Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 augusti 2019

Torka grönsaker

Torkning är ett perfekt sätt att få lång hållbarhet på livsmedel. När grödorna torkar minskar mikroorganismernas framfart, och de kan hålla nästan i evighet. Gör så här!

 Torka dina grönsaker och förvara dem hela vintern.
Torka dina grönsaker och förvara dem hela vintern. FOTO: Istock

Grönsaker och svamp ska torka så att de innehåller som mest tio procent vatten, frukt kan innehålla upp till tjugo procent.

I princip kan alla grönsaker torkas, men de bör vara späda, helt färska och skurna i bitar eller skivor. Att skära tvärsöver fibrerna istället för längs med ger snabbare torktid, och grönsakerna blir inte heller sega när de blöts upp igen. Vissa grödor torkas direkt efter skörd, andra blir bäst efter hastig förvällning i saltat vatten. Grönsaker som bör förvällas före torkning är blomkål, bondbönor, broccoli, brysselkål, brytbönor, grönkål, jordärtskockor, rotsaker, rädisor, rättikor, skärbönor, sockerärter och vitkål.

Läs också: Så rensar du och förvarar svamp

Material och metoder för torkning

 Torka tomater i ugn och förvara på burk.
Torka tomater i ugn och förvara på burk. FOTO: Istock

Torka i torkolla

En ram försedd med gasväv, lakan eller metallnät. Metallnät bör täckas med papper för att skydda det som ska torkas från rost.

Torka i torkskåp

Principen är att luftgenomsläppliga brickor eller torkollor skjuts in på höjden i skåpet, med avstånd som ger bra cirkulation. Med ett mindre element undertill går processen fortare. Det finns torkskåp att köpa, men du kan lika gärna tillverka ett själv.

Torka i ugnen

Här kan de flesta grönsaker, frukter och kryddväxter torkas. Sätt ugnen på maximalt 50 grader, ha gärna ugnsluckan öppen och passa noga.

Torka i taket

Kryddknippen, äppelringar, svamp uppträdd på tråd… Att hänga saker i taket är ett beprövat sätt att torka livsmedel. Rummet bör vara drygt 20 grader varmt och ha god luftcirkulation. Ta ner grödorna så snart de har torkat, annars hänger de bara och samlar damm.

Torka med utsugning

Perfekt för att torka stora skördar. Lägg vaxduk på ett stort bord, täck med tidningar och lägg över ett lakan. Sprid ut bär, svamp eller grönsaker på lakanet, snart har fukten sugits upp av tidningarna. Lyft undan lakanet med skörden på och byt till torra tidningar. Lägg tillbaka lakan och skörd och fortsätt tills allt har torkat.

Förväll och torka

Häll vatten i en gryta, tillsätt en matsked salt per liter vatten. Koka upp. Lägg grönsakerna i en insats och sänk den i det kokande vattnet. Låt grönsakerna koka hastigt, de ska bli mjuka men behålla sin spänst. Skumma. Ta upp insatsen och låt bitarna rinna av innan de sprids ut på tork i tunna lager. Rör om ibland, då torkar grönsakerna fort och jämnt.

Läs också: Frys in grönsaker – så gör du

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen