Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 augusti 2019

Skörda och förvara grönsaker, frukt och bär

Det är dags att skörda – och ta hand om allt du inte kan knapra i dig direkt. Frysa, färsklagra, torka, sylta, syra och lägga in. Lands odlarskola ger dig en snabbguide.

 Skörda och spara sommarens grönsaker långt in på vintern. Lands odlarskola lär dig hur.
Skörda och spara sommarens grönsaker långt in på vintern. Lands odlarskola lär dig hur. FOTO: Bella Linde

Den stora skördemånaden är här och med den en hektisk tid för alla odlare. För om vi ibland ojar oss över att det är jobbigt att hålla ordning på odlingsbäddarna så dyker det nu upp nya utmaningar: Att ta vara på skörden!

Smidigast och godast är att mumsa i sig så mycket som möjligt medan det fortfarande är färskt, men självklart vill vi också spara en massa till vintern. Och då finns det många alternativ.

Läs också: Så i augusti och skörda i höst – asiatiska bladgrönsaker

Lagra grönsaker över vintern

Enklast är förstås sådant som klarar att stå kvar ute i odlingsbäddarna till långt inpå vintern, grön- och svartkål blir rent av bättre om de får vara med om en frostknäpp.

 Svartkål tål en frostknäpp och kan förvaras länge på odlingsplatsen.
Svartkål tål en frostknäpp och kan förvaras länge på odlingsplatsen. FOTO: Bella Linde

Annars är frysen en klassiker, den håller ordning på det mesta som förvälls och paketeras väl. Vissa saker kan också färsklagras, lycklig den som har en jordkällare där potatis håller sig fin hela vintern och där morötter i fuktig sand behåller stunsen länge.

Läs också: Så tar du hand om sommarens zucchiniskörd!

Lagra grönsaker inomhus

 En jättepumpa, ’Blue Hubbard’ som har vilat i vardagsrummet över vintern.
En jättepumpa, ’Blue Hubbard’ som har vilat i vardagsrummet över vintern. FOTO: Bella Linde

Annat kan lagras i rumstemperatur, vintertomater och vitlök kan till exempel hänga i taket i köket. Även vintersquash och pumpa klarar sig fint inomhus, själv hade jag en gigantisk ’Blue Hubbard’ som prydnad på ett skåp i vardagsrummet i vintras. Först i mars bröt vi oss in i den, och lagade himmelsk pumpasoppa med ingefära och kokosmjölk.

Dessutom finns det en mängd gamla metoder som håller måttet än idag. I och för sig krävs det en del arbete, men genom att orka torka, sylta, safta, syra och lägga in så tillhör du dem som har mat hela vintern.

Läs också: Lands odlarskola – alla avsnitt!

Frys in grönsaker

 Mangold håller sig fint i frysen om den förvälls först.
Mangold håller sig fint i frysen om den förvälls först. FOTO: Bella Linde

Idag är infrysning det vanligaste sättet att förvara grönsaker och bär. De flesta grönsaker behöver dock förvällas innan de läggs i frysen, annars blir de sega och slamsiga när de tinar. Bär kan frysas in hela som de är och tas upp och används allt eftersom de ska ätas, eller tinas och förädlas till saft eller sylt. Även tomater kan frysas hela och användas som krossade tomater när de tinat.

Lägg det som ska frysas i lufttäta påsar eller askar. Fyll inte ända upp, innehållet expanderar i frysen.

Läs också: Frys in grönsaker – så gör du

Fermentera grönsaker

 När rödbetan har kommit ur jorden kan den med fördel syras.
När rödbetan har kommit ur jorden kan den med fördel syras. FOTO: Bella Linde

Genom att syra, eller fermentera, dina grönsaker utnyttjar du grönsakernas naturliga mjölksyrebakterier. De slår ut förruttnelsebakterier och skapar en miljö där grönsakerna bevaras.

Allra vanligast är att syra vitkål, men även morötter, rödbetor, gurkor och bönor blir goda och hållbara med syrning. Vitkål har stort innehåll av mjölksyrebakterier och närmast syrar sig själv. För morötter, gurkor och andra grönsaker kan det krävas en kickstart med vassle för att processen ska komma igång.

Stora mängder grönsaker kräver ordentliga kärl, i handeln finns speciella stengodskrukor med vattenlås. Ett alternativ är att använda vinhinkar, de är lätta att hantera, smidiga att diska och kan travas när de är tomma. Se till att ha rena redskap och burkar och var noga med handhygienen!

 Bönor kan både syras, torkas och läggas in.
Bönor kan både syras, torkas och läggas in. FOTO: Bella Linde

Läs också: Syrade grönsaker – spana in alla recept här!

Lägga in grönsaker

 Lägg in squashen och njut hur länge som helst!
Lägg in squashen och njut hur länge som helst! FOTO: Bella Linde

Att lägga in frukt och grönsaker går ut på att hetta upp maten i steriliserade glasburkar och försluta dem lufttätt, allt för att oskadliggöra ovälkomna organismer. Upphettningsprocessen dödar bakterier och mögelsvamp, och om det inte finns något levande i burken när den förseglas kan livsmedlen hålla i minst en mansålder.

Läs också: Allt du behöver veta om att lägga in

Torka grönsaker

 Vitlöken kan torka ute så länge det inte är fuktigt i luften.
Vitlöken kan torka ute så länge det inte är fuktigt i luften. FOTO: Bella Linde

Torkning är ett perfekt sätt att få lång hållbarhet på livsmedel. När grödorna torkar minskar mikroorganismernas framfart, och de kan hålla nästan i evighet. Grönsaker och svamp ska torka så att de innehåller som mest tio procent vatten, frukt kan innehålla upp till tjugo procent.

I princip kan alla grönsaker torkas, men de bör vara späda, helt färska och skurna i bitar eller skivor. Att skära tvärsöver fibrerna istället för längs med ger snabbare torktid, och grönsakerna blir inte heller sega när de blöts upp igen. Vissa grödor torkas direkt efter skörd, andra blir bäst efter hastig förvällning i saltat vatten. Grönsaker som bör förvällas före torkning är blomkål, bondbönor, broccoli, brysselkål, brytbönor, grönkål, jordärtskockor, rotsaker, rädisor, rättikor, skärbönor, sockerärter och vitkål.

Läs också: Så här kan du torka grönsaker

Safta och sylta

 Safta och sylta i augusti och njut resten av året!
Safta och sylta i augusti och njut resten av året! FOTO: Bella Linde

Att spara sommarens bär och frukt på flaska och burk kommer glädja dig mitt i vintern. Safta och sylta överflödet och njut ända till nästa sommar!

Läs också: Alla tips om hur du saftar och syltar hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen