Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 18 mars 2017

Steg för steg: Så planterar du om dina krukväxter

Nu är det dags att plantera om krukväxterna. Här är 6 knep som ger krukväxterna den bästa starten inför sommaren.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Varje regel har undantag – även när det gäller att plantera om krukväxter. Alla krukväxter vill till exempel inte ha gott om plats så läs gärna på lite om dina innan du sätter igång. Några klassiker som vill ha trångt om fötterna är till exempel klivia och porslinsblomma.

De andra vill ha plats att svälla ut på. Så här går det till, steg för steg.

Krukor
Knak, brak. Trasiga krukor är hårdvaluta om våren.

1. Fixa kross till dränering.

Trasiga krukor eller spruckna tallrikar smackas till småbitar. De läggs i botten på krukorna för att ge dränering. Överskottsvatten kan rinna ut så att rötterna inte blir stående i sur jord i botten.

Har du inget trasigt porslin? Använd småsten eller leca-kulor.

2. Tvätta och blötlägg krukorna

Diska krukorna och lägg alla lerkrukor i vatten åtminstone en halvtimme. Du hör hur det bubblar och pyser när vattnet fyller alla hålrum i leran.

Lerkrukorna måste vara blöta innan du planterar i dem. Annars suger de åt sig vatten när du vattnar blomman så att det bildas ett mellanrum mellan jordklumpen och krukan. Mellanrummet gör det svårare för blomman att hushålla med vattnet.

Krukväxt
Bort med den gamla jorden.

3. Förbered rötterna

Ta upp blomman ur krukan och pilla bort så mycket gammal jord du kan ur rotklumpen. Försök att inte skada rötterna i onödan.

Nu ser du hur stor roten är egentligen och kan välja rätt kruka. En bra grundregel är att ge rötterna ett lager med cirka 2 centimeter ny, fräsch jord runt om.

Större kruka blir inte bättre. Ett för tjockt lager ny jord kan i stället bli som en blöt filt där rötterna inte kan komma in utan att drunkna och ruttna.

Kruka
Ny kruka, nya tider. Rotklumpen får nytt bränsle.

4. Plantera i krukan

Grunda med ett lager dräneringskross och lägg på lite blomjord. Ställ ner rotklumpen och fyll runt den med ny jord. Dunsa krukan i bordet så att jorden sätter sig.

Tänk på att inte fylla ända upp. Om din blomma ska vattnas uppifrån kan du inte fylla jord i krukan till brädden.

5. Vattna och låt rinna av

Ställ blomman i en balja, vattna och låt överskottsvattnet rinna av.

6. Överkurs för krångelblommor

Kaktus
Kaktusar med sin specialjord, en luftig grusmix som släpper igenom vattnet på några sekunder.

Orkidéer och kaktusar kräver specialbehandling och kan inte sättas om i vanlig blomjord. Kaktusarna sätts om sällan i en blandning av fint grus och kokosfiber. Orkidéerna planteras i en speciell barkmix men det går lika bra med leca-kulor, småsten eller gamla vinkorkar.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen