Tatianas spartips: Så odlar du egna fröer
Frön behöver inte kosta skjortan, de kan vara helt gratis.
Tatiana Henriksson odlar och samlar egna frön för att få ut mer av sina odlingar.
Det tål att upprepas. Tatiana Henrikssons filosofi är att odling ska vara något för alla, inte bara för dem som har råd att köpa en massa saker.
– Många fröer kan man hämta in från trädgården själv. Man spar pengar som man sedan kan göra något roligare med, berättar hon.
När vi möts i hennes villaträdgård i Örviken har svartrotens frön just mognat. Hon fångar frökapseln som vaggar i den varma sensommarvinden och nyper tag.
Gratis svartrot
De små penslarna med frön i andra änden dras ut ur blomhuset. Det här är lyx för noll kronor.
I butiken kan en påse svartrotsfrö kosta drygt 40 kronor eller mer.
– Jag samlar frön och säljer en del plantor. De pengar jag sparar kan jag till exempel lägga på att köpa riktigt bra fröer av zucchini, berättar Tatiana.
Resultatet av det köpet ses i drivbänken intill. Där växer vackert mörkgröna zucchini med gula fläckar. Eftersom de är F1-hybrider är frukterna säkra. Spontanpollinerade fröer kan ge bittra frukter som inte är hälsosamma.
– Det är inte värt risken. Man kan till och med bli förgiftad, säger Tatiana och ruskar på huvudet.
Sparar sina favoriter
En annan fördel är att favoriter i odlingen kan återkomma. Varje år tar Tatiana till exempel fröer från sina favorittomater. De hon väljer är egna sorter, inte hybrider, och gärna sådana som klarar klimatet här i Västerbotten.
– Ofta har jag märkt att grobarheten blir bättre på egna frön än på de köpta. Jag torkar ju fröerna men absolut inte så hårt som de gör i fröindustrin. Det kan vara det som gör skillnaden.
Läs också: Så sår du smultron i snö
När fröerna plockats, rensats och torkats läggs de i papperspåsar till nästa år.
Då kan man så igen, om man kan hitta dem.
– Märk allt! Märk allt på en gång! Märk noga!
Tatiana skrattar lite åt förra årets äventyr när några tomatfröer förblev omärkta så att hon inte visste vad som var vad.
– Jag fick köpa en favoritsort igen fast jag visste att fröna fanns någonstans. Och jag vet att jag inte är ensam.
Fröer att odla och spara
Tomat: Tatiana tar fröer av sina bästa tomater och sår kommande år. Favoriter som sockerbiten ‘Guld Nugget,’ den biffiga ‘Ananas’ och kulturarvssorten ‘Black Russian’ samlas och sås igen.
Hon väljer en riktigt mogen tomat och tar ut fröna. Det geleartiga fruktköttet runt varje frö tas bort genom att fröet stryks mot en bit hushållspapper.
Efter det lägg de på torkning någon vecka innan de läggs i påsar i Tatianas fröförråd.
Dill: Dillfrön är tacksamma att odla. Låt krondillen gå i blom men vänta med att skörda fröna tills de är torra och bruna.
Koriander: En kryddväxt som är lätt att få frön ifrån. Tatiana odlar den i sina upphöjda bäddar där det är lätt att ha koll på utvecklingen.
Paprika och chili: Mognad är allt. Tatianas trick är att hon märker några fina frukter tidigt på säongen med röda band, de får ingen ta. När de skördas sent på hösten är fröna definitivt mogna.
Tagetes: Tatianas hemodlade fröfavorit. Även här väljs några riktigt stora och vackra blommor som sparas så länge som möjligt.
När blomkapseln börjar torka knipsas den av och får ligga inne och torka lite till. Någon gång i september rensas fröna. Tatiana tar ut dem från blomfnaset och nyper av det lilla borstet på fröet innan det läggs för förvaring.
Svartrot: Så 10 svartrötter och skörda 9, är Tatianas modell. Eftersom svartroten blommar först under sitt andra levnadsår står den tionde kvar och ger blommor som går i frö säsongen efter.
Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlenFröer du kan så direkt
Akleja: Den är svårodlad inne men när den får så sig själv lyckas det oftast. Du kan hjälpa till genom att ta mogna, bruna frön och strö ut dem där du vill ha dem.
Stjärnflocka: Även stjärnflockan kan vara en utmaning att driva upp. Strö ut frön direkt på hösten. Du kan också titta runt moderplantan på sommaren. Ofta sår den sig själv så att moderplantan har en grupp telningar runt fötterna.
Gräslök: Låt blommorna gå i frö och skaka ut dem över jorden. Tänk på att den gillas att stå soligt.
Pensé: För att få en långvarig blomning knipsar man bort frökapslarna men låt några sitta kvar till hösten. Nästa vår hittar du gratis penséer i trädgården.
Ramslök: Grobarheten på ramslöksfrön sjunker snabbt. Tatiana rekommenderar att man börjar med en rotad planta. Sedan kan frön från ramslöksblomman sås direkt i jorden när de mognat.
Lands odlarvän 2022
Namn: Tatiana Henriksson.
Ålder: 52 år.
Familj: Två vuxna barn och en katt, min bästa medhjälpare.
Bor: Örviken, odlingszon 5.
Odlarmotto: Min hobby ska inte kosta mig skjortan.
Aktuell: Lands odlarprofil under 2022. Vi får följa Tatianas odlingar och lära oss massor av smarta tips.
Mer att lära: Tatianas Youtube-kanal heter En plats under solen och har 3 500 prenumeranter. Hon finns även på Facebook under samma namn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.