Skörda och förvara grönsaker, frukt och bär
Det är dags att skörda – och ta hand om allt du inte kan knapra i dig direkt. Frysa, färsklagra, torka, sylta, syra och lägga in. Lands odlarskola ger dig en snabbguide.
Den stora skördemånaden är här och med den en hektisk tid för alla odlare. För om vi ibland ojar oss över att det är jobbigt att hålla ordning på odlingsbäddarna så dyker det nu upp nya utmaningar: Att ta vara på skörden!
Smidigast och godast är att mumsa i sig så mycket som möjligt medan det fortfarande är färskt, men självklart vill vi också spara en massa till vintern. Och då finns det många alternativ.
Läs också: Så i augusti och skörda i höst – asiatiska bladgrönsaker
Lagra grönsaker över vintern
Enklast är förstås sådant som klarar att stå kvar ute i odlingsbäddarna till långt inpå vintern, grön- och svartkål blir rent av bättre om de får vara med om en frostknäpp.
Annars är frysen en klassiker, den håller ordning på det mesta som förvälls och paketeras väl. Vissa saker kan också färsklagras, lycklig den som har en jordkällare där potatis håller sig fin hela vintern och där morötter i fuktig sand behåller stunsen länge.
Läs också: Så tar du hand om sommarens zucchiniskörd!
Lagra grönsaker inomhus
Annat kan lagras i rumstemperatur, vintertomater och vitlök kan till exempel hänga i taket i köket. Även vintersquash och pumpa klarar sig fint inomhus, själv hade jag en gigantisk ’Blue Hubbard’ som prydnad på ett skåp i vardagsrummet i vintras. Först i mars bröt vi oss in i den, och lagade himmelsk pumpasoppa med ingefära och kokosmjölk.
Dessutom finns det en mängd gamla metoder som håller måttet än idag. I och för sig krävs det en del arbete, men genom att orka torka, sylta, safta, syra och lägga in så tillhör du dem som har mat hela vintern.
Läs också: Lands odlarskola – alla avsnitt!
Frys in grönsaker
Idag är infrysning det vanligaste sättet att förvara grönsaker och bär. De flesta grönsaker behöver dock förvällas innan de läggs i frysen, annars blir de sega och slamsiga när de tinar. Bär kan frysas in hela som de är och tas upp och används allt eftersom de ska ätas, eller tinas och förädlas till saft eller sylt. Även tomater kan frysas hela och användas som krossade tomater när de tinat.
Lägg det som ska frysas i lufttäta påsar eller askar. Fyll inte ända upp, innehållet expanderar i frysen.
Läs också: Frys in grönsaker – så gör du
Fermentera grönsaker
Genom att syra, eller fermentera, dina grönsaker utnyttjar du grönsakernas naturliga mjölksyrebakterier. De slår ut förruttnelsebakterier och skapar en miljö där grönsakerna bevaras.
Allra vanligast är att syra vitkål, men även morötter, rödbetor, gurkor och bönor blir goda och hållbara med syrning. Vitkål har stort innehåll av mjölksyrebakterier och närmast syrar sig själv. För morötter, gurkor och andra grönsaker kan det krävas en kickstart med vassle för att processen ska komma igång.
Stora mängder grönsaker kräver ordentliga kärl, i handeln finns speciella stengodskrukor med vattenlås. Ett alternativ är att använda vinhinkar, de är lätta att hantera, smidiga att diska och kan travas när de är tomma. Se till att ha rena redskap och burkar och var noga med handhygienen!
Läs också: Syrade grönsaker – spana in alla recept här!
Lägga in grönsaker
Att lägga in frukt och grönsaker går ut på att hetta upp maten i steriliserade glasburkar och försluta dem lufttätt, allt för att oskadliggöra ovälkomna organismer. Upphettningsprocessen dödar bakterier och mögelsvamp, och om det inte finns något levande i burken när den förseglas kan livsmedlen hålla i minst en mansålder.
Läs också: Allt du behöver veta om att lägga in
Torka grönsaker
Torkning är ett perfekt sätt att få lång hållbarhet på livsmedel. När grödorna torkar minskar mikroorganismernas framfart, och de kan hålla nästan i evighet. Grönsaker och svamp ska torka så att de innehåller som mest tio procent vatten, frukt kan innehålla upp till tjugo procent.
I princip kan alla grönsaker torkas, men de bör vara späda, helt färska och skurna i bitar eller skivor. Att skära tvärsöver fibrerna istället för längs med ger snabbare torktid, och grönsakerna blir inte heller sega när de blöts upp igen. Vissa grödor torkas direkt efter skörd, andra blir bäst efter hastig förvällning i saltat vatten. Grönsaker som bör förvällas före torkning är blomkål, bondbönor, broccoli, brysselkål, brytbönor, grönkål, jordärtskockor, rotsaker, rädisor, rättikor, skärbönor, sockerärter och vitkål.
Läs också: Så här kan du torka grönsaker
Safta och sylta
Att spara sommarens bär och frukt på flaska och burk kommer glädja dig mitt i vintern. Safta och sylta överflödet och njut ända till nästa sommar!
Läs också: Alla tips om hur du saftar och syltar hittar du här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.