Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 9 mars 2017

Sara hyllar hönsen: Tack för ägg, gödsel, kött och härligt lugn!

Höns är festliga husdjur som sätter guldkant på trädgårdslivet, tycker Lands bloggare Sara Bäckmo. Här hyllar hon hönsen och tipsar om hur man fryser in ägg. Jo, det funkar!

Min mamma rusade genom trädgården och hojtade efter Filippe. Det var namnet tuppen fått efter en av hennes resor till ett fransktalande land. Tuppen i fråga rymde ofta från trädgården och in i grannens, vilket alltid orsakade en något nervös springtur för att minimera skadorna. Jag tyckte det var pinsamt.

Lilltuppen är en ilsk rackare.
Lilltuppen är en ilsk rackare.

Som vuxen har jag en och annan gång själv tvingats ränna efter våra höns, i tveksam klädsel och med diverse hastigt gripna föremål i händerna, för att försöka fösa flocken i rätt riktning. Bara en enda förrymd höna kan orsaka kaos i köksträdgården och det är förstås alltid dit de söker sig när tillfälle ges.

Höns är trevliga djur. Jag trodde först att de skulle vara ganska dumma, alla likadana och med samma sätt att göra saker på. Så icke. Höns är sina egna, var och en med speciella kvaliteter och olater. De är rogivande. Jag skämmer bort dem genom att mata dem med godsaker direkt ur handen och försöker få alla så tama att de utan fjäsk kommer fram. Det är lite av en sport.

Nytta och nöje

I första hand skaffades hönsen för att ge oss ägg. Det är mysigt att gå ut i hönshuset och hämta nyss värpta. En gång fick jag se hur ett ägg liksom trillade ur baken på en höna och jag kan fortfarande inte riktigt tro att jag verkligen såg det.

Under stora delar av året värper hönsen fint men periodvis värper de ingenting alls. Det är frustrerande. Plötsligt byter alla fjäderdräkt eller surar ihop och då är det tomt i redena. Sedan, hux flux, är det fullt av ägg igen. Då passar jag på att frysa in allt överskott som vi kan använda nästa period det är värpuppehåll.

Det är alltid roligt när det kläckts nya kycklingar. Jag har ingen kläckare utan låter hönorna ruva äggen.
Det är alltid roligt när det kläckts nya kycklingar. Jag har ingen kläckare utan låter hönorna ruva äggen.

Det här året har jag kläckt en del kycklingar för att slakta. Här finns mycket att lära. En första erfarenhet är att det gick fort att vänja mig vid att slakta. Så fort fågeln är nackad har den på något sätt övergått från att vara sällskapsdjur till att bli mat.

Vi har flera raser, varav en är den stora fluffiga kochin. De ger mycket mat. Den senaste tuppen vägde drygt 3 kilo när den var urtagen och färdig för grytan. I framtiden hoppas jag att vi ska kunna hålla oss med kyckling helt från den egna hönsgården.

Bor i en lekstuga

Drömmen vore att kunna ha flocken gående i trädgården. Det ser fint ut, för att inte säga idylliskt. Inget är gulligare än när barnen påtar i jorden med hönsen rultande runt benen. Hönsen blir så tama och är lätta att ha med att göra när de kan hänga med oss andra.

Men våra höns är stora. Och så fort de blir utsläppta ur hönsgården kacklar de glatt i väg till de grönaste delarna och sprätter upp sådder och planteringar. I somras strök min blivande jordgubbsplantering med. Nu är de portförbjudna i trädgården och jag har helt gett upp tanken på att kunna hägna dem ute från godsakerna. Höns är kreativa och tar sig in där de tycker det behövs. Nu hålls de i sin hönsgård under den stora asken på baksidan av tomten.

Förutom lekstuga med tillhörande hönsgård har vi två mindre hönshus med små gårdar för kycklingarna.
Förutom lekstuga med tillhörande hönsgård har vi två mindre hönshus med små gårdar för kycklingarna.

Vi har gjort om en begagnad lekstuga till hönshus, en enkel boning med sittpinnar, värprede och tillgång till mat. Lekstugan har plastmatta på golvet och är lätt att städa. Men för att det inte ska bli blött och fuktigt där inne får de vatten i hinkar ute i hönsgården.

Förra vintern bodde hönsen i ett tunnelväxthus, jag inspirerades av Johnna Giljam som skriver på bloggen Bondjäntan. Genom att bygga upp en tjock bädd av strö bildas en varmbänk på marken, den håller tunnelväxthus och höns skyddade från alltför kyliga temperaturer.

Det var en mycket bekväm lösning. Dessutom var hönsen glada över att få sprätta runt på en ordentligt tilltagen yta.  Och det var fint ljus dagtid, vilket gjorde att flera hönor värpte under vintern.

I år har jag pågående vinterodlingar i tunnlarna och därför bor hönsen kvar i lekstugan, med värmelampa som stöd under de kyligaste vintermånaderna.

Förra vintern bodde hönsen i ett tunnelväxthus.
Förra vintern bodde hönsen i ett tunnelväxthus.

Oftast lätta att sköta

Den dagliga skötseln av höns är tämligen enkel och lätt att hinna med. Hönshuset ska öppnas och stängas morgon och kväll, djuren ska ha mat och vatten och tittas till för att se att alla har det bra. Någon gång varannan vecka krävs en större arbetsinsats. Då städar jag ur hönshuset, mockar upp strö, sopar damm och spindelnät från väggarna och ser till att det ser fint ut.

Men sedan är det resten … Allt som kommer ut­över det där alldeles vanliga. Som att hela flocken plötsligt har drabbats av kvals­ter. Att en höna plötsligt dör och sedan en till och en till. Att två hönor börjar slåss och måste skiljas åt. Att någon blir halt. Eller att nätet till hönsgården får en jättestor reva som måste repareras. Alltid är det något.

Men än så länge har det där ”något” ändå överträffats av det fina i att ha höns. Särskilt har de visat sig vara värdefulla som sällskap till barnen. När en kille är ledsen går han alltid ut i hönshuset och gosar med en höna. Mjuka fjädrar och dova läten skänker tröst.

Material till trädgården

En utmärkt följd av att ha höns är förstås att det produceras mängder med välgödslat strö. Hönshuset är en guldgruva och jag är noga med att ta vara på allt.

Det är inte bara själva hönshuset som ger värdefullt material. I hönsgården tillbringar djuren större delen av sin vakna tid med att sprätta och gödsla. Jag ger dem löv, gräsklipp och annat de kan krafsa omkring i och efterhand samlar jag ihop materia­let, som då också preparerats med hönsskit. Precis som ströet från hönshuset packas det i säckar som sparas till senare användning. På ett år blir det ett sextiotal säckar.

Den färska hönsgödseln använder jag aldrig direkt i köksträdgården. Gödseln är stark och jag tycker det är svårt att dosera så att det blir rätt mängd. Dessutom får min köks­trädgård den näring som behövs tack vare täckodling. Jag spar därför hönsgödseln till andra projekt, den är till exempel ovärderlig när jag skapar nya odlingsbäddar. I år har jag utökat odlingsytan med drygt 30 kvadratmeter genom att täcka nya bäddar med till exempel hönsgödsel, löv och gräsklipp. Nu spar jag gödsel till nästa års nya bäddar.

Dvärgkochin till barnen

Otto med sin första höna Minis, som hade dispens och fick följa med nästan överallt.
Otto med sin första höna Minis, som hade dispens och fick följa med nästan överallt.

De små hönsen av rasen dvärgkochin är lätta för barnen att hantera. De äter gärna direkt ur små händer, pysslas om och låter sig bäras omkring utan att protestera.

Visst kan du frysa ägg

Smart frysa ägg.
Smart frysa ägg.

Gör så här

• Vispa 2 ägg lätt och häll i en liten plastburk.

• Gör flera burkar och ställ på en bricka i frysen.

• Tina och använd i pannkaka, bakning, äggröra och liknande.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen