Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 3 mars 2017

Sara Bäckmo: Så gör jag för att lyckas med löken

Med gott om lök i köket känner sig Sara Bäckmo rik som ett troll. Här lär hon dig allt om hur hon gör för att lyckas med lök, från litet frö till sallad med lökblast i.

Lök är en av de allra viktigaste växtgrupperna. Många grönsaker kan vi ha och mista, de ersätts lätt med andra. Men utan lök blir matlagningen trist. Det krävs inte så mycket arbete för att ha egenodlad lök under hela året, men för oss har det varit viktigt att vänja oss vid att använda olika slags lök beroende på vilken årstid det är.

Gräslök
Bredsådd gräslök växer stadigt.

Enkla perenna lökar

De vanliga löksorterna, som gul lök, röd lök och schalottenlök, är lättast att odla med hjälp av sättlökar. Dessa planteras grunt när jorden värmts upp. Under säsongen växer sig löken stor och när blasten viker sig är det dags att skörda.

Det är viktigt att löken får torka ordentligt efter skörd, med blasten kvar. Då bildas ett skydd som gör att löken kan förvaras under lång tid, om det är en lagringsduglig sort förstås. Kika gärna efter just sorter som går att lagra länge. Det är inte alltid det står på påsen i butik, men jag brukar kolla sorterna på nätet först och ha med mig en fusklapp när jag handlar.

Eftersom jag vill ha lång skördetid kan jag inte låta bli att odla en del av löken för att skörda tidigt. I mars-april lägger jag sättlökar på jord i ett svalt men ljust utrymme. Där får löken ett litet försprång och utvecklar rötter och lite blast. Om allt går vägen kan jag skörda flera veckor tidigare än lök som inte förodlats.

Sara Bäckmo
Sara laddar för en lyckad skörd redan tidigt med gott om lökfrö att så.

Lök från frö

Vissa sorter är enkla att odla från frö och ger fint resultat. Jag älskar till exempel att odla salladslök, du vet den där som säljs färsk om sommaren i knippen där blasten sitter kvar.

Silverlök har jag lyckats fint med från frö också, liksom schalottenlök och olika typer av torpedlök. Den kallas så för att den har en avlång och torpedliknande form. Den här löken odlar jag för att äta direkt från landet. All lök under sommaren skördas och används färsk, medan den gula löken i första hand odlas för att lagra och använda under vintern.

Det går också att odla vanlig gul lök från frö men jag tycker att det är ganska omständligt. Fröerna behöver sås i varm miljö ganska tidigt på året för att hinna bli stora lökar under sommaren. Det är svårt att få rum med sådder av några hundra lökar, så jag brukar faktiskt fuska och köpa sättlök. Det som lyckats bäst när det gäller frösådd av gul och röd lök har varit att odla små lökar som lagrats inne över vintern och använts som sättlök året därpå.

Samplantering och växtföljd

vitlök
Blast att äta. Vitlök på tillväxt ger god plast till maten.

Lök lär vara bra att samplantera med en mängd grönsaker för att minska angrepp av skadedjur. Doften från lök sägs hålla morotsflugan borta till exempel. Men jag har slutat att samplantera grönsaker för den sakens skull, jag tycker sällan att det ger tillräckligt skydd. Men lök är ändå mycket bra att odla tillsammans med andra grönsaker.

Lökblast växer rakt upp och tar ganska lite plats rent utrymmesmässigt. Därför är den suverän att odla bredvid till exempel sallat och selleri, eller under högväxta saker som tomat och majs. Lök säjs vara bra att samplantera med kål men det kan jag inte hålla med om. De stora kålbladen skymmer lätt löken som får svårt att konkurrera om ljuset.

Det finns skadedjur som ger sig på lök också, förstås. Lökflugans larver. De borrar sig in i löken, främst på unga plantor och ökar risken för att de senare ska drabbas av mögelskador och annat. Det bästa för att slippa skador är att så i förväg i krukor och tråg och plantera ut kraftiga plantor. Vill jag helgardera mig är det fiberduk som gäller, som sluter tätt kring marken så att inga flugor letar sig in och lägger ägg.

Det är viktigt att byta plats för löken varje år, det som kallas för växtföljd. Med ny växtplats varje år minskar risken för angrepp av skadedjur och sporer som finns kvar i jorden sedan tidigare. Jag har dock ingen enskild del i växtföljden för just lök.

Eftersom min trädgård är så stor är det högst osannolikt att löken hamnar på samma plats år efter år. Det är en av fördelarna med stor odling. Dessutom täckodlar jag och tillför så mycket utmärkta bakterier till jorden genom allt material att de positiva mikroorganismerna får lättare att handskas med ohyran.

Oväntad vurm för blast

Ett av de första åren jag odlade den stora köksträdgården var familjen bjuden på lunch hos vännerna Birger och Maria. De bjöd på blandad hemodlad sallad med mängder av dill och tunna ringar av lökblast i. Det hade jag aldrig ätit tidigare och jag blev stormförtjust!

Första gången jag tog in hemodlad lökblast i köket höll min man på att få dåndimpen för att det doftade så gott. Färsk lökblast kan tas, ett blad då och då, från plantorna av lök utan att det stör växten. Nu är det en av smakerna jag längtar mest efter under vintern. Pröva!

Saras lökfavoriter

piplök
Piplök ’Evergreen’ odlar jag som ettårig lök och använder likt purjo.

Piplök – perfekt att använda likt purjolök
Kinesisk gräslök – platt bladlök som smakar vitlök
Ramslök – lyxig lök med kort skördeperiod under våren
Salladslök – ger lök att använda likt gul lök, fast något tidigare
Purjolök – otroligt vacker i trädgården och mycket användbar.

Lök
Salladslök i trio. Perfekt kluster att skörda från.

Så lök i kluster

Lökfrön sås med fördel i små kluster, kanske med tre-fem frön på varje plats (gräslök sås med flera frön i små tuvor). Lökarna kan sedan planteras ut som små grupper, där hela knippet skördas på en gång eller den största löken varsamt kan lirkas ut.

Odling
Sommarodling. Här finns plats för mycket lök.

Vanliga frågor om lök

Jag misslyckas med min purjo, vad kan vara fel?
Purjolök sägs vara känslig för välgödslad jord vid sådden. Prova att så i såjord och plantera sedan om i planteringsjord. Extra värme till sådden ger bättre resultat. Och ljus över de små plantorna är ett måste för allt som sås inomhus i januari-mars!
Måste lök som sås från frö planteras om?
Inte nödvändigtvis, men oftast växer de fint och blir större om de får välgödslad jord och utrymme runt fötterna. Ett bra sätt är att fylla en gammal glassbytta eller frigolitlåda med jord och sätta ner de små plantorna med några centimeters mellanrum där en tid.
En del klipper av blasten på lök som såtts från frö, varför då?
Jag klipper ner blast på frösådda plantor två gånger innan de sätts ut i landet. Växten lär koncentrera sin kraft till att utveckla rötter istället för grönmassa då. Plantorna blir kraftiga och lätta att hantera.
Kan jag täckodla lök?
Oh ja, lök är perfekt att täckodla! Särskilt purjolök, som är så väldigt näringskrävande, älskar tjocka lager täckmaterial. Dessutom bleks den nedre delen av purjolöken om den skyddas från solen. Också vanlig gul lök och gräslök trivs i täckodling.
Jag glömde sätta vitlök i höstas, kan jag göra det senare?
Absolut! Den behöver en köldperiod för att klyfta sig fint, men om den inte gör det är den stora runda löken som bildas ändå fenomenalt god. Och blasten är en delikatess!

Se Saras smarta sätt att bunta gräslök på film!

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen