Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 28 mars 2018

Vacker inspiration: Paret Hed har triss i växthus på tomten

För Birgitta och Johnny Hed räckte det inte med ett växthus. De byggde tre stycken.

Med gamla fönster och återanvänt trävirke har de skapat växthusodlingar som ger familjen och vänner härliga grönsaker och vackra blommor året runt.

 Det tredje och nyaste växthuset är beläget i trädgårdens bortre del. Grinden blev resultatet efter en inspirerande Menorcaresa där Birgitta såg vackra grindar gjorda av krokiga olivgrenar.
Det tredje och nyaste växthuset är beläget i trädgårdens bortre del. Grinden blev resultatet efter en inspirerande Menorcaresa där Birgitta såg vackra grindar gjorda av krokiga olivgrenar. FOTO: Josefin Widell Hultgren

– På vintrarna är det här ett riktigt köldhål, berättar Birgitta med ett välkomnande skratt.

Men det finns inte något som drar tankarna åt midvinter och mörker när jag gör ett besök i Birgittas blomstrande trädgård. För det är en varm och ljuvlig sommardag, och både trädgården och vädret visar sig från sin bästa sida.

Det är växthusen som Birgitta ska visa mig och det märks att de alla utgör en viktig del av både hennes och maken Johnnys liv. De bor i Upphärad, utanför Trollhättan, i ett trähus målat i falufärg.

 Kring de upphöjda växtbänkarna i det tredje och nyaste växthuset har Johnny murat ett brokigt stenmönster. Här slingrar sig tomatplantorna uppåt och vid takfönstret står vackra gamla flaskor på rad som dekoration.
Kring de upphöjda växtbänkarna i det tredje och nyaste växthuset har Johnny murat ett brokigt stenmönster. Här slingrar sig tomatplantorna uppåt och vid takfönstret står vackra gamla flaskor på rad som dekoration. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Läs också: Inga-Lill byggde växthuset av återbrukat material – kika in

Aktiv på insta

Att stiga in i deras trädgård är som att få en adventskalender i handen och bakom varje lucka finns en överraskning. För det finns hela tiden nya dekorationsdetaljer, växter och blommor att upptäcka bakom varje hörn och vid varje sten.

I en av rabatterna samsas trädgårdsnattviol, pion, och kustruta om utrymmet och på en annan plats i trädgården har en skirt rosafärgad Louise Odier lite småbusigt intagit klematisens växtstöd. På Birgittas Instagramkonto skogen46 kan alla som vill följa hennes arbete bland plantor och grönsaker.

 I Birgittas och Johnnys tredje och nyaste växthus ska de odla tomat, lök, gurka, chili och paprika. Det har bara gått ett par dagar sedan växthuset invigdes med vinkväll på den platsbyggda bänken utanför.
I Birgittas och Johnnys tredje och nyaste växthus ska de odla tomat, lök, gurka, chili och paprika. Det har bara gått ett par dagar sedan växthuset invigdes med vinkväll på den platsbyggda bänken utanför. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Läs också: 8 nyheter för dig som vill köpa växthus

Växthus för alla smaker

När höststormarna rev sönder de ursprungliga växthusen bestämde sig makarna för att bygga nya. Det första som stod klart fick bli av lite mindre modell med vitmålade trädetaljer. Här inne odlar Birgitta aubergine, physalis och fikon och det är hennes smak som får styra eftersom maken Johnny har sitt egna växthus.

 Birgittas växthus är det minsta av trädgårdens tre växthus. Här odlas aubergine, physalis och fikon. Utanför växer vitlök, arabella, vårsköna, lupiner och ormbunke.
Birgittas växthus är det minsta av trädgårdens tre växthus. Här odlas aubergine, physalis och fikon. Utanför växer vitlök, arabella, vårsköna, lupiner och ormbunke. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Men det är inte bara frukter och grönsaker som Birgitta tycker om att odla. Hon driver även upp perenner som anisisop och verbena som flera gånger skolas om för att få fina resultat.

 Johnnys växthus är sammanbyggt med den faluröda redskapsboden.
Johnnys växthus är sammanbyggt med den faluröda redskapsboden. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Murare på fritiden

Vi lämnar Birgittas odlingar och promenerar över till Johnnys. Utanför glashuset tronar en fantastisk vattensamlare. Johnny som är murare och stensättare på fritiden har byggt den av cement och stenar.

Inuti finns det klart och livgivande vatten som används åt planteringarna. Här odlas det tomater och gurka och i den stora cementringen som utgör mittendelen av växthuset finner jag lök och chili. Kring de uppmurade blomsterbänkarna växer även auberginen Moneymaker och den vackert blåblommande Leanderklockan.

 Vattensamlaren utanför Johnnys växthus har han själv murat upp. Det rena och fina vattnet används till planteringarna.
Vattensamlaren utanför Johnnys växthus har han själv murat upp. Det rena och fina vattnet används till planteringarna. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Trean får chili

Det tredje växthuset är alldeles nyanlagt och vi börjar gå mot trädgårdens bortre del för att titta på det. Invigningen har alldeles precis firats med vin och tilltugg. I växthuset kommer Birgitta och Johnny att odla tomater, gurka, paprika och chilisorten Jamaican Bell.

Läs också: Elisabeths växthus kan få dig av baxna – så vackert!

 Här inne planterar Johnny olika sorters gurkor och körsbärstomater. Kring de uppmurade blomsterbänkarna växer auberginen Moneymaker och den vackert blåblommande Leanderklockan.
Här inne planterar Johnny olika sorters gurkor och körsbärstomater. Kring de uppmurade blomsterbänkarna växer auberginen Moneymaker och den vackert blåblommande Leanderklockan. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Gamla fönster blev växthus

När paret byggde de nya växthusen använde de befintligt material som redan fanns i deras hem. Efter en renovering av bostadshuset blev flera glasfönster över och de fick bli växthusens väggar.

– Man tar var man har. Johnny hittar stenar ute på gärdena och vi byter saker med grannar och kompisar. Jag återanvänder saker som jag hittar här hemma. Det kan vara ett järnunderrede till en gammal mangel som kan bli en fin trädgårdsdekoration. Eller något så enkelt som en grep som lutar mot en vägg kan förgylla det hela, tipsar Birgitta.

 Ingång till Birgittas vitmålade växthus. Intill dörren knoppas en blå klematis.
Ingång till Birgittas vitmålade växthus. Intill dörren knoppas en blå klematis. FOTO: Josefin Widell Hultgren

Delar gärna med sig

Det går inte att vänta längre med att fråga Birgitta vad som är det bästa med att odla i växthus. Svaret låter inte vänta på sig.

– En stor fördel med att jag har växthus är att jag kan börja odla tidigare på våren. Jag odlar tomater inomhus i januari och placerar ut plantorna i växthuset under mars och april. En till fördel är att det blir billigare att odla växter och grönsaker på egen hand, istället för att köpa dem i handeln. En gång i tiden sålde vi grönsaker men numera ger vi bort dem. Det är så roligt att andra får njuta av det vi odlar. Själv har jag frysen full med tomater och tillverkar ketchup och chutney. Ett år hade jag tomater ända fram till december månad, avslutar Birgitta.

Läs också: 5 supertips för dig som vill bygga eller köpa ett växthus!

5 snabba tips: Att tänka på när du bygger växthus.

-Bygg inte allt för litet. Växter och grönsaker tar mer plats än vad man tror.

-Plantorna behöver syre. Se till att du har ordentliga vädringsmöjligheter.

-Dina växter vill ha sol för att växa. Undvik att placera växthuset alltför skuggigt.

-Att bära vattenhinkar blir snabbt tungt. Se till att du har tillgång till vatten i närheten.

-Väggarna är viktiga i ett växthus. Fundera över om du vill ha fönsterglas eller kanalplast. Det finns fördelar och nackdelar med båda.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen