Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 30 maj 2017

Se upp! Köpta krukväxter kan förstöra komposten

Släng inte gamla krukväxter och deras jord på komposten. Växthämmande medel kan förstöra kompostjorden så att framtidens odlingar misslyckas.

FOTO: Kristina Bäckström

Boven heter Paklobutrazol. Det är ett ämne som används för att göra krukväxter knubbiga. Tidigare har paklobutrazol varit tillåtet utanför Sverige men nu kan även svenska krukväxtodlare använda preparatet, rapporterar Vetenskapsradion.

Kemikalieinspektionen har gett grönt ljus för substansen som fungerar genom att hämma gibberelliner, en grupp växthormoner som slår på och av andra hormoner som bestämmer hur plantan ska växa.

Skadar tomat och gurka

Om till exempel ett träd beskärs hårt bildas stora mängder gibberelliner på sårytorna så att trädet väljer att sätta nya skott och laga skador i stället för att göra nya rötter.

När krukväxternas jord behandlas med Paklobutrazol blir grendelarna kortare, plantorna kompakta och vissa sorters krukväxter får en stimluerad blomning.

Kemikalieinspektionen har godkänt medlet eftersom det inte anses vara skadligt för miljö och hälsa. Däremot kan visa växter, som tomat och gurka, vara så känsliga för medlet att de helt enkelt inte klarar sig.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen