Så skyddar du en mognande jordgubbe
Hinner din jordgubbe inte mogna innan den möglat i ena kanten?
Lösningen är ett luftigt lager under som håller gubben ren, torr och solbelyst.
Det är inte roligt alls. Just när det närmar sig plockdags kommer möglet krypande och tar gubben innan du hinner smaka. Lösningen är enkel. Här är den tillsammans med två andra smarta jordgubbsräddare.
Läs också: Anlägg ett jordgubbsland – så gör du
3 sätt att skydda en jordgubbe
1. Fukt och jord som stänker upp från marken är början till ett ruttet slut för en jordgubbe. Lyft bärklasarna och lägg något torrt under. Halm är klassiskt men du kan också använda gräsklipp eller barkflisor.
2. Vattna träffsäkert hellre än över hela plantan. Spridare i jordgubbslandet blöter ner allt, inklusive gubbarna och risken för mögel och röta ökar. Vattna hellre med vattenkanna utan stril och sikta mitt i plantan så att rötterna får vattnet direkt i stället.
Vattna gärna två gånger med en halvtimme emellan så att jorden hinner ta upp vattnet innan det rinner undan på ytan.
3. En torr bädd är bra för jordgubbarna men också för myror som kan få smak för de mognande bären. Ett myrbo intill jordgubbarna kan flytta på sig om du vattnar ordentligt på det. Ett annat sätt är att strö ut kiselgur eller Myrnix (ett bekämpningsmedel gjort av kiselgur) på myrboet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.