Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 mars 2018

Så skördar du sparris

Finns det något godare än färsk sparris? Förmodligen inte. Och har du väntat tillräckligt länge är det nu dags att skörda. Så här gör du!

Tålamod, tålamod, tålamod. Den första sparrisen får du vänta ett tag på…

Läs också: Sparris – så odlar du egen från frö

Den första skörden av sparris får du vänta tre år på. Men efter kan du har sparris i upp till 40 år!

Första året

● Första året efter planteringen ska plantorna vila – skörda inget.

● Andra våren på växtplatsen skördas alla stänglar som växer upp under de tio första dagarna.

● Tredje våren skördas alla stänglar under maj månad.

● Från år fyra skördas all sparris som växer fram till midsommar.

● Blekt sparris skördas med en speciell sparriskniv ca 20 cm under markytan efterhand som skotten visar sig. Grön sparris skördas när skotten är 15-20cm.

Förvaring av sparris

Sparris är en färskvara högst ett par dagar i kylskåp. Blekt sparris måste förvaras mörkt. Djupfryst efter du har förvällt sparrisen (koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten)

Läs också: Så gör du din sparris ännu godare!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen