Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 maj 2015

Sara Bäckmo: ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet!”

Det är nu drömmen om 2015 års köksträdgård börjar ta form. Vackra, krispiga och goda grönsaker från egen trädgård direkt till tallriken. Så lyxigt! Ska vi planera tillsammans och bädda för ett dignande trädgårdsskafferi?

I bistraste januari är det svårt att övertyga mig själv om att min trädgård är en potentiell skattkammare.  Allt är brunt, smutsigt, kallt. Jag längtar efter snön som under några månader ska gömma det kvarglömda och ogjorda i köksträdgården. Måtte den komma snart!

Förra året var fantastiskt. Under alla tolv månader kunde vi äta grönsaker från den egna köksträdgården. Från juni till januari köptes inte en enda grönsak. Vi var helt självförsörjande på allt grönt vi kunde drömma om. Vilken otrolig vardagsrikedom.

Skrotcykelspaljén har blivit ett signum för Skillnadens Trädgård. Här med rosenskäran ’Rubenza’ och gurka.
Skrotcykelspaljén har blivit ett signum för Skillnadens Trädgård. Här med rosenskäran ’Rubenza’ och gurka.

Att odla alla grönsaker vi behöver under en period av året är en spännande utmaning. Jag tänjer på gränserna. Vågar. Chansar. Lyckas. Och misslyckas. Framför allt njuter jag av att kunna ge min familj den bästa mat som finns. Vår egen!

Så fungerar trädgårdsskafferiet

Skillnadens Trädgård är som ett inomhusskafferi – fast utomhus. Ett trädgårdsskafferi. Här både odlar och förvarar jag en stor del av den mat vi äter. I första hand satsar jag på att äta direkt från landet. Vi saknar nämligen bra lagringsmöjligheter och behöver därför äta upp mycket på en gång. Så lite mellanlagring som möjligt. I stället använder jag min yta effektivt och odlar under en lång säsong. Från jord till bord.

Innan jag började odla på allvar trodde jag att det bara var proffsen, med specialredskap, dyra hjälpmedel och betald arbetstid, som kunde få till det på riktigt. Så fel jag hade! Det enklaste enkla räckte för att förvandla min egen eftersatta trädgård till ett lyxigt skafferi som fyller matbordet med läckerheter, som många gånger inte ens kan köpas i butik.

Rådjuren har ätit upp alla blad på rödbetorna. Om jag täcker betorna med halm kan jag skörda dem till våren.
Rådjuren har ätit upp alla blad på rödbetorna. Om jag täcker betorna med halm kan jag skörda dem till våren.

Men kan alla verkligen odla så mycket? Hur är det för dig som bor i norr? Nyligen fick jag kontakt med en tjej som odlar grönsaker för att täcka familjens behov i sex–sju månader varje år – i odlingszon 8! Det är den tuffaste odlingszon vi har i Sverige, ändå är det möjligt att framställa så mycket trädgårdsmat.

Ett trädgårdsskafferi är ett klimat­smart, miljövänligt och relativt enkelt sätt att möta ditt och familjens behov av gröna läckerheter, odlade på en gans­ka liten yta. Vem kan låta bli att använda en sådan möjlighet? Jag är i alla fall taggad att se årets skafferi ta form!

Maträtterna avgör odlingarna

En odling kan upplevas väldigt improviserad men ändå ha en gedigen plan i grunden. Min odling kan se ”stökig” ut, men är väl planerad. Då kan jag synka skötseln av den stora köksträdgården med familj och jobb. Det blir roligt att arbeta och jag behöver inte känna mig stressad eller sinkad om någonting inte går min väg.

I ett trädgårdsskafferi finns plats för allas favoriter. Otto, 5 år, älskar majs.
I ett trädgårdsskafferi finns plats för allas favoriter. Otto, 5 år, älskar majs.

Innehållet i köksträdgården är ett resultat av våra matvanor. I början av året brukar vi därför ha ett familjeråd där vi pratar om vilken mat vi vill äta. Det är roligt och många gånger överraskande. Alla ropar grönsaksnamn hej vilt och önskar sig färger och former på omöjliga grönsaker.

Det blir en lång lista som rymmer till exempel blåa potatisar, majs, lila bondbönor, nyzeeländsk spenat, snoppbönor (nu också snippbönor för rättvisans skull, vad nu jag ska hitta på för fantasifullt för att möta det önskemålet …), blåbär och jordnötter.

Under den period av året då alla grönsaker kommer från de egna landen kan vi förstås inte äta all typ av mat. På försommaren när vi inte har tomater att skörda blir det ingen köttfärssås med tomater i (om vi inte har sparat i frysen) och på hösten ingen sparris. Att under perioder av året njuta av det som är i säsong har blivit en verklig höjdpunkt!

Stor variation

Med egen köksträdgård som ger skörd under större delen av året äter vi härligt mycket grönsaker. Vi skulle faktiskt inte ha råd att köpa den här mängden ekologiska och närproducerade grönsaker i butik.

Kålväxterna kan vara de vackraste av alla och står sig fina under delar av vintern.
Kålväxterna kan vara de vackraste av alla och står sig fina under delar av vintern.

Min erfarenhet är att ju mer varierad skörd vi kan välja mellan, desto större mängd grönsaker äter vi. En sorts morot är inte nog för att hålla intresset uppe under många odlingsmånader. Men när rötterna har olika färger och former, liksom kål, bönor, bladgrönsaker och annat, då består intresset.

För att få stor variation i skörden odlar jag många sorter av en och samma grönsak. Det brukar bli mer än 150 olika slags grönsaker under en säsong.

Just så brokigt vill jag ha mitt trädgårdsskafferi! Många smaker att frossa i, färger att glädjas åt och växtsätt att förundras över. Då tröttnar vi inte på att äta och jag tycker det är roligt att odla. Länge.

Säsongen är lång i Skillnadens Trädgård. Vintersallat står grön och fin hela vintern och är både god och nyttig.
Säsongen är lång i Skillnadens Trädgård. Vintersallat står grön och fin hela vintern och är både god och nyttig.

Det viktiga så-schemat

För att hinna så allt vi önskar oss behöver jag strukturera alla sådder. Jag gör helt enkelt ett schema. Lite halvtråkigt på ett sätt, men den nördiga delen av mig tycker det är otroligt stimulerande att lägga pusslet där allt snos ihop.  Alltför sällan lyckas jag dock hålla mig till schemat under en hel säsong, men det känns ändå bra att inleda med en föreställning om att jag tror mig veta hur allt ska bli. Och kanske blir det just i år som jag ändå lyckas följa allt till punkt och pricka? Du kanske känner igen dig…

Samplantering av sparris, persilja och sommarblommor.
Samplantering av sparris, persilja och sommarblommor.

Så här kan du göra:

 • Titta på instruktionerna på fröpåsen när fröerna ska sås. Själv väljer jag det tidigaste alternativet, det är din odlingszon som avgör.
 • Gör en skiss på ett schema med två kolumner för varje månad, en för sådd första delen av månaden, en för den andra.
 • Anteckna de sådder du vill göra under året. Planera in flera sådder av en och samma grönsak, till exempel sallad, spenat, morötter och broccoli, så att du har skörd från tidig vår till sen höst.
 • Glöm inte drömmen

  Jag älskar att tänka på hur min grönsaksodling ska bli vacker. För lika viktig som skörden, att kunna äta och njuta av underbar hemodlad mat, är själva upplevelsen av att vara i min köksträdgård.

  Nu när jag planerar årets odling sluter jag ögonen och drömmer mig in bland frodiga planteringar, försöker känna mig fram, känna dofter, uppleva och se. I en grönsaksodling ryms ju så mycket mer än bara grönsaker, om jag bara vill. Jag njuter av mitt rostiga skrotcykelstaket, stenarna jag låtit titta fram ur marken och längtar efter den matta jag ska ”väva” av sommarblommor och grönsaker i år.

  Planera lagom

  Lagom bra planering kan vara att anteckna vilka grönsaker och sommarblommor du vill ha i köksträdgårdens olika delar. Även om du inte bestämt exakt var de ska stå har du vid utplantering eller sådd en palett med alternativ att välja från. Då kan du skapa en fin plantering i stunden utan att vara styrd av ett exakt schema.

  Vinterbroccolin (sprouting broccoli) såddes förra våren. Om den överlever vintern ska den ge spröda små broccolispröt i februari–mars. En dröm för den som vill vara självförsörjande!
  Vinterbroccolin (sprouting broccoli) såddes förra våren. Om den överlever vintern ska den ge spröda små broccolispröt i februari–mars. En dröm för den som vill vara självförsörjande!

  Läs fler tips från Sara Bäckmo:

  • Kompisodla – och skörda mer!
  • Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!
  • Så odlar du i varmbänk
  • Mat med hemodlade grönsaker är den bästa!
  • Släpp fröerna loss det är vår!
  • Låt grönsakslandet blomma!
  • ”Nu ska vi bara äta grönsaker från vår egen köksträdgård”
   • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 832 views
   • Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa 463 views
   • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 274 views
   • Så skyddar du din hund mot fästingar 182 views
   • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 98 views
   • Gör egen mozzarella på en halvtimme 83 views
   • Här håller Hanna hus 76 views
   • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 67 views
   • Så får du en skönare vår – 5 tips mot pollenplågan! 65 views
   • 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad! 58 views
   • Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Missa inte vår webbshop

    Lär dig i din takt

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen