Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 juli 2018

Trädgårdsjord kan orsaka legionella i Sverige

En ovanlig variant av legionella sprider sig i Sverige. Cirka 20 personer har insjuknat och personerna har troligen smittats av trädgårdsjord.

 Folkhälsomyndigheten tror att hantering av vanlig trädgårdsjord har orsakat ovanligt många fall av legionellainfektion i Sverige, troligen på grund av den starka värmen. Foto: Istock
Folkhälsomyndigheten tror att hantering av vanlig trädgårdsjord har orsakat ovanligt många fall av legionellainfektion i Sverige, troligen på grund av den starka värmen. Foto: Istock FOTO: Istock

Legionella sprider sig oftast via vatten, men nu har en variant av bakterien orsakat ovanligt många fall i Sverige. Allt talar för att de 20 personer som insjuknat de senaste veckorna har smittats i samband med trädgårdsskötsel och hantering av jord.

– Det här är en variant av bakterien som är en mer vanlig orsak till legionellainfektion i till exempel Australien, men nu har vi fler fall än vanligt i Sverige. Det går inte att spåra till någon speciell tillverkare utan vår varning gäller för trädgårdsjord generellt både köpt och annan. Vi skulle tro att det här har en koppling till den starka värmen, säger biträdande statsepidemolog Anders Wallensten.

 Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten FOTO: Folkhälsomyndigheten

Drabbar oftast äldre

Legionellabakterien kan leda till allvarlig lunginflammation, en sjukdom som oftast drabbar äldre och personer med nedsatt motståndskraft.

Det är än så länge oklart exakt hur man kan smittas från jorden, men troligtvis består risken i att man andas in dammpartiklar med bakterien eller att man andas in små vattendroppar med smittan. Folkhälsomyndigheten jobbar för fullt med att spåra smittan och att fastställa kopplingen till trädgårdsjorden.…

Läs också: Testa din gjord med fynd från skafferiet

Ska utredas mer

– Det är ovanligt att unga och friska människor smittas. Vi kommer att utreda det här mer och ta reda på vad som ligger bakom att bakterien nu orsakat en ökning av fall i Sverige, säger Wallensten.

Tidigare har det bara registrerats något enstaka fall av den här legionellavarianten i Sverige, men nu har den alltså orsakat flera fall. Troligen på grund av den starka värmen och risken är att det kommer att bli fler sjukdomsfall.

– Vi vet ännu inte om det kommer rapporteras fler fall, säger Wallensten.

Så kan du skydda dig

Risken att insjukna är mycket liten men för att skydda sig mot eventuell smitta kan de som hanterar jord tänka på följande:

* Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna.

* Om påsjorden är torr, blöt ned den för att minska risken att damm virvlar upp.

* Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen