Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 juni 2019

Tvestjärtar – nyttodjur i trädgården

Tvestjärtar kan kännas obehagliga när de kryper runt i badhandduken eller utmed springor i golvet. Men visste du att de faktiskt gör stor nytta? Gynna tvestjärtarna – och få flitiga medarbetare i trädgården!

 Tvestjärten känns igen på sin tångliknande stjärt.
Tvestjärten känns igen på sin tångliknande stjärt. FOTO: iStock

Tvestjärtarna är lätta att känna igen på sin karakteristiska tång längst ut på bakkroppen. För många upplevs de som obehagliga – de har till och med anklagats felaktigt för att krypa in i människors öron. Sanningen är att tvestjärtarna är nyttodjur som gärna äter olika slags skadedjur.

Äter löss och larver

Tvestjärtarna är allätare och äter andra insekter, men även växtdelar och döda djur. Här är några skadedjur som tvestjärten äter:

  • Bladlöss
  • Bladloppor
  • Ägg och små larver av fjärilar
  • Kvalster

Tvestjärten skyddar frukt- och bärodlingar

I frukt- och bärodlingar har tvestjärten en viktig roll i bekämpningen av bladlöss och blodlöss. En enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss under sin livstid.

Tvestjärtarna föds bara i en generation per år och det sker under våren. I det tredje larvstadiet lämnar de sina jordhålor och går upp i fruktträd och bärbuskar. Därmed gör tvestjärtarna som allra mest nytta under senare delen av sommaren.

Tvestjärtar kan dock uppträda som skadedjur och äta kronblad och gnaga på frukter, eftersom de äter den föda som finns tillgänglig. Men oftast ger den sig bara på frukten där någon annan skadegörare redan har varit framme.

Läs också: Suzukiflugan sprider sig norrut – ett hot mot svenska bärodlingar

Hjälp tvestjärtarna att övervintra

Tvestjärtarna trivs bäst i fleråriga grödor och honorna övervintrar i en jordhåla. Därför är de känsliga för jordbearbetning. Du kan hjälpa tvestjärtarna att hitta en plats att övervintra på genom att bevara och vårda naturliga biotoper som åkerholmar, dikeskanter och fältkanter.

Gör ett gömställe åt tvestjärtarna

 Så här kan gömställena åt tvestjärtar hängas upp på fruktodlingar.
Så här kan gömställena åt tvestjärtar hängas upp på fruktodlingar. FOTO: Sanja Manduric/Jordbruksverket

För att få tvestjärtarna att stanna i din odling, och inte leta sig bort när det blir ljusare, kan du ge tvestjärten ett gömställe på en mörk, trång plats. Ett sådant gömställe kan bestå av:

  • Upp och nervända blomkrukor
  • Plastflaskor med avskuren botten
  • Svarta plastpåsar med små hål i

Fyll utrymmet med tyg, halm eller wellpapp som de kan krypa in i. Häng upp det i träd eller buskar intill en gren, eller fäst på en låg pinne i grönsaksodlingar eller fältkanter (de flyger inte utan går ofta till fots i trädet). En för hög population kan smutsa ner frukten, om du märker av detta kan du flytta gömställena till lähäckarna under sensommaren.

Fakta om tvestjärtar

  • Tvestjärtar är långsmala, bruna eller svarta till färgen och 5–15 millimeter långa. De unga exemplaren, nymferna, är gula eller ljusbruna. Vingarna är korta och täcker inte bakkroppen. Tången baktill använder de främst till försvar.
  • Tvestjärtarna trivs i fuktiga miljöer och är aktiva när det skymmer och i mörker. På dagen söker de skydd på mörka och trånga platser: I springor i jorden eller under bark, löv och stenar.
  • I Sverige finns fyra arter av tvestjärtar. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Några av arterna flyger, andra förflyttar sig istället gående och flyger sällan eller inte alls.

Källa: Jordbruksverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen