Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 juni 2021

Trädgårdsmyran - det du behöver veta

Ingen panik! Den lilla svarta trädgårdsmyran gör ingen skada. Lär dig förstå den så blir problemen mindre.

 Trädgårdsmyran, Lasius niger, dricker apelsinjuice i brist på bättre.
Trädgårdsmyran, Lasius niger, dricker apelsinjuice i brist på bättre. FOTO: Istock

Förr hette den svartmyra, nu har den bytt namn till trädgårdsmyra men är lika liten och svart som alltid. Det är den inte ensam om. Det finns flera arter som ser liknande ut.

– Den har en dubbelgångare som heter skogsjordmyra. Det är nästan omöjligt att se skillnad på dem. Skogsjordmyran har glesare strån i mustaschen och längre hår på ryggen, säger Didrik Vanhoenacker biolog på Naturhistoriska muséet i Stockholm.

För dem som inte är skarpsynta nog att syna skäggväxten på en myra finns en genväg.

– Om du har den i trädgården är det säkerligen en trädgårdsmyra. Sitter du i skogen på en stock och ser en liten svart myra är det säkert en skogsjordmyra.

Sedan finns det några andra, mer sällsynta, myrkamrater att spana på. Som slavmyror, stackmyror, blodröd rövarmyra och den sällsynta amasonmyran.

– Man kan spana på myror genom att blöta en sockerbit, lägga ut och vänta. Har man tur dyker det upp någon spännande art.

 Hushästmyran, Camponotus herculeanus, är mellan 5 och 16 millimeter lång och gnager på trä. Spana efter hål och gnagmjöl.
Hushästmyran, Camponotus herculeanus, är mellan 5 och 16 millimeter lång och gnager på trä. Spana efter hål och gnagmjöl. FOTO: Istock

Den enda myran som egentligen ställer till det är den stora hästmyran. Den kan gnaga på trävirke i ditt hus. Den vill bo i en trädstam, om den stammen är en del av ditt hus spelar inte myran någon roll.

Den lilla blanksvarta trämyran är en riktig snygging med hjärtformat huvud som egentligen är en allierad. Dyker den upp i huset är det som en budbärare, den varnar om att du har en rötskada.

– Den kan bygga i redan rötskadat virke. Ser du den är det ett tecken på att du redan har ett problem, säger Didrik.

Den lilla trädgårdsmyran är där emot bara lite irriterande.

– Att hälla på en massa gift på den är verkligen helt onödigt, säger Didrik Vanhoenacker.

Se den som en i stället som en krabat som påpekar att det är dags att städa upp i köket.

Det gör trädgårdsmyran i ditt hus

 En trädgårdsmyra med sitt husdjur, en svart bladlus. Myran klappar bladlusen för att "mjölka" den på socker.
En trädgårdsmyra med sitt husdjur, en svart bladlus. Myran klappar bladlusen för att "mjölka" den på socker. FOTO: TT

Letar socker

På våren vaknar samhället och behöver energi. De bladlöss de brukar få mat av har inte vaknat än. Om samhällets spejare hittar något sött i ditt hus blir det en livlina. Senare på sommaren har de fullt med mat ute.

Följer spår

Varje myra som går till din diskbänk lämnar ett doftspår de andra kan följa i sin jakt på mat. Kommer en kommer hundra.

Väntar på sex

 Friargänget väntar på avfärd. Både hannar och unga drottningar får vingar och flyger i väg för parning.
Friargänget väntar på avfärd. Både hannar och unga drottningar får vingar och flyger i väg för parning. FOTO: TT

Hittar du myror med vingar i något hörn är det drönare och drottningar som vill ut och flyga för att para sig. Få inte panik. Det betyder inte att de tänker bygga bo i ditt hus. De vill ut och gå på date.

Det gör trädgårdsmyrans i din trädgård

 Trädgårdsmyrans bo ute. Små hål som ingång.
Trädgårdsmyrans bo ute. Små hål som ingång. FOTO: TT

Bygger bon

Trädgårdsmyrorna bygger bon i jorden. De gillar varma och torra platser och väljer ofta att bygga under stenar och invid husgrunder.

Vallar bladlöss

Bladlöss sticker hål i växter och suger i sig vätskan som innehåller lite protein och mycket socker. Sockret bladlössen inte behöver blir myrornas mat.

Äter kryp: Även om myrorna kan ge bladlössen ett försprång genom att plocka bort ägg från nyckelpigor och andra bladlusätare gör de i det stora hela större nytta än skada för en trädgårdsodlare. De äter larver och annat smått som annars kunde skada skörden.

Äter söt frukt

 En myra tar vägen över jordgubben på väg till bladlössen.
En myra tar vägen över jordgubben på väg till bladlössen. FOTO: Istock

Fast den tar inte första tuggan på jordgubben. Myrorna tar över när röta, sniglar eller fåglar gjort hål de kan komma in genom. Hindrar du de första skadorna gör myrorna ingen skillnad.

Så kan du hejda trädgårdsmyran

Städa och täta

Städa bort söta smulor och kladd och lägg söta matvaror i täta burkar. Skölj också igenom vattenlåsen med hett vatten och ta ut soporna. Finns det inget att äta är de inte intresserade. Har du turen att se var de kommer in kan infarten tätas.

Jaga doftspår

Att strö ut kanel, pepparmynta, nejlikor eller torka med såpa har ett enda syfte. Det maskerar myrdoften och får myrorna att tappa spåret.

Vänta på sommar

Ibland tror människan att de vunnit kriget med giftdosor när myrorna i själva verket bara flyttat ut till bladlössen utomhus när växtligheten tar fart.

Vattna mera

Myror vill ha torrt och varmt där de bygger. Har de väl boat in sig är de svåra att vattna bort men om du vattnar noga i början kanske de väljer en annan plats för sitt bo.

Gräva bort

Boet kan sträcka sig några decimeter ner i marken. Har du tur kan det grävas bort men det är ingen garanti för att de inte kommer tillbaka.

I undantagsfall bekämpa

 Kiselgur är finmalen vulkansten. Skadliga smulor för insekter.
Kiselgur är finmalen vulkansten. Skadliga smulor för insekter. FOTO: Istock

Börja med mekaniska medel som innehåller kiselgur, en mineral som skadar myrorna så att de torkar ut och dör.

Om inte det hjälper finns dosor med myrmedel att ställa ut. Ställ i så fall först ut ett litet fat med något sött så att myrorna verkligen går dit och byt ut mot giftdosan när de fattat.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen