Skörda rabarber efter midsommar
Det sägs ibland att rabarbern blir oätlig efter midsommar.
Struntprat. Glöm det och njut ända fram till hösten.
Rabarbern behöver inte bli sämre med tiden, där emot blir den annorlunda.
Vårens första stjälkar är saftspända och mjälla, de är mjuka och nästan genomskinliga. Då är de perfekta att plocka och använda i stora bitar i efterrätter som till exempel smörstekt rabarber.
Senare på sommaren blir de stadigare, men inte mindre användbara för det.
Ett skäl till missförståndet kan vara att rabarberns blomning. Om ett bestånd tillåts blomma fullt ut mister plantan motivationen för att göra nya blad och de som är kvar kan bli sorgligt sladdriga.
Om blomställningarna klipps av direkt fortsätter blad och stjälkar att växa länge.
Senare på sommaren är rabarberstjälkarna torrare och än på våren. Fibrerna längst ut på stjälken blir också stadigare.
Samtidigt växer rabarbersmaken till sig och blir lite kraftigare. Perfekt för saftkok, kräm, kompott och sylt och perfekt att frysa in för att göra godsaker till vintern.
Så gör du det bästa av sensommarns rabarber
1. Ryck upp stjälk för stjälk så att stjälkfästet följer med. Tag av bladen. De kan du lägga under plantorna som gröngödsel och som barriär mot ogräsen.
2. Dra bort de allra hårdaste fibrerna längst ut. Du behöver inte ta allt, mest de hårdaste på stjälkens platta sida. Skalningen påverkar inte smaken men det blir lättare att skära.
3. Skär stjälkarna i kortare bitar, ungefär en centimeter. Använd direkt eller stoppa i frysen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.