden med ett regnväder, då sköter det sig självt, men oftast vattnar jag i samband med sådden. I stället för att vattna hela landet i efterhand brukar jag vattna ordentligt i såraden innan jag sår. När fröna är i jorden lägger jag igen raden och klappar till med krattan så att fröna blir ordentligt inbäddade.

Det finns många hot mot en nysådd bädd tidigt på säsongen. Vi har ett krea­tivt bestånd av kajor i ett träd intill som kan ställa till oreda, men än värre är våra fyra katter. Mitt bästa försvar är att lägga ut en lite tjockare fiberväv över jorden och förankra med sten. Över det lägger jag kompostgaller, något upphöjda på stenarna. Katterna drar sig för att gå över gallret och den tjockare väven är svårare för kajorna att dra bitar ur till sina bon än de tunna dukarna. Fiberväven hjälper dessutom bädden att värmas upp när vårsolen visar sig och ger de små grönsaksplantorna ett lite varmare välkomnande då de tittat upp.

Alla i familjen gillar spenat

Något av det första jag sår på friland är spenat. Jag sår många, många rader, alldeles för mycket kanske någon skulle tycka. Men genom att börja tidigt och så mycket kan jag odla alla blad vi behöver under hela året. Under maj och första delen av juni skördar jag allt jag kan, förväller och fryser in. Senare under säsongen kompletterar jag med en del mangold och nyzeeländsk spenat, men odlar alltså de flesta blad nu under våren. Vi har fortfarande kvar enstaka påsar i frysen från förra årets skörd, de är slut lagom till att jag börjar skörda på nytt nu i månadsskiftet mars–april.

Spenat använder vi i pastasås, la­sagne, gratänger, pizzor och soppor. Alla i familjen gillar spenat, både färsk och tillagad. Det är verkligen en grönsak värd att odla mycket av och det är lätt att göra det under den tidiga säsongen. När dagarna bli längre och ljusare börjar spenaten att blomma och då är den inte lika fin och lätt att skörda och äta.
Du som inte får till spenaten alls utan att den går i blom kan ersätta den med andra bladgrönsaker, som trädgårdsmålla, mangold, nyzeeländsk spenat och malabarspenat. Dessa ger dock inte så tidig skörd och sås inte på friland riktigt så tidigt heller.

Förutom spenat satsar jag på grönsaker vi kan använda på smörgåsarna. Hit hör bland andra dill, rucola och rädisa. Dessa sår jag i flera omgångar för att kunna skörda under några månader. Vid sådden lämnar jag alltså plats för rader som sås cirka två veckor senare. Då blir skördeperioden för hela bädden längre.

Dillen vill ha sällskap

Dill är en lustig grönsak som det tagit mig tid att bli vän med, flera år har det inte alls blivit något av den. Men sedan jag läste ett tips av odlaren Åke Truedsson har det blivit ändring på den saken. Nu är skörden stor och frodig.

Dillen blir frodig och fin då den sås lite på måfå bland andra grönsaker. Den lär dock inte trivas tillsammans med morot och fänkål.
Dillen blir frodig och fin då den sås lite på måfå bland andra grönsaker. Den lär dock inte trivas tillsammans med morot och fänkål.

Jag tar helt enkelt en näve dillfrön och strör ut glest i en bädd där det redan står andra grönsaker. Dillen trivs bland sina grannar tidigt på säsongen och växer betydligt bättre än i de prydliga rader jag tidigare sått. Skörden blir stor och räcker både till smörgåsar och infrysning. Det fina med dill är att den går att skörda flera gånger. Lämna en 5 centimeter lång stump av stjälken så växer det ut en ny stam.

Att så grönsaker på våren är belöningen efter en kall och mörk vinter. Ofta vill jag så mycket. Det är lätt att bli förblindad. Och sedan räcker inte tiden till allt jag vill så, vädret som slår om och blir dåligt och middagsmaten närmar sig med stormsteg.

Bah! Jag har lärt mig att hellre njuta av att så en rad och ta mig tid att göra det ordentligt än att jäkta i väg fyra rader med dåligt humör hos både barnen och mig som följd. Att bädden blir sådd under loppet av en vecka är gott nog.
Allt behöver inte göras på en och samma gång, men gärna något litet varje dag.

Grönsaker att så tidigt på friland

 • Spenat
 • Rucola
 • Rädisa
 • Dill
 • Persilja
 • Sallad
 • Majrova
 • Majrova är en rotsak som växer fint och snabbt på våren. Den tar större plats i landet än de tidiga bladgrönsakerna.
  Majrova är en rotsak som växer fint och snabbt på våren. Den tar större plats i landet än de tidiga bladgrönsakerna.

  Tidiga grönsaker passar att bredsås

  Att strö ut frön över en yta och krafsa ner dem i jorden kallas för att bredså. Flera av de tidiga grönsakerna ger fin skörd när de sås på detta sätt. Under våren skördar vi ofta tidiga och små blad från plantor som inte ska växa och bli så stora. Sallad kan därför sås tätt i en odlingslåda eller pallkrage och ger stor skörd av blad på liten yta.

  land_artikel_backmo_spenat

  Så sår Sara spenaten

  land_artikel_backmo_sa_spenat_1
  1. Det går åt många frön när fyra rader på 6 meter ska sås. Spenaten heter ’Merlo Nero’ (lär betyda svart koltrast på italienska) och är en sort jag inte odlat tidigare.

  land_artikel_backmo_sa_spenat_2
  2. Den något upphöjda bädden är färdig för att sås med fyra rader spenat.

  land_artikel_backmo_sa_spenat_3
  3. Raderna dras upp med kortänden på krattan, det behöver inte vara perfekt rakt.

  land_artikel_backmo_sa_spenat_4

  4. Här sår jag spenaten i rader med 5–10 centimeter mellan plantorna. Spenat går också bra att bredså glest.

  land_artikel_backmo_sa_spenat_5
  5. Såraden läggs igen och klappas platt med baksidan på krattan.

  land_artikel_backmo_sa_spenat_6
  6. Fiberduken förankras genom att stenar läggs på sidorna. Övriga bäddar är täckta med halm i väntan på sådd.

  Läs fler tips från Sara Bäckmo:

  • Kompisodla – och skörda mer!
  • Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!
  • Så odlar du i varmbänk
  • Mat med hemodlade grönsaker är den bästa!
  • Låt grönsakslandet blomma!
  • ”Nu ska vi bara äta grönsaker från vår egen köksträdgård”
  • ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet”
  • Relaterade artiklar

   Läs mer om

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen