Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 18 oktober

Svenskodlade favoriter: 4 fina växter i höst

Du spar pengar, får hållbarare blommor och gynnar plantskolor på hemmaplan.

Alla vinner på att höstpynta med svenskt.

 Cyklamen kan fara illa av klimatet i våra varma bostäder.
Cyklamen kan fara illa av klimatet i våra varma bostäder. FOTO: Blomsterfrämjandet

Nu lyser det av med blommor med färg i butikerna. Mustigt brandgult och rött får sällskap av rosa nyanser, allt från ljus karamell till smällcerise.

De krukväxter som är i säsong är ofta billigare än andra så det lönar sig att hänga på.

Finns dessutom märket ”Från Sverige” på krukan är vinsten ännu större. Efter semestern satsar svenska krukväxtodlare stort för att fylla luckorna efter alla de växter vi lyckats ta ihjäl under sommaren.

– Är man ute efter hållbarhet ska man satsa på kalanchoe. Den kan blomma hela 16 veckor, säger Patrik Vilsmyr på Mäster Grön som är en medlemsägd försäljningsorganisation för svenska krukväxtodlare.

Kalankoe går också under namnen höstglöd och vårglöd beroende på när den blommar. Den växten är ett riktigt bra exempel på ett prisvärt krukväxtval.

Läs också: Förbered pelargonen inför vintern

De finns i många färger, är lätta att placera och kostar inte så mycket så du kan köpa fler.

Kunder som väljer att köpa svenskodlade växter får dessutom mer för pengarna.

Märket ”Från Sverige” betyder att plantorna transporterats kortare väg till butiken. Plantorna är anpassade efter svenska förhållanden så de håller sig fina längre.

Dessutom hjälper köp av svenska växter till att hålla liv i landets plantskolor och handelsträdgårdar, hantverket lever vidare.

Här är några exempel på höstväxter som odlas i Sverige.

Höstbegonia

 Höstbegonian har vackra blommor men också silkesglänsande. gröna blad.
Höstbegonian har vackra blommor men också silkesglänsande. gröna blad. FOTO: Mäster Grön

Begonia x Hiemalis: En älskad mormorsväxt som finns i många varianter. Den kan blomma i stort sett året om och till hösten brukar butikerna bulla upp med begonior i höstfärger.

Familjen Begonia finns i massor av varianter men den här gruppen har de roslika blommorna med flera lager av kronblad gemensamt.

Så lyckas du: Begonians svaga punkt är vattningen. Den får aldrig torka ut men kolar vippen av övervattning. Ett tips är att känna på jordytan, den ska nätt och jämnt torka upp mellan vattningarna.

Den vill ha svagt näringsvatten varannan vecka under blomningen. Ställ den ljust men inte i direkt sol och långt från fruktfatet. Den mår inte bra av etylengas.

Tänk på det här! Vrid inte plantan för mycket, den kan tappa knopparna.

Höststjärna

 Höstglöden är värd en extra hyllning. Färgglad, kompakt och tålig.
Höstglöden är värd en extra hyllning. Färgglad, kompakt och tålig. FOTO: Mäster Grön

Euphorbia pulcherrima: Egentligen är det en julstjärna men den är speciellt framtagen i färger och former som passar i höstens inredning. Här finns allt från ljusrosa till jordigt kryddiga färger.

I butikerna finns tre varianter så här års. Den småväxta ‘Princettia’ är lätt att placera hemma och finns i vitt och olika karamellrosa toner.

Höststjärnor i gruppen ‘J’Adore’ är större och finns i fler färger medan stjärnorna i gruppen ‘Autumn leaves’ är kompakta plantor i aprikosfärger.

Så lyckas du: Plantans svaga punkt är kyla och drag. Var försiktig när du tar hem den och ställ den aldrig i drag eller i temperaturer under 15 grader.

Den kan stå nästan var som helst i rummet. Vattna med ljummet vatten när jorden torkat lätt. Gödsel behövs inte så här års.

Tänk på det här! Flytta gärna ut din höststjärna i trädgården nästa sommar. Den kan bli en pampig grön växt.

Höstglöd/Kalanchoe

 Höststjärnan 'Princettia' är ganska ny på marknaden.
Höststjärnan 'Princettia' är ganska ny på marknaden. FOTO: Mäster Grön

Kalanchoë Blossfeldiana: Det är lätt att tro att höstglöden är en engångsblomma men det är inte sant. När du köper den är den kompakt och full med blommor som står länge. Låter du den bli en del av din grupp med helårsblommor blir den med tiden sirligare men är hyfsat lätt att få att blomma om.

Så lyckas du: Ställ den ljust så blir färgerna klara. Vattna sparsamt. Den behöver bara gödsel från maj till augusti.

Vill du ha den kvar beskärs den efter blomningen. Efter en viloperiod med mindre vattning och korta dygn från oktober kan den sätta knopp igen.

Tänk på det här! Den trivs med att vara ute i halvskugga på sommaren.Läs också: Så odlar du rosenkvitten: Nordens citron

Cyklamen

 Sprid glädjen. En cyklamen med många blommor kan donera till en liten bukett i ett annat rum. Foto: Blomsterfrämjandet.
Sprid glädjen. En cyklamen med många blommor kan donera till en liten bukett i ett annat rum. Foto: Blomsterfrämjandet. FOTO: Blomsterfrämjandet

Cyclamen persicum: Egentligen är cyklamen en växt som vill vara ute i den fuktiga höstkylan. Vi får låna den för inomhusbruk men det kräver en del anpassning om den ska trivas.

Så lyckas du: Ställ den svalt och luftigt, 8-10 grader är det bästa. Vattna underifrån två gånger i veckan, jorden ska hålls nätt och jämnt fuktig. Låt den aldrig stå i vatten men gärna på ett fat med vatten och småsten så att luften fuktas.

Tänk på det här! Cyklamen har en knöl med en grop på ovansidan. Får den vatten i den gropen ruttnar blad och knoppar snabbt.

Glöm inte de gröna

 Titta efter märkningen "Från Sverige" också när du väljer gröna växter. Foto: Annika Christensen.
Titta efter märkningen "Från Sverige" också när du väljer gröna växter. Foto: Annika Christensen. FOTO: Annika Christensen

Även gröna växter finns som svenskodlade. Några exempel är monstera, gullranka, ormbunke och murgröna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen