Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 26 mars 2017

Slöa mera! 5 saker du INTE behöver göra i trädgården i vår

Vår i luften men är det så mycket mer? Här får du hjälp att välja bort onödigt trädgårdsjobb i helgen.

FOTO: All over press

Landet är långt och våren kryper uppåt. Det är alldeles för lätt att tro att alla måste göra allt på en gång men det som fungerar i Skåne på vårkanten är rena vansinnet högre upp.

Här får hjälp med saker du kan strunta i under helgen och ledtrådar till när det är rätt tid att ta hand om jobbet.

1. Kratta inte gräsmattan

Badly maintained lawn with moss and covering of snow

Vänta tills gräsmattan både tinat och torkat upp innan du river fram krattan. I en fuktigt gräsmatta kan du till och med riva upp hela grästovor om jobbet görs för tidigt

2. Klipp inte ner vinstocken

Aja baja! En vinstock klipps ner mitt i vintern, före jul när hela plantan vilar. Görs det när saven börjat stiga kan plantan förblöda, saven bara rinner och rinner. Av samma skäl ska du hålla tassarna borta från blödande träd som lönn och björk. Vänta till sommaren, juni till september, när träden har löv.

3. Beskär inte äppelträden

Samma sak här. När snön är borta och det blir mildare är det för sent. Beskär träden under sommaren eller vänta till nästa vinter.

4. Gräv inte i trädgårdslandet

Closeup of dirty hand holding wet soil used for spring planting in a garden. Image shot 2011. Exact date unknown.

Det reder sig, innan dess är det ingen idé. Om du försöker gräva om jorden innan den torkat upp blir det bara kladd. Jorden fastnar på spaden och bildar sega klumpar. Vänta tills jorden reder sig, det är när den går att ta upp i handen och smula.

5. Täck inte jorden

Täckodling innebär att fukt och värme hålls kvar i jorden så att grönsakerna växer snabbare. Täcker du innan jorden värmts upp blir det tvärtom, det tar längre tid innan du kan så årets morötter. Vill du prompt göra något? Krafsa bort eventuellt täckmaterial som ligger kvar från i fjol så att solen kommer åt.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen