Tre knasiga vårknoppar du inte visste att du kunde äta
Granskott, humlesparris och fiolskallar. Här är 3 knoppiga vårprimörer du kan äta.
Håll dig till trädgården och ta inte alla. De här godsakerna får du bara plocka om du är på din egen mark och du ska bara plocka några skott på varje planta. Annars får du ingen grönska till sommaren.
1. Fiolformad delikatess
I engelskspråkiga länder kallas strutbräkenplantans späda skott för ”fiddle heads” och visst ser de ut som just huvudet på en fiol.
De första små skotten kan plockas, kokas och serveras med smör, salt och lite citron.
Var noga med vilken ormbunke du plockar från. Strutbräken (Matteuccia struthiopteris) är den du siktar på, andra ormbunkar är inte giftiga men inte heller särskilt nyttiga att äta.
Strutbräken känns igen på att den växer just som en strut. Den har inte heller sporgömmen på bladens undersida. I stället skickar den upp ett brunt sporangieblad mitt i ”struten”. Det står ofta kvar hela vintern.
2. Humleskott som sparris
De första, tunna skotten på humleplantan kan plockas och ätas som en vårens vildsparris. Skillnaden är framför allt att man inte behöver tillaga skotten så långe. Låt dem fräsa en stund i en klick smör, det räcker.
Passa på i början av säsongen. Om du väntar för länge med att plocka blir skotten bittra och trådiga.
3. Syrliga skott
Granens första och spädaste skott smakar som en korsning mellan citron och rosmarin. Använd dem som krydda, till exempel i saltlagen till tjälknölen eller ät dem direkt. Granskott passar till exempel i en sallad eller hackade som smörgåspålägg.
Granskottsirap kan också användas som smaksättare, till te eller som hostmedicin. Tänk på att plockning av granskott INTE ingår i allemansrätten.
Läs även: Kirskålpasta – så gott och så smart
Så här gör du.
Varva 5 deciliter strösocker eller råsocker med 5 deciliter granskott i en glasburk. Låt stå i ett soligt fönster tills sockret smält. Sila bort skotten och häll upp i en ny ren burk.
Läs även: Ramslökpesto – ruskigt gott