Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 28 april 2017

Sara Bäckmo: Så får jag en jätteskörd av majs!

Plantor i raka rader är en dålig idé och ju fler sorter, desto sämre går det. Läs Sara Bäckmos bästa råd för att få en dunderskörd av majs.

Även om majs är en grönsak som växer fint på våra breddgrader känns det alltid exotiskt att skörda guldgula kolvar. Det är så mycket sol och sommar insprängt i de söta kornen. I september förra året skördade vi drygt femtio fullmatade majskolvar!

De stora backarna med majs till frysen är en fin målbild nu när jag sår årets plantor. Men det är också en del osäkerhet med i bilden. Jag funderar över hur varmt det ska vara den kommande tiden. Kommer det att vara lagom för sådden? Får den en bra start?

Fina kolvar kräver beskärning. Ta bort sidostänglarna som växer fram så att plantan består av endast en stängel. Foto: Sara Bäckmo.
Fina kolvar kräver beskärning. Ta bort sidostänglarna som växer fram så att plantan består av endast en stängel. Foto: Sara Bäckmo.

Välj bara en sort

Första gången jag odlade majs gjorde jag som med de flesta grönsaker i trädgården, jag valde flera sorter. Någon alldeles vanlig gul majs och så en minimajs och någon i avvikande färg. Det blev inget att skörda alls, förutom besvikelse.

Majs är en grönsak som lätt pollineras av andra majssorter som växer i närheten. När olika sorter pollinerar varandra vet plantorna varken ut eller in. Vilken sort ska jag vara? De svarar med att producera kolvar som ibland inte har några majskorn alls, eller väldigt oregelbundna rader av dem.

Därför väljer jag bara en enda sort att odla per säsong, då minskar risken för korspollinering. I år odlar jag sorten ’Swift’, som är en majs med mycket sötma. Det gillar barnen.

Förodling eller inte

Det råder delade meningar om vad som ger bäst resultat; att förodla eller direktså. Jag odlar i zon tre och har provat bägge sätten flera gångar. Utan tvekan ger förodlingen bäst resultat hos mig.

I maj passar det att så majs i tunnelväxthuset, som är lagom varmt. Foto: Sara BäckmoDär får sådden stå kvar tills det är dags att plantera ut.
I maj passar det att så majs i tunnelväxthuset, som är lagom varmt. Foto: Sara BäckmoDär får sådden stå kvar tills det är dags att plantera ut.

Majskorn har den egenskapen att de behöver gro ganska snabbt efter att de kommit i jorden, annars ruttnar fröerna. Så är det också med bönor, gurkfröer och en del andra. Majsen behöver dessutom varm jord för att alls gro och det ställer lite krav på odlaren.

Om jag sår på friland i jord som riskerar att kylas ner i en temperatursvacka, så blir det ingen eller en väldigt ojämn grodd. Då måste jag i stället vänta några veckor tills jorden säkert värmts upp. En senare sådd försenar mogningen och om det blir en kall sensommar kan skörden bli dålig.

Har provat direktsådd

Ett år direktsådde jag i början av juni, en sort som skulle mogna ganska snabbt, men hade trots en fin sommar en stor del omogna kolvar i september-oktober. Det var trist. Därför förodlar jag all min majs.

Andra odlare har uppfattningen att majsen blir allra bäst vid direktsådd. Jag tror det har lite med odlingsklimatet att göra, vilka sorter vi väljer och hur sådderna hanteras. Precis som med alla grönsaker får vi prova oss fram och hitta sätt att odla som passar i just den egna trädgården och det egna sättet att odla.

Is i magen

Det är lockande att så majs tidigt för att ha stora plantor att sätta ut. Men majs är kräsna rackare som inte tycker om att planteras om. Det tycks mig som om plantorna får svårare att trivas på nya växtplatsen om de är stora. Så jag försöker att ha is i magen och sår först två-tre veckor innan de ska sättas ut i landet. Då hinner de gro och växa upp till drygt fem-tio centimeters höjd vid utplantering och det tycker jag är lagom.

Sådden kan göras inomhus eller i ett växthus där det är varmt. Bäst är att så fröerna ett och ett i en liten kruka eller i ett pluggbrätte, då störs inte rötterna så mycket när de ska planteras ut. Allra bäst blir det i odlingstråg som går att öppna.

Tänk dig hur fint ett pajskal blir när det gräddas i form med avtagbar kant. Likadant är det med majsen. Jorden i tråget ska dessutom vara varm och lagom fuktig, då gror fröerna snabbt.

Täta rader

En majsplantering i köksträdgården ser maffig ut. De höga plantorna har smala och alldeles blanka blad i mörkt grönt och en stor vippa upptill som inte återfinns hos några andra av grönsakerna. Av den anledningen är det lätt att planera för majs i en enda lång rad, som en avskiljare mellan olika kvarter eller som kantväxt. Tänk gärna om!

Majs måste växa ganska tätt tillsammans för att pollineras på bästa sätt. Flera rader behöver alltså stå bredvid varandra. Pollen från hanblommorna som sitter på vipporna i plantans topp ska spridas med vinden och landa på det lilla ”skägget” som tittar fram ur bladen som omsluter varje majskolv. Om väldigt lite pollen landar på ”skägget” blir det inte så många majskorn i varje kolv.

I en bädd som är en meter bred brukar jag ha tre plantor på bredden, med raderna cirka 20 centimeter från varandra. Dessutom försöker jag att ruska på plantorna då och då när jag passerar. Då yr det pollen i luften och plantorna får lite hjälp med befruktningen och utveckla fina kolvar.

Utmärkt sällskap

Fastän majs kan tyckas vara lite krånglig att odla, med förodling och utplantering som två extra moment, så gillar jag dem verkligen. En orsak är att jag tycker de är toppen att samplantera med andra grönsaker. Eftersom majsen blir så hög finns det mycket plats nere i marknivå att använda till annat. Här kan jag odla både lågväxta grönsaker eller sommarblommor, liksom högre växter som trycker sig upp mellan majsplantorna.

Sallad, rödbetor, tomat, squash/pumpa och låga brytbönor passar fint ihop med majs. Foto: Sara Bäckmo.
Sallad, rödbetor, tomat, squash/pumpa och låga brytbönor passar fint ihop med majs. Foto: Sara Bäckmo.

Majs tycker om både näring och fukt och det är en sak att tänka på oavsett hur majsen växer och tillsammans med vad. Jag tycker att det är praktiskt att täckodla majsen. Då täcker jag all bar jordyta mellan plantorna och fortsätter att täcka jorden under hela säsongen.

Täckmaterialet, till exempel gräsklipp, omvandlas till näringsrik jord med maskarnas hjälp och det tjocka täcket hindrar vatten från att dunsta. Det är en superkombo!

Dags att skörda. Mogen majs får brunt hår. Foto: Sara Bäckmo
Dags att skörda. Mogen majs får brunt hår. Foto: Sara Bäckmo

Frågor och svar om majs

Vilken del av plantan är det som blir en majskolv?

Majskolven ligger inbäddad i ett hölje av blast som växer fram ur ett bladfäste.

Hur ser jag att majsen är skördeklar?

Det finns olika sätt att se det på. Till exempel börjar de små trådarna, ”skägget”, i toppen på kolven att torka och bli brunaktiga när den är skördeklar. Toppen på kolven blir också lite rundare än tidigare.

Behöver de mycket gödsel?

Majs gillar både gödsel och fuktig jord. Se till att gödsla innan planteringen och komplettera gärna med täckodling under säsongen.

Kan vi äta de omogna kolvarna?

Jodå, de går att äta. Men jag tycker inte de är särskilt goda. De smakar inte så mycket och inte alls så gott som mogen majs. Jag slänger kolvar som inte blivit mogna.

Går majs att frysa?

Absolut, de är perfekta att ha till vinterns mat. Jag blastar av kolvarna och hyfsar till ändarna. Eventuellt skär jag dem i mindre bitar. De behöver inte förvällas innan utan fryses råa i påsar. För att spara plats är det enkelt att skära bort kornen från kolven och frysa enbart dessa.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen