Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 22 november 2016

Smarta tricket som räddar din amaryllis: Hjälp den andas!

Amaryllis i vas kan snabbt nicka och tröttna men det finns ett trick. Så här får du blomman att stå vacker länge i vasen.

Amaryllis
Stick här! Hålet släpper ut luften så att vattnet kan komma in.

En amaryllis som stått lite väl varmt och kanske fått för mycket vatten när löken var ny kan snabbt ränna iväg och gömma klockorna bland vecken i gardinen.

Att göra snittblomma av den långa blomman är en bra idé men de som testar märker snart att blomman sedan vissnar snabbt. Samtidigt kan man se fina uppsättningar i blomsteraffären där ståtliga amaryllisar har huvudrollen, utan att nicka och bli sladdriga.

Allt är luftens fel och florister har ett smart knep som hjälper. Amaryllisens långa ihåliga stjälk kan inte dra upp vatten i stjälken som är fylld med luft.

Amaryllis
Stick här! Hålet släpper ut luften så att vattnet kan komma in.

Med en nål sticks ett litet hål, längst upp i stjälken, under blomman. Sedan sätts blomman i en hink med vatten några timmar så att den får suga i sig allt den kan innan den arrangeras i vaser och uppsättningar.

Testa och håll samtidigt öronen öppna. När vattnet dras upp och luften slipper ut ur hålet kan en bunt amaryllis pipa som ägg lagda i hett vatten.

Om du vill flytta blomman från en vas till en annan kan du sätta fingret över öppningen i stjälken längst ner så att inte vattnet rinner ut.

Låter det krångligt? Häng i stället amaryllisblomman upp och ner i fönstret och häll vatten i den ihåliga stjälken. Amaryllisen är sin egen vas.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen