Snödroppar – odla, njut och samla på fina sorter
En skir droppe, hundra eller tusentals. Snödropparna är vårglädje både som blomsterhav och på nära håll. Plantera, njut och samla spännande sorter.
Det är något magiskt med snödroppar, de rör vid hjärtat. Speciellt när de växer i stora sjok. De är sköra och starka på samma gång. Snödropparna sticker upp och visar sin blomma trots att våren inte alls är att lita på så här års. Tvärtom! Man kan nästan vara säker på att det kommer rejäla frostnätter, pinande blåst och minst en eller två omgångar med snö. Men det klarar snödropparna. De har en snillrik konstruktion som gör att de reser sig igen när prövningarna är över.
Läs också: Lura frosten och rivstarta med vårens första blommor
Så lyckas du med snödroppar
• Snödroppar gillar näringsrik, lite fuktig jord. Allra bäst är lundmiljöer där fjolårslöven blir till fin mull. Marken torkar inte ut på sommaren eftersom den är skuggad av lövverk från träd och buskar. I mars når solen ner till snödropparna eftersom träden ännu inte har fått några löv.
• Dela stora plantor direkt efter blomningen. Ge snödropparna lite extra jord, kompost eller brunnen stallgödsel efter delning. Snödroppar kan flyttas under växtsäsongen, så byt gärna med vänner och bekanta så att du får fler sorter. Man kan även köpa delade snödroppsplantor från England.
• Det finns flera arter men Galanthus nivalis, snödroppe, är den mest välkända och odlade. Av den finns fyllda sorter men de sätter inte frö. De kan däremot delas och sätter sidolökar. För den som riktigt ”snöar” in på dessa små ljuvliga blomster finns storblommande snödroppar, snödroppar med olika mycket grönt på kalkbladen, avlånga och smala, korta och kompakta.
• Välj enkla sorter som sprider sig! Se till att du inte rensar bort frösådda plantor av bara farten. Det tar nämligen några år från frö till blomning och då gäller det att vara varsam. De första åren ser snödropparna ut som tjockare grässtrån.
• Torka gillar de inte alls! Det är därför man ska plantera snödroppslökar direkt när de kommer in till plantskolan på hösten, så att de inte hinner torka ut. Planteras lökarna tidigt på hösten hinner de dessutom rota sig bättre och riskerar inte att frysa bort.
• När snödropparna väl är i jorden och har blommat så är det allra viktigaste att låta dem vissna ner i lugn och ro. Klipp inte bort något grönt. Och rota inte för mycket i jorden. Sätt plantorna där de kan få stå ifred hela året. Står de i gräsmattan bör snödropparna ha vissnat ner helt innan gräset klipps.
Läs också: 5 tips för vårkrukorna
9 vackra sorters droppar att samla på
1. Galanthus ”Lady Beatrix Stanley” är en av de mest lättodlade, dubbla sorterna.
2. Snödroppen Galanthus ”Blonde Inge” har gula spetsar på blombladen i stället för gröna.
3. Turkisk snödroppe, Galanthus elwesii ”Green Brush” har stora blommor ovanför ett grågrönt lövverk.
4. Droppen Galanthus nivalis ”Anglesey Abby” gömmer en överraskande randig insida.
5. Galanthus ”Wasp” heter som den ser ut. Visst ser man en liten getingnuna där inne?
6. Här är den, snödroppen Snödroppe. Galanthus Nivalis är den vi ser förvildad kring våra hus.
7. Här är en fin fylld sort med mycket grönt i kronbladen. Galanthus nivalis, ”Blewbury Tart”.
8. Turkisk snödroppe, Galanthus elwesii ”Jessica” med mörgröna märken.
9. En dubbel och kompakt droppe. Galanthus nivalis ”Pusey Green Tips”
Läs också: Dags för isdans i rabatterna – lyckas med vårens första blommor!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.