Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 30 oktober 2019

Så sköter du om en cyklamen

Den slokar och du tror att den är törstig – i själva verket vill den sova. Den svettas och blir gul och du ger den mer sol.

Lär dig förstå vad din cyklamen säger så får ni mer tid tillsammans. Så här sköter du om en cyklamen!

 Cyklamen finns med stor variation på både blommor och blad.
Cyklamen finns med stor variation på både blommor och blad. FOTO: Istock

Hon är lite bak-och-fram. Cyklamen hänger sina blommor neråt, sover på sommaren och blommar på vintern. Tyvärr har många svårt att förstå hur en cyklamen fungerar och det slutar med övervattning, röta och elände.

Men det går att göra bättre. Har du tur kan din cyklamen till och med bli en vänskap som håller under många år.

Cyklamen inomhus

Vill du ha en cyklamen som räcker länge är det nu, på hösten, du ska köpa den. Om ni börjar vinterlivet ihop redan nu hinner du lära känna din cyklamen och hon hinner vänja sig vid att bo inomhus.

Cyklamen blommar

 Cyklamen som botaniker ser den.
Cyklamen som botaniker ser den. FOTO: Istock

Plantan vi köper är en förädlad variant av arten Cyclamen Persicum. Förädlingen har gjort den mer husanpassad än dess vilda kusin men fortfarande finns arvet kvar.

I naturen lever den vid medelhavet, på Rhodos och Cypern till exempel. När vintern kommer vaknar cyklamen till liv och börjar sätta blad och knopp. När det blivit svalt och fuktigt i luften mår den som bäst.

Cyklamen tappar blad

När värmen och våren kommer tar den det som ett tecken på att det är dags att sova igen. Den slutar blomma, låter bladen gulna och falla. Då är det dags att låta den sova så blommar den nästa höst igen.

Cyklamen på hösten

 Skålformad knöl. Nu ser du varför cyklamen hatar vatten i gropen.
Skålformad knöl. Nu ser du varför cyklamen hatar vatten i gropen. FOTO: TT

En cyklamen är en lustig liten knöl, formad som en liten skål vars kant skymtar i jordytan. När den vilar ser roten livlös ut men så fort hösten kommer bryter nya blad och knoppar fram.

Det är det här du måste förstå för att ge den ett bra liv. Det och att en cyklamen blir soppig i roten om den får vatten i själva byttan.

Sköta om cyklamen

 Cyklamen behöver inte vara skrikig i färgen. Här är en gammalrosa med vågiga kanter.
Cyklamen behöver inte vara skrikig i färgen. Här är en gammalrosa med vågiga kanter. FOTO: Istock

1. Köp din planta tidigt på hösten och välj en med blommor i knopp och friskt gröna blad. Välj inte bara planta efter blomfärg och blomform. Många cyklamen har också vackert mönstrade blad.

2. Titta på hur löken är planterad. Om löken är helt begravd i jord kan du krafsa bort lite, plantera annars om så att halva löken syns. Kom ihåg att cyklamens rotknöl ska planteras med den skålade ytan upp. Plantan vill ha en ganska trång kruka.

 Titta noga på bladen på cyklamen. Mitt på varje syns en liten julgran.
Titta noga på bladen på cyklamen. Mitt på varje syns en liten julgran. FOTO: Flora Dania

3. Cyklamen vill att det ska vara Medelhavsvinter, annars somnar den bara. Placera den svalt, gärna 16 grader eller lägre. Den vill stå ljust men inte i direkt sol. Fönsterplats mot norr eller väster utan radiator kan fungera, en bit in i ett svalt rum likaså. Lägg gärna en termometer i fönstret och håll koll. Den kan också klara sig bra i ett svalt sovrum.

Finns ingen riktigt sval plats kan du låta den vara på balkongen så mycket som möjligt.

 De små volangprydda knopparna på en cyklamen kan dofta gott. Rosa och vita blommor doftar mer än de röda.
De små volangprydda knopparna på en cyklamen kan dofta gott. Rosa och vita blommor doftar mer än de röda. FOTO: Flora Dania

Vattna cyklamen

4. Vattna vettigt. En cyklamen vill inte ha vatten i bladrosetten. Det blir en pöl mitt i rotknölen så att den kan börja ruttna. Den vill inte heller ha för mycket vatten mellan krukkanten och roten eftersom rotknölen har små fåror som kan samla och binda fukt.

Smartaste sättet är att doppa ner krukan i vatten så att jorden suger åt sig underifrån, låt inte vattenytan nå löken. Låt krukan rinna av ordentligt innan den ställs tillbaka på fatet.

Vänta sedan tills jordlagret högst upp känns torrt. Cyklamen vill aldrig bli snustorr men inte heller för blöt. Glöm inte att de flesta som går hädan gör det för att de vattnats för mycket.

Näring till cyklamen

5. Mata försiktigt. En svag näringsvattning varannan vecka under blomningsperioden räcker. För mycket näring kan hindra blomning. Välj gärna också regnvatten, det tycker plantan om.

6. Plocka bort det vissna, både blommor som börjar tappa färgen och vissna blad. Det uppmuntrar ny tillväxt och mer blommor. Klipp inte av dem utan dra bort dem. Små grenstumpar kan bli inkörsport för röta.

Cyklamen i vila

7. När våren kommer slutar cyklamen blomma och bladen börjar gulna och vissna. Värmen är en signal att det är dags att sova några månader. Sluta vattna och ställ krukan med knölen skuggigt och svalt, till exempel i källaren.

Skvätt lite vatten på den någon gång i månaden så att den inte blir kruttorr. Fram emot hösten kan du börja skymta nya blad. Ta fram den i ljuset och börja vattna igen.

Läs också: Så sköter du om din azalea

Felsök en cyklamen

 Hängig cyklamen. Dags för diagnos och behandling.
Hängig cyklamen. Dags för diagnos och behandling. FOTO: TT

Trött cyklamen

Pigg i går, lealös idag: Känn efter i krukan. Är jorden helt snustorr har den torkat ut. Sänk ner i vatten, droppa av och vänta. Har du tur piggnar den till.

Är jorden helt blöt kan den ha fått för mycket vatten. Kolla så att den inte har vatten stående på fat eller i ytterkruka. Är jorden helt sur kan du plantera om i lätt fuktig och luftig jord.

Cyklamen får gula blad

Hängiga, gula blad: Om bladen är gula och hängiga trots att du vattnat är det ingen idé att vattna mer. Kolla temperaturen. Om den stått för varmt kan den ha svarat med att nicka till. Prova med att lägga några isbitar eller lite snö i krukan. Ibland kan det hjälpa.

Har plantan där emot torkat ut tidigare eller stått för varmt ett bra tag kan den ha tolkat det som att det är dags att gå i vila. Låt den göra det.

Cyklamen som luktar

Usch! Den luktar illa: Lukt av mögel eller sur och svampig lukt är ett dåligt tecken. Den kan ha drabbats av röta. Känn på rotknölen. Om den är slemmig eller mjuk är det bara att ge upp. Annars kan du testa att plantera om i frisk jord och ren kruka.

Cyklamen blommar inte

Massor av blad, inga blommor: Du kan ha matat den för mycket. Minska på gödselvattningen.

Vissen cyklamen

Den ser helt död ut: Det behöver inte vara slutet. Känn på rotknölen. Är den fast utan att vara stentorr sover den bara. Väck den till hösten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen