Sara Bäckmo: ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet!”
Det är nu drömmen om 2015 års köksträdgård börjar ta form. Vackra, krispiga och goda grönsaker från egen trädgård direkt till tallriken. Så lyxigt! Ska vi planera tillsammans och bädda för ett dignande trädgårdsskafferi?
I bistraste januari är det svårt att övertyga mig själv om att min trädgård är en potentiell skattkammare. Allt är brunt, smutsigt, kallt. Jag längtar efter snön som under några månader ska gömma det kvarglömda och ogjorda i köksträdgården. Måtte den komma snart!
Förra året var fantastiskt. Under alla tolv månader kunde vi äta grönsaker från den egna köksträdgården. Från juni till januari köptes inte en enda grönsak. Vi var helt självförsörjande på allt grönt vi kunde drömma om. Vilken otrolig vardagsrikedom.
Att odla alla grönsaker vi behöver under en period av året är en spännande utmaning. Jag tänjer på gränserna. Vågar. Chansar. Lyckas. Och misslyckas. Framför allt njuter jag av att kunna ge min familj den bästa mat som finns. Vår egen!
Så fungerar trädgårdsskafferiet
Skillnadens Trädgård är som ett inomhusskafferi – fast utomhus. Ett trädgårdsskafferi. Här både odlar och förvarar jag en stor del av den mat vi äter. I första hand satsar jag på att äta direkt från landet. Vi saknar nämligen bra lagringsmöjligheter och behöver därför äta upp mycket på en gång. Så lite mellanlagring som möjligt. I stället använder jag min yta effektivt och odlar under en lång säsong. Från jord till bord.
Innan jag började odla på allvar trodde jag att det bara var proffsen, med specialredskap, dyra hjälpmedel och betald arbetstid, som kunde få till det på riktigt. Så fel jag hade! Det enklaste enkla räckte för att förvandla min egen eftersatta trädgård till ett lyxigt skafferi som fyller matbordet med läckerheter, som många gånger inte ens kan köpas i butik.
Men kan alla verkligen odla så mycket? Hur är det för dig som bor i norr? Nyligen fick jag kontakt med en tjej som odlar grönsaker för att täcka familjens behov i sex–sju månader varje år – i odlingszon 8! Det är den tuffaste odlingszon vi har i Sverige, ändå är det möjligt att framställa så mycket trädgårdsmat.
Ett trädgårdsskafferi är ett klimatsmart, miljövänligt och relativt enkelt sätt att möta ditt och familjens behov av gröna läckerheter, odlade på en ganska liten yta. Vem kan låta bli att använda en sådan möjlighet? Jag är i alla fall taggad att se årets skafferi ta form!
Maträtterna avgör odlingarna
En odling kan upplevas väldigt improviserad men ändå ha en gedigen plan i grunden. Min odling kan se ”stökig” ut, men är väl planerad. Då kan jag synka skötseln av den stora köksträdgården med familj och jobb. Det blir roligt att arbeta och jag behöver inte känna mig stressad eller sinkad om någonting inte går min väg.
Innehållet i köksträdgården är ett resultat av våra matvanor. I början av året brukar vi därför ha ett familjeråd där vi pratar om vilken mat vi vill äta. Det är roligt och många gånger överraskande. Alla ropar grönsaksnamn hej vilt och önskar sig färger och former på omöjliga grönsaker.
Det blir en lång lista som rymmer till exempel blåa potatisar, majs, lila bondbönor, nyzeeländsk spenat, snoppbönor (nu också snippbönor för rättvisans skull, vad nu jag ska hitta på för fantasifullt för att möta det önskemålet …), blåbär och jordnötter.
Under den period av året då alla grönsaker kommer från de egna landen kan vi förstås inte äta all typ av mat. På försommaren när vi inte har tomater att skörda blir det ingen köttfärssås med tomater i (om vi inte har sparat i frysen) och på hösten ingen sparris. Att under perioder av året njuta av det som är i säsong har blivit en verklig höjdpunkt!
Stor variation
Med egen köksträdgård som ger skörd under större delen av året äter vi härligt mycket grönsaker. Vi skulle faktiskt inte ha råd att köpa den här mängden ekologiska och närproducerade grönsaker i butik.
Min erfarenhet är att ju mer varierad skörd vi kan välja mellan, desto större mängd grönsaker äter vi. En sorts morot är inte nog för att hålla intresset uppe under många odlingsmånader. Men när rötterna har olika färger och former, liksom kål, bönor, bladgrönsaker och annat, då består intresset.
För att få stor variation i skörden odlar jag många sorter av en och samma grönsak. Det brukar bli mer än 150 olika slags grönsaker under en säsong.
Just så brokigt vill jag ha mitt trädgårdsskafferi! Många smaker att frossa i, färger att glädjas åt och växtsätt att förundras över. Då tröttnar vi inte på att äta och jag tycker det är roligt att odla. Länge.
Det viktiga så-schemat
För att hinna så allt vi önskar oss behöver jag strukturera alla sådder. Jag gör helt enkelt ett schema. Lite halvtråkigt på ett sätt, men den nördiga delen av mig tycker det är otroligt stimulerande att lägga pusslet där allt snos ihop. Alltför sällan lyckas jag dock hålla mig till schemat under en hel säsong, men det känns ändå bra att inleda med en föreställning om att jag tror mig veta hur allt ska bli. Och kanske blir det just i år som jag ändå lyckas följa allt till punkt och pricka? Du kanske känner igen dig…
Så här kan du göra:
Glöm inte drömmen
Jag älskar att tänka på hur min grönsaksodling ska bli vacker. För lika viktig som skörden, att kunna äta och njuta av underbar hemodlad mat, är själva upplevelsen av att vara i min köksträdgård.
Nu när jag planerar årets odling sluter jag ögonen och drömmer mig in bland frodiga planteringar, försöker känna mig fram, känna dofter, uppleva och se. I en grönsaksodling ryms ju så mycket mer än bara grönsaker, om jag bara vill. Jag njuter av mitt rostiga skrotcykelstaket, stenarna jag låtit titta fram ur marken och längtar efter den matta jag ska ”väva” av sommarblommor och grönsaker i år.
Planera lagom
Lagom bra planering kan vara att anteckna vilka grönsaker och sommarblommor du vill ha i köksträdgårdens olika delar. Även om du inte bestämt exakt var de ska stå har du vid utplantering eller sådd en palett med alternativ att välja från. Då kan du skapa en fin plantering i stunden utan att vara styrd av ett exakt schema.