Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 juni 2019

Skötsel av brudorkidé

Mår din brudorkidé dåligt på fönsterbrädan? Testa med ett uppfriskande sommarkollo i en skuggig grenklyka.

 Brudorkidé på sommarkollo i äppelträdet. Kryphuset intill ska förhoppningsvis locka dit hjälpsamma tvestjärtar.
Brudorkidé på sommarkollo i äppelträdet. Kryphuset intill ska förhoppningsvis locka dit hjälpsamma tvestjärtar. FOTO: Kristina Bäckström

Torra rötter och svampiga, gula blad med bruna fläckar. Det är svårt för en brudorkidé som redan mår smådåligt att få ny fart stående i ett varmt och torrt fönster inomhus.

Själv brukar jag ge mina värst drabbade orkidéer en sommar på kurort i äppelträdet. I skuggan i en grenklyka får de lapa i sig av morgondaggen och sommarregnen rinner ner genom rötterna utan att bli stående och surna.

Undvik sniglar på plantan

Alla orkidéexperter håller inte med om att det här är rätta boten men mina brudorkidéer har hittills hävdat motsatsen. När jag testat har plantorna fått en nystart med grönare blad och friskare rötter. Placeringen i trädet innebär att sniglarna inte kommer åt att äta bladen och smådjur som tvestjärtar och nyckelpigor jagar sköldlöss och annan ohyra.

Om du vill testa, gör det med någon av de plantor du inte är så rädd om, för säkerhets skull.

Så här ger du brudorkidén en sommarkur

1. Lyft ur blomman ur krukan och skaka av det mesta av orkidékomposten.

2. Doppa rötterna i vatten, sätt hela rotklumpen i en grenklyka i ett träd med skuggande krona. Det är viktigt att plantan inte utsätts för gassande sol.

3. Ta lite fuktig mossa (finns säkert i gräsmattan) och lägg runt rötterna innan du knyter fast hela härligheten med ett snöre runt trädgrenen.

4. Häng gärna ett småkrypsbo av något slag i närheten så att tvestjärtar och andra nyttokryp har nära till att hålla sköldlöss och annat elände borta.

5. Håll koll på plantan under sommaren. Skvätt på lite vatten om den ser torr ut.

6. Ta in din orkidé i god tid innan det börjar bli kallt. Sänk ner hela plantan i en hink med ljummet vatten med lite diskmedel i så att du inte får med dig några kryp in. Plantera sedan om i ny orkidékompost.Läs också: Så sköter du dina pelargoner – året om

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen