Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 24 mars 2017

Sara Bäckmos bästa råd: Så lyckas du med sparris

Varje vår är en rysare. Spänningen är olidlig i mittenkvarterets kant bakom gräslöken. När tänker sparrisen titta upp?

Sparris
Så skördar du sparris från köksträdgården.

Den är inte bland de absolut tidigaste att skicka upp växtlighet ur jorden, men väl den som producerar mest av vårprimörerna i trädgården när den satt fart. Sparris är grönt guld och den som haft tålamod att vänta sig igenom några första etableringsår kan skatta sig lycklig.

Sparris
Rik trädgård. Hemma hso Sara Bäckmo syns sparrisen överallt.

I min trädgård växer just nu ett femtiotal sparrisplantor. Risken är stor att det blivit några till när den här säsongen är över. Sparris är både rolig och enkel att odla, därtill är det något av det godaste jag vet, så jag vill ha många plantor. Alla ger inte skörd än, men om några år kommer vi att ha all sparris vi kan önska och mer än så. Jag har fått berättat för mig om plantor som producerar 450 gram sparris styck – per dag. Vilken dröm!

Köp på nätet

När jag startade min sparrisodling valde jag att köpa femton fina och stora plantor för att komma igång snabbt. Det är nämligen så att sparris behöver några år för att etablera sig innan skörden börjar. Med kraftiga plantor i jorden förkortas etableringstiden och jag kan börja skörda redan andra året, istället för att vänta till år tre. Men då är det bara provsmakningen som gäller, inga stora skördar.

På nätet finns flera företag som säljer sparriskronor, alltså bara själva roten, till bra pris. Passa på att beställa i god tid för de brukar snabbt ta slut. Att köpa motsvarande planta i kruka från trädgårdsbutiken senare under säsongen är dyrt och ofta är plantorna medtagna och lite skruttiga.

Förbered växtplatsen

När jag ska plantera sparris, kronor eller plantor, brukar jag gräva ett stort dike. Jorden som grävs ur blandas efterhand med sand eller lite smågrus, och gödsel. En del av blandningen läggs tillbaka i diket, som utan problem kan vara 40 cm djupt.

Sparriskronorna läggs sedan i diket på en liten kulle av jord, cirka 30 centimeter ifrån varandra, och rötterna sprids ut. Sedan täcks kronorna med någon decimeter jord och mer fylls upp allteftersom sparrisens stänglar växer fram. De första veckorna är det bra att vattna ordentligt så att inte plantorna torkar ut innan jorden hunnit läggas tillbaka.

De första åren har jag gödslat sparrisen ordentligt med täckodling. Det ger fin näring jämnt fördelat under växtsäsongen och håller också växtplatsen fuktigt.

Vaknar till liv på våren

Sparrisens livscykel ser ut som så att plantorna vaknar till liv när jorden värms tidigt på våren. Då skjuter den upp stänglar ur marken och det går snabbt som katten. En stängel kan växa fram på bara en dag.

Allt som vuxit upp till cirka 20 centimeters höjd skördas genom att skäras av i marknivå. Skörden pågår fram till midsommar och efter det ska plantorna samla kraft. Då gödslas de ordentligt och stora vipporna av blad får växa fram fritt. När senhösten färgat sparrisen gul och den vissnat ihop något klipps blasten av och plantan får vila under vintern.

Goda grannar

Sparris tar ganska stor plats i köksträdgården. På sommaren när plantorna vuxit till sig är de höga och yviga, med ett bladverk som för tankarna till dill. Och så vackra! Jag har planterat sparris som inramning till ett helt kvarter och drömmer om skyar av hög och skir sparris som silar solljuset.

Låt dig inte hindras av höjden och livsglädjen hos sparris! Den är fantastisk att samodla med andra mindre utrymmeskrävande grönsaker. Så länge gödslingen sköts ordentligt så det finns gott om näring i jorden är min erfarenhet att samplantering funkar fint.

Sparris
Lyckad samplantering med dilliga sparrisblad, krasse och blomstertobak.

Eftersom sparris har djupt rotsystem väljer jag i första hand växter som har ytliga rötter och inte bildar så stora rotklumpar. Lättast är att förodla dessa eftersom växtplatsen tidigt på våren ju perforeras av sparris titt som tätt. Plantorna kan sedan sättas ut mellan och runtomkring sparrisen för att fylla ut runt fötterna som en slags marktäckare under säsongen. Jag har med fint resultat odlat sallat, persilja, sommarblommor, betor och pumpa (en bit bort men där plantans rankor fått snirkla sig fram mellan sparrisen). I år planerar jag att samplantera sparris med låga brytbönor.

Ett bra sätt att se till att jorden får den näring som behövs för att växa fram alla grönsaker i sparrisraden är att vattna några gånger extra med nässelvatten eller kissvatten, utöver annan gödsling.

Många sorter

Precis som med trädgårdens alla andra växter finns ett stort utbud av olika sorters sparris. Och den som har för vana att då och då köpa frö eller plantor från utlandet har ännu större valmöjligheter. Det är otroligt roligt. För sparrissorterna ger skörd som skiljer sig märkbart åt.

Viss sparris är riktigt kraftig, annan späd. En del skjuter skott supertidigt medan andra ger bäst skörd fram i juni. Och så finns det lila sorter som är så läckra att ögonen inte kan få nog. Välj ett gäng olika sorter och njut av mångfalden också i sparriskvarteret.

Lila sparris
Saras favorit är en underbar lila sparris.

Avslutningsvis vill jag bara tipsa om att sparris inte alls behöver tillagas. Hemodlad sparris är så mjäll och fin att den många gånger kan ätas alldeles rå. Strimlad eller tunt skivad rå sparris är en delikatess i en vårlig sallad och verkligen en smakförhöjare som får alla att undra över ingrediensen.

De riktigt söta lila sorterna är mina favoriter. I år ser jag fram emot att kunna skörda under en månad på mina frösådda plantor, som nu stått på växtplatsen i tre år och förberett sig för leverans.

Sparris
Sparris är lätt att fröså. Här har de såtts i pluggbrätte.

Sådd till planta – steg för steg

Det är mycket enkelt att så sparris från frö. Skörden fördröjs ett år, men i gengäld får du många plantor till ett oerhört lågt pris. Grobarheten på fröerna är närmast 100 procent. Det går också bra att ta frö från egna plantor.

Så fröerna i planteringsjord på våren, ett och ett i pluggbrätte eller flera stycken på några centimeters avstånd i ett tråg. Täck med jord och vattna.

När plantorna kommit upp en bit och blivit hanterbara lossas varje planta ur jorden och sätts i enskild liten kruka. De är inte särskilt ömtåliga och kan planteras ner en bit så de står stadigt i jorden. Plantorna ska inte toppas.

Planterar om under sommaren

Under sommaren planterar jag om sparrisen ännu en gång, det brukar vara dags när rötterna tittar ut ur dräneringshålen. Nu väljer jag en något större kruka eftersom plantan eventuellt ska övervintra i den.

Inför vintern är det viktigt att förvara plantorna där de inte blir för blöta, då är risken stor att rötterna ruttnar. Gräv ner krukorna i jorden, ställ dem under en lövhög eller liknande, där de får skydd men ändå utsätts för kyla.

Plantera sedan plantorna på samma sätt som beskrivits ovan, men inte fullt lika djupt som de större kronorna. Års-sådda plantor kan också sättas ut i landet på hösten, men se då till att plantorna är kraftiga och fina.

Sparris
Skörda men inte allt och hela tiden.

Skörden år för år

Första året efter planteringen ska sparriskronorna vila – skörda inget.
Andra våren på växtplatsen skördas alla stänglar som växer upp under de tio första dagarna. Tredje våren skördas alla stänglar under maj månad.
Från år fyra skördas all sparris som växer fram till midsommar.

Sparris
Frösådda plantor sätts ut inför vintern.

Frågor och svar om sparris

Hur många plantor ska jag sätta?

På vissa håll läser står rekommendationen 5-10 plantor för en familj, men det är på tok för lite. En sparrisodlare jag pratade med tyckte att en barnfamilj ska ha minst trettio plantor för att kunna frossa i sparris under våren.

Varför har sparris olika färg, vit och grön?

Det är helt enkelt samma sparris, fast den vita växer under jord och bleks. Den gröna växer ovan jord. Själv tycker jag att den gröna är godare.

Kan jag täckodla sparris?

Ja! Sparris älskar täcke. Jag brukar dock krafsa bort täckmaterialet på våren runt ett gäng plantor så att jorden värms upp ordentligt och lockar fram sparrisen tidigt. Efter skörden går det fint att lassa på gräsklipp och växtdelar som gödsla jorden och håller den fuktig.

Kan sparrisplantorna från frö planteras redan på hösten?

Ja. De övervintrar fint i jorden och växer upp på våren efter vintervilan, precis som plantorna gör som självsått sig.

Läs också: 8 saker du INTE ska göra med vårens sticklingar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen