Sensommarsådd av asiatiska bladgrönsaker
Det är inte för sent. Så asiatiska bladgrönsaker i slutet av sommaren. De växer snabbt, är lättodlade och köldtåliga.
Trots att hösten kommer smygande kan du fortsätta så nytt i dina odlingsbäddar. Åtminstone om du satsar på mizuna, tatsoi, daggkål, pakchoi och andra asiatiska bladgrönsaker – som är både lättodlade och köldtåliga.
De asiatiska bladgrönsakerna tillhör kålsläktet, har odlats i tusentals år i Kina och Japan men växer alltså bra även i svenskt klimat. Framför allt är sensommaren perfekt för sådd, och resultatet blir vitaminrika friska blad och krispiga stjälkar långt frampå hösten.
Läs också: Lands odlarskola för självhushållaren – så gör du månad för månad i trädgården
Så asiatiska bladgrönsaker så här:
- Så fröna direkt i odlingsbädden eller i drivbänkar och växthus. Jorden ska vara näringsrik, väldränerad och lucker.
- När plantorna kommer upp gallras sådden så att plantorna står med 20–35 centimeters avstånd. Vattna rikligt.
- Skörda blad allt eftersom, plantorna växer fort och villigt. Använd bladen råa eller stekta, inlagda, i sallader, soppor, gratänger och grytor.
- Fröna kan även sås i kall jord på vintern, då gror de till våren och ger säsongens allra första gröna blad.
Läs också: Frys in grönsaker – så här gör du
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.