Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 1 september 2017

Sara Bäckmos nya bok: "Plöj ner grönsakerna i maten!"

Sara Bäckmo har lärt oss en ny odlingskonst där ätbart sås året om. I sin nya bok går hon ett steg till och lär ut konsten att skörda och äta utan att vänta på "rätt" tid.

Många beskriver Sara Bäckmos sätt att odla som en uppenbarelse. I stället för att följa fröpåsarnas baksidestext slaviskt har hon lärt ut konsten att så året om, något som ger skörd hela året.

I nya boken Skillnadens skörd berättar Sara hur hon gör för att använda varje odlad smula effektivt och delar med sig av både recept och odlingstricks. Allt i boken följer årstiderna.

Du sa en gång att nyckeln till att leva på trädgårdens är att strunta i kokböcker. Nu har du gjort en själv, hur går det ihop?

– Mycket av maten vi lagar är i allra högsta grad möjlig att variera efter tillgång på grönsaker. Jag skriver också en del om det i boken, att det är så viktigt att inte vara låst vid recept och att matlagningen blir mycket roligare om vi inte är så bundna vid exakta mått. En svårighet med recept rent generellt är att de ofta innehåller grönsaker som är omöjliga att skörda vid samma tid på året, därför är de i princip omöjliga att använda rakt upp och ner för en hemmaodlare.

Har du också varit en sån som gallrat morötter, slängt gallret på komposten och väntat på ”rätt” storlek innan moroten skördats?

– Ja, dessvärre. När jag odlat på balkong när jag var kring 20-strecket var jag väldigt noga, liksom allra första säsongen när jag odlade Skillnadens Trädgård. Det var inte särskilt roligt att odla så, men ganska givande eftersom det gjorde att jag utvecklade ett ganska respektlöst förhållningssätt till det där med avstånd och traditionell odling.

Vilket trick är det viktigaste för att kunna bli självförsörjande på grönt?

– Jag tror alla gånger att det svåraste ligger i att äta upp grönsakerna vi odlar. Det behövs inte så mycket kunskap eller vilja för att odla upp ganska mycket grönsaker, även om inte allt ser ut enligt förväntningarna. Men sen blir det trixigt när det ligger kilovis med skördade grönsaker och väntar. Hur äter man upp två kilo sockerärter till exempel? Mitt bästa tips där är att snabbfräsa dem i olivolja och servera med flingsalt. Det är så gott! Det finns ingen genväg till att äta mycket grönsaker, man måste helt enkelt plöja ner dem i maten. En vanlig lasagne kan innehålla både palsternacka, morot, broccoli och bönor, utan att för den sakens skull ha blivit förvandlad till något konstigt.

Vad är ditt trädgårdsgodis nummer ett?

– Nu under sommaren äter jag väldigt mycket trädgårdsportulak direkt från frodiga plantor i tunnelväxthuset och på friland. Det är en liten krispig bladgrönsak, syrlig och mjuk i smaken. En absolut unik grönsak dessutom eftersom den innehåller Omega 3! Ungarna tycker det är jättekul att det är lite som att äta en fisk.

Läs också: Sara Bäckmos blogg på Land.se

Skriv ut

Array

Skriv ut

Array

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen