Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 maj 2015

Sara Bäckmo: "Så redan nu – och få en tidig skörd i vår!"

Marken är stenhård. Men inne finns tinad jord, många fröer och en stor längtan efter att se grönsaker spira. Jag sår en del av årets grönsaker redan nu, som tomat, purjolök, kronärtskocka och spetskål.

Bild 1/8 FOTO: Sara Bäckmo
Bild 2/8
Bild 3/8
Bild 4/8
Bild 5/8
Bild 6/8
Bild 7/8
Bild 8/8

Vid årsskiftet går startskottet. Jag har längtat! När jag började odla grönsaker för att vara självförsörjande trodde jag att min odlingssäsong skulle börja i april–maj eftersom de flesta grönsaksland jag sett dittills såddes däromkring. Men nu vet jag att det finns flera fördelar med att dra i gång långt tidigare.

Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
Höstsådda palsternackor som skördats i slutet av juli 2014.

Jag sår i princip under hela växtsäsongen. På det sättet får jag jämn tillgång på grönsaker som kan skördas under lång tid. Sådder som görs i april–maj gör utbudet i trädgårdsskafferiet begränsat, med lite att skörda under de tidiga vårmånaderna och de sena höstmånaderna.

Därför börjar jag så redan nu i januari. När det är dags för dig att börja så beror delvis på vilken odlingszon du har din trädgård i. Ju mildare klimat, desto tidigare kan du börja.

Det mesta som sås så här tidigt på året har jag inomhus. Det är en utmaning att planera så att allt får plats. Men vill jag ha tidig skörd gäller det att vara smart och tänka till.

Ett sätt att kombinera viljan att så med den begränsade ytan är att så lite åt gången, men ofta. Då sprider jag också ut skörden över säsongen. Ta den tidiga spetskålen till exempel. Av den har jag sått fem frön redan nu, som sedan blir tre plantor att sätta ut i maj. Om några veckor sår jag ytterligare några plantor kål och fortsätter så ända fram till juli. På det sättet behövs inget stort utrymme inne och jag får njuta av härligt tidiga grönsaker.

Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
Ett pluggbrätte ger många plantor på liten yta.

Flera frön samtidigt

Ett annat sätt att spara plats är att så flera frön i samma bytta. Purjolökens frö strör jag ut i ett gammalt frukttråg, den tidiga tomaten (kruktomaten ’Vilma’) sår jag fem frön av i en liten kruka och kronärtskockor får det plats ett helt gäng av i en gammal tomatask. Jag använder också en sorts box med 49 celler att så i, det ger många plantor på liten yta.

Det är fortfarande för lite dagsljus för att små plantor ska trivas i ett vanligt rum. Därför hjälper jag till lite med extra ljus från lysrör. Om jag dessutom värmer sådderna något med hjälp av en enkel värmematta gror de fortare.

När de grott vill de flesta grönsaker, liksom många blommor, stå lite svalare. Men snåla inte med ljuset! Enkla lysrör för växter finns att köpa i plantbutiker. Webbutiker har stort utbud av olika slags värmemattor.

Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
Alba och jag sår rotsaker dagarna innan årsskiftet.

En hel del av det som såtts i början av året kommer inom kort att planteras ut i varmbänkar som ska ge mat redan i mars. Då blir det efter hand plats för mig att så ännu mer inomhus. Och på det viset fortsätter det. Jag blir, liksom många andra, så-galen!

Jag spar en del arbete genom att göra sådder under både hösten och vintern. Det låter knasigt men funkar fint. Fröna kommer att ligga i jorden och göra sig redo att gro när det blivit lagom mycket vår.

Förra året grodde de vintersådda palsternackorna nästan en månad tidigare än de som såddes i mars! Eftersom vår familj strävar efter att äta grönsaker som är odlade på hemmaplan är de riktigt tidiga skördarna värdefulla.

Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
Sådd av sallad i en enkel lagerhylla med lysrör i arbetsrummet.

Vinterså i lådor

Flera grönsaker går bra att så utomhus också under senvintern, till exempel palsternacka, sommarmorot, persilja och sallad. De kommer inte att gro då det fortfarande är vinterkallt utan sätter fart då jorden tinat.

Jag föredrar att vinterså i lådor, helst de jag kan täcka med lock. Mina försök på friland har visserligen funkat men mest blivit katt-toaletter eller utfodringsplatser för hungriga fåglar. Det har också hänt att sådderna helt enkelt har regnat bort under våren.

 • I odlingslådor med lock får jag där­emot fint resultat då jag sår under vintern:
 • Ös ut ett lager tinad jord i en låda eller pallkrage. Det gör inget om jorden i lådan är frusen.
 • Så fröna som vanligt. Bladgrönsaker kan du strö ut över ytan i ett tunt lager i stället för att så i rader. Krafsa ner fröna lätt i jorden.
 • Lägg snö på sådden så det tillförs fukt, eller låt lådan stå utan lock ett tag så att sådden fuktas.
 • Lägg sedan på locket. Titta till sådden då och då. Lägg på mer snö om det behövs eller vattna som vanligt om det är mildväder.
 • Under senvintern kliar det ordentligt i fingrarna och jag har hunnit sortera och sortera om alla fröpåsar i oändlighet. Planerna är många och jag längtar efter att så på friland.

  Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
  Vitlök kan sås i kruka för att ge skörd av vitlöksblast till sallad och smörgås.

  Jag unnar mig några sådder under senvintern i de djupgrävda bäddarna på friland. Dessa är enkla att täcka med en svart markduk eller plast några veckor innan sådd. Duken samlar värme och tinar bädden, fastän det är hårt i marken bredvid. När jag sått fröna täcker jag bädden med ett eller flera lager fiberduk för att inte det som tittar upp ska frysa bort om det blir kallt.

  Som du märker är min trädgårds­iver stor. Det är så härligt att så och känna förväntan stiga i takt med att dagarna blir både längre och ljusare. Jag blir alldeles rusig när jag tänker på möjligheterna som finns i den frusna köksträdgården. Snart börjar den producera mat!

  Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
  Rotselleri med sina goda stjälkar behöver lång tid för att rotklumpen ska växa till sig. Jag sår dem inne redan i januari.

  3 smörgåsgrönsaker som odlas på fönsterbänken

  1. Vitlöksblast är suveränt gott på smörgåsen. Sätt vitlöksklyftor, med toppen upp, tätt i en kruka. Täck med så mycket jord att topparna precis syns. Vattna. Börja skörda då blasten blivit cirka 10 centimeter hög. Hacka och strö över smörgåsen.

  2. Rädisskott har en krispig och pepprig smak som är god på smörgås. Strö fröna i ett ganska tätt lager i en kruka med jord. Täck tunt med mer jord, vattna och låt gro. Klipp av skotten då de kommit upp några centimeter. Fler grönsaker som är goda att så för att bara skörda de späda bladen är rödbeta, kål och selleri.

  3. Ärtskott växer villigt utan extra tillskott av ljus. Lägg ett lager gula ärter på ett 2–3 cm tjockt lager jord, vattna. Du behöver inte täcka ärterna med jord. Klipp av ärtskotten då de är cirka 10 centimeter höga. Du kan ta 2–3 skördar på varje sådd. Jag odlar gärna i låga tråg gjorda av små dunkar som delats på längden – det går åt mycket ärtskott till en trebarnsfamilj.

  Land.se skriver om Sara Bäckmo och hennes vårsådd.
  Höstmoroten såddes i januari 2014 och gav stor skörd. Linnétagetes växte mellan raderna.

  Bonustipset! Så bästa palsternackorna

  Palsternackor enligt Siv: Det här tipset fick jag då jag intervjuade Siv från Blädinge i Kronobergs län. Eftersom palsternackor gärna växer sig nästan ohanterligt stora gör hon på följande sätt för att få många rötter i mindre storlek.

  Fröna sås i grupper om 3–5 stycken med cirka 10 centimeters mellanrum i landet. Gallra intedå fröna grott. På så sätt hämmas tillväxten och rötterna blir lagom stora. Jag har provat och vet att det fungerar utmärkt!

   Läs fler tips från Sara Bäckmo:

  • Kompisodla – och skörda mer!
  • Så odlar du i varmbänk
  • Mat med hemodlade grönsaker är den bästa!
  • Släpp fröerna loss det är vår!
  • Låt grönsakslandet blomma!
  • ”Nu ska vi bara äta grönsaker från vår egen köksträdgård”
  • ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet”
   • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 864 views
   • Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa 486 views
   • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 319 views
   • Så skyddar du din hund mot fästingar 194 views
   • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 146 views
   • Här håller Hanna hus 88 views
   • Gör egen mozzarella på en halvtimme 87 views
   • Så får du en skönare vår – 5 tips mot pollenplågan! 78 views
   • ”Man tar miljarder och plåstrar om med miljoner” 73 views
   • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 69 views
   • Populära ämnen på Land.se

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen