Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 4 maj 2017

Smaksätt trädgården – här är lättodlade kryddor för liten yta

Odla kryddor på liten yta. Här får du råden som hjälper dig fixa en matglad odling i pallkrage, sålådor eller krukor.

Kryddor vill ha sol och värme men absolut inte surt om fötterna. Se till att krukor du väljer har hål i botten och bottna med lerskärvor så att rötterna slipper långtidsväta.

I större lådor och pallkragar växer kryddorna extra bra med jord som blir fuktig men inte dyngsur. Ett bra knep är att blanda vanlig planteringsjord med grus.

Här är växter som passar en liten odling:

Gräslök

Chives - in a herb garden

En riktig kämpe. Gräslöken kommer tillbaka år efter år och blir stadigt större. Glöm inte heller att blommorna går lika bra att äta som bladen. Plocka och strö över maten.

Persilja

Italian continental Parsley. Image shot 2005. Exact date unknown.

Om du vill fröså något är persiljan ett säkert kort. Välj gärna en bredbladig sort som både passar som bas i sallader och som krydda. Du kan också göra det lätt för dig och klämma ner rotklumpen från butiksköpt persilja och se den grönska igen.

Rosmarin

Rosemary Plants

En lyxkrydda som växer långsamt. Den kan övervintra längst ner i landet men fungerar oftast som ettåring hos oss.

Citronmeliss

LEMON BALM

En mångsidig kryddkamrat. Citronmelissen kan bli ett rogivande te, efterrättsdekoration och frisk sommardryck. Den passar också i sallader, omelett samt fisk- och kycklingrätter där den ger en grön citronsmak.

Oregano

VARIOUS

En stadig marktäckare för kryddlandet. Den brer ut sig, är lätt att torka för vintern och lockar bin med aromatiska blommor. Klarar vintern i södra halvan av landet.

Timjan

Lemon thyme - in garden

Växer som oreganon men finns i fler varianter. Satsa till exempel på både en vanlig timjan och en citrontimjan med ljusare bladverk.

… sånt som är en mindre bra idé

De som tar plats

Libbsticka är en härlig krydda med buljongsmak men alldeles för stor för den lilla kryddodlingen. Samma sak gäller spansk körvel som inte är särskilt bra kryddmässigt heller.

Och vill du ha mynta, sätt den i en kruka för sig. Den tar annars lätt över.

Plantor med värmekrav

Koriander och basilika är lätta att odla från frö men de kräver lättare jord än andra kryddor och är mer känsliga för kyla. Fröså helst inomhus och ha dem i krukor för sig som kan ställas på den allra gosigaste platsen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen