Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 mars

Så skördar du sparris

Finns det något godare än färsk sparris? Förmodligen inte. Och har du väntat tillräckligt länge är det nu dags att skörda. Så här gör du!

Tålamod, tålamod, tålamod. Den första sparrisen får du vänta ett tag på…

Läs också: Sparris – så odlar du egen från frö

Den första skörden av sparris får du vänta tre år på. Men efter kan du har sparris i upp till 40 år!

Första året

● Första året efter planteringen ska plantorna vila – skörda inget.

● Andra våren på växtplatsen skördas alla stänglar som växer upp under de tio första dagarna.

● Tredje våren skördas alla stänglar under maj månad.

● Från år fyra skördas all sparris som växer fram till midsommar.

● Blekt sparris skördas med en speciell sparriskniv ca 20 cm under markytan efterhand som skotten visar sig. Grön sparris skördas när skotten är 15-20cm.

Förvaring av sparris

Sparris är en färskvara högst ett par dagar i kylskåp. Blekt sparris måste förvaras mörkt. Djupfryst efter du har förvällt sparrisen (koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten)

Läs också: Så gör du din sparris ännu godare!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen