Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 januari

Syrisk svampodlare gör succé på Gotland

Lantbrukaren Almahdi Almohamed från Syrien tog chansen att etablera sig som svampodlare på Gotland. På bara tre år har hans ostronskivlingar gjort succé.

 Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. Lokalen som han hyr har han rustat för att passa svampodling.
Almahdi Almohamed odlar svamp i påsar vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. Lokalen som han hyr har han rustat för att passa svampodling. FOTO: Karl Melander

Almahdi Almohamed flydde med sin fru och sex barn från ett krigshärjat Syrien år 2012. När de kom till Gotland två år senare visste Almahdi Almohamed att han ville arbeta med odling, vilket Land Lantbruk tidigare har skrivit om.

Läs också: Bondens andel av din matpeng minskar

Nära 90 procent av all svamp importeras till Sverige från andra länder. Almahdi Almohamed såg att det fanns en marknad och ett sug för svenskodlat.

– Jag som har upplevt krig vet hur viktigt det är med självförsörjning och i Sverige är det skrämmande mycket importerade varor i butikshyllorna. Odla svamp har jag gjort sen barnsben, det kan jag, säger Almahdi Almohamed till Land Lantbruk.

 Almahdi Almohamed odlar svamp.
Almahdi Almohamed odlar svamp. FOTO: Karl Melander

Odlar med egenblandad kompost

Almahdi Almohamed producerar runt åtta ton svamp om året som säljs till en lokal grossist. Kostnader för odling kan lätt skena i väg och som nyanländ har Almahdi Almohamed varit noga med att inte äventyra sin familjs ekonomi.

Han odlar därför med en egenblandad kompost på halm, vatten och släckt kalk. Produktionsformen tillåter honom att utöka långsamt. Genom att pytsa in lite kapital i taget slipper han både lån och räntor.

– Jag hade först tänkt odla champinjoner men då skulle produktionskostnaden bli alldeles för hög. Jag hade fått importera både kompost och mycel samt betala extra för att få varorna till ön. Det var bara att tänka om och läsa på. Till slut föll myntet på ostronskivling, säger Almahdi Almohamed.

 Ostronskivlingen trivs i odlingspåsarna vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland.
Ostronskivlingen trivs i odlingspåsarna vid Grönt Centrum vid Lövsta på Gotland. FOTO: Karl Melander

Sverige är köparens marknad

En av de största skillnaderna med att jobba som lantbrukare i Sverige och i Syrien enligt Almahdi Almohamed är att här råder en köparens marknad.

Han jobbar efter beställningar och måste producera året runt.

– I Syrien var det köparen som fick rätta sig efter bonden. Vi odlade, lastade våra varor och sålde dem på gatan inne i stan.

Almahdi Almohamed har nu investerat i en extra odlingslokal och hoppas inom några år kunna odla både champinjoner och portabello från egenblandad kompost. I fjol vann han förstapris i nyföretagartävlingen Grow Gotland 2018.

Läs också: De odlar kockarnas favoritsvampar – i en svinstia!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen