Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 maj 2018

Trend: Nu hittar vi sällsynta krukväxter på nätet

Drömmer du om elefanttunga, forellbegonia eller tre män i en båt?

Lösningen finns i datorn. Så här gör du för att köpa och byta sticklingar på nätet!

 Byt växter på nätet. Trenden som gör det lättare att hitta drömväxten.
Byt växter på nätet. Trenden som gör det lättare att hitta drömväxten. FOTO: Istock

Trenden är tydlig. På Facebook och andra sociala medier hittar allt fler växtintresserade varandra och många av de första intressegrupperna för olika typer av växtintresse har senare fått undergrupper som låter medlemmarna köpa, byta och skänka bort sticklingar och fröer av ”heta” krukväxter.

Vill du också leta efter drömväxterna? Här är 4 tips på digitala guldgruvor!

1. Allmänna Facebookgrupper

Grupper som samlar krukväxtintresserade har ofta egna undergrupper där man kan köpa, byta eller sälja sticklingar och frön. Vissa har också speciella samlingstrådar i gruppen eller sätt att skriva en efterlysning så att det ska bli lätt att hitta den i flödet.

Sedan finns grupper som bildats speciellt för ändamålet, en av de största är ”Säljes/byta/köpa frö, sticklingar,växter”.

Var gärna med i grupperna ett tag innan du efterlyser så att du får koll på vad som finns där och om du hittar några som gillar precis det du tycker om.

Läs också: Vitgrön krukväxt dyrast på auktion

2. Byt där du bor

Facebook är också en guldgruva för dig som vill hitta växter där du bor. Det finns grupper för Västerbotten, Tullinge, Gotland, Kävlinge, Nybro och mycket mer. Saknas din landsända? Starta en egen och be kompisar bjuda in fler så att nätverket växer.

3. För dig med specialintresse

Föreningar som Hoya-sällskapet, Nordiska Kaktussällskapet och Gesneriasterna har både hemsidor och Facebook-grupper där de som älskar just den här typen av växter kan byta och köpa växter.

Här kan du hitta de verkliga rariteterna och risken att bli lurad är minimal.

4. Auktioner på nätet

Auktionssajter som Tradera får allt större avdelningar för fröer, växter eller sticklingar. Här finns både seriösa försäljare och såna som vill luras.

Verkar växten vara för bra för att vara sann, till exempel en blå jordgubbe, då är det nog bara båg.

Tradera har ett betygssystem där kunderna ger säljarna omdömen. Ta en titt där innan du köper. Testa gärna att handla något litet från en säljare innan du storhandlar.

Läs också: Regnbågsros och svart jordgubbe: Så luras du köpa fuskfrön på nätet!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen