Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 mars 2018

Så skördar du vitlök

Du har tålmodigt väntat på drottningarna i trädgårdslandet – vitlökarna. När är det egentligen dags att skörda?

Det krävs lite känsla för att veta när du ska skörda vitlöken. Det beror, som mycket annat i odlingens värld, på vilken sort du har odlat. En tumregel är att försöka kolla efter mitten av juli, eller så kan du börja tjuvkika redan den 10:e…

Läs också: Så gör du vackraste vitlöksflätan

Gul blast

Det finns en sak du ska hålla stenkoll på, och det är färgen på blasten. Du vet att det är dags att skörda när blasten börjar torka eller gulna i toppen. Om du väntar för länge så släpper skalet runt löken. Det påverkar både utseende, hållbarhet och lökens hälsa.

Bevara blasten

Du kan skörda vitlök som liten (när löken är cirka tre centimeter lång) med grön blast redan tidigt på sommaren. Men ta inte blasten från den lök som du vill ska växa sig stor även om det kan vara frestande. Löken behöver sin blast för att växa!

Läs också: Så förvarar du vitlök och annan lök på bästa sätt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen