Täckodla i stället för att höstgräva
Det är dags för höstbruk i köksträdgården. Men du behöver absolut inte gräva! Gamla växtrester, löv, halm, gräsklipp och annat trädgårdsskrufs hjälper jorden att hjälpa sig själv. Själv får du tid över till annat.
Numera är det inte självklart att höstgräva grönsakslandet. Istället är det täckodling som gäller, allt för att tillföra mullämnen som mikroorganismer, maskar och andra smådjur kan omvandla till härlig mylla.
Att de samtidigt luckrar jorden och bygger hållbara strukturer i marken, medan du själv slipper en massa arbete, gör att täckodling är en fantastisk höstbruksmetod.
Vissa anser fortfarande att det är ett måste att höstgräva. Skälen som anges är till exempel att skörderester vänds ner i jorden där de förvandlas till mull, medan kompakta jordklumpar hamnar på ytan där de kan frostsprängas till bra struktur inför nästa säsong. Dessutom hamnar fröogräs i mörker där de inte kan gro, samtidigt som rotogräs kommer upp till ytan och kan rensas.
Läs också: Läs alla delarna i Lands stora odlarskola
Problem med att höstgräva
Problemet med grävning är att det förstör strukturen i marken, vilket är direkt taskigt mot de små krypen som jobbar i jorden. Först har smådjur och mikroväsen jobbat hela säsongen för att bygga gångar för syre, näring och vatten samt bilda ett mikroliv och underjordiska nätverk som kommer plantorna till gagn – och så kommer du med en spade och vänder upp och ner på hela härligheten!
Om samma sak skedde i en människostad skulle det bli ramaskri, föreställ dig att hela Jönköping varje höst mejas ner med grävskopor för att byggas upp på nytt med hus och infrastruktur till nästa år. Ett sisyfosarbete, minsann. För övrigt är det inte särskilt miljövänligt att gräva, när du vänder upp och ner på jorden frigörs kol som ligger lagrad i jorden och som omvandlad till koldioxid bidrar till växthuseffekten.
Att rotogräset vänds upp gör faktiskt ingen skillnad, det måste du ändå rensa för hand, medan fröogräs inte gror i täckodlingsmaterialets mörker.
Täckodling
Principen med täckodling är enkel och jämförbar med naturen, där ingen går och gräver. När du lägger gräsklipp, skörderester, halm, hö, gamla löv och annat organiskt material på jordbädden får maskar, smådjur och mikroorganismer något att fortsätta jobba med i sin värld under markytan. Allt medan du själv kan luta dig tillbaka och se fram emot en lucker och välbearbetad jord framåt våren. Trots att du inte har tagit ett spadtag.
Läs också: Bygg en supersmart örtspiral – odling på liten yta!
Plantera i september
September är en perfekt planteringsmånad för bärbuskar och rabarber. Nu är jorden fuktig och plantorna hinner etablera sig innan vintern kommer.
Du kan också så bladgrönsaker.
Här kan du läsa om hur du ska plantera rabarber i höstHär kan du läsa om att sätta vinbärsbuskar i höstHär kan du läsa om att så bladgrönsaker i höst
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.