Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 maj 2018

Smart trick: Så håller syrenbuketten längre

Njut av syrenerna länge. Så här hindrar du buketten från att sloka eller tappa blommorna.

 Smart strategi och ett klipp i rätt tid ger hållbara syrener.
Smart strategi och ett klipp i rätt tid ger hållbara syrener.

Syrenens ovana att sloka i vasen beror på att den har hårda stjälkar som har svårt att dra upp vatten. Så här gör du för att göra det lättare.

1. Klipp av syrengrenar till buketten när det är svalt, på kvällen eller morgonen, och ställ dem direkt i kallt vatten. Välj blommor som är utslagna om du föredrar dem så, de öppnar sig sällan mer när de klippts av. Ta också bort alla blad från blommande grenar, om de är kvar går vattnet först till bladen och blommorna faller. Vill du ha grönt till, ta några gröna grenar utan blommor.

2. Låt grenarna stå minst en timme på en sval, mörk plats så att de drar åt sig av vattnet. Duscha blommorna lätt om de verkar torra.

3. Förbered den vas de ska stå i och ta upp gren för gren. Klipp av grenen minst 3 centimeter med en sekatör. Klyv sedan grenen nerifrån och upp 3-5 centimeter. Ta till sist tag i ena halvan av den kluvna stjälkänden och vrid. Nu har du gett kvisten möjligheten att suga åt sig vatten ordentligt.

Låter det krångligt? Smäll till stjälkens ände med ett knivskaft så att den spricker.

4. Ställ kvisten i vasen med vatten direkt, det är viktigt att inte luft hinner dras upp i stjälken.Läs också: Lyckas med syren – plantering, beskärning och skötsel

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen