Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 oktober 2019

Så väljer du rätt julstjärna i butiken

Välj rätt redan i butiken så står julstjärnan längre. Välj fel och den kan falla ihop redan första dagen. Så här hittar du rätt julstjärna.

 Välj rätt och titta nära, nära på blommorna.
Välj rätt och titta nära, nära på blommorna. FOTO: MMarieB

Julstjärnan är egentligen en ganska känslig blomma. Sin plats i naturen har den fast rotad i tropiska skogar i Mexiko. Den blir en stadig buske i varm, fuktig halvskugga men tål inte den minsta lilla kyla. Tänk på att den växer på samma plats som avokado, så blir det ännu klarare hur den vill ha det.

Hos oss är den dussinblomma till jul, mitt i mörka smällkalla vintern. Det gör det ännu svårare att ge den vad den vill ha. Börja med att välja rätt planta när du handlar så kommer du en bra bit på vägen.

Välj rätt julstjärna

Julstjärna med knoppar

 Nä, nu blommar det! De små blommorna i mitten är utslagna.
Nä, nu blommar det! De små blommorna i mitten är utslagna. FOTO: Istock

Den ska vara knoppig, inte utslagen. För att se blommorna får du kika nära. De röda bladen omger själva blommorna i mitten som efter ett tag slår ut med liten ”borste” av pollenfyllda ståndare. De ska vara gulgröna små knoppar. Ser det rufsigt ut är plantan redan i blom.

Skadade blad på julstjärnan

 Skadade blad kan vara början till slutet.
Skadade blad kan vara början till slutet. FOTO: TT

Titta på de gröna bladen under de röda. Har de krullat ihop sig, har bruna kanter eller ser bleka ut är det ett tecken på att plantan är stressad. Välj en annan.

Julstjärna som stått utomhus

Köp aldrig en julstjärna som stått i temperaturer under 12 plusgrader. Köp inte heller en planta som kan ha utsatts för drag, till exempel från en butiksdörr eller en kall fönsterruta.

Den kan se helt okej ut i butiken man tappa bladen av köldchocken när den kommit hem till dig.

Läs också: Så sköter du din julstjärna

Övervattnad julstjärna

Julstjärnor är känsliga för övervattning. Har de en gång surnat till ordentligt är det svårt att få dem att hämta sig. Lyft krukan och känn efter. Är den blytung av vatten kan den ha blivit helt dränkt.

Torr julstjärna

Känn i krukan. Är den ökentorr är det inget bra köp. Risken är stor att bladen faller när du kommer hem. Vill du inte bli jordig om fingrarna, väg krukan i handen. Alltför lätt betyder inget vatten i jorden.

Julstjärnan som stått för trångt

 Trångt och instängt. Inte bra.
Trångt och instängt. Inte bra. FOTO: Istock

En julstjärna avsöndrar etylengas, den gas som påskyndar mognad och blomning. Har den stått i en genomskinlig strut av plast eller i en ihopträngd klunga med andra plantor blir mängden etylangas högre. Den blommar alltså lite snabbare.

Välj i stället en planta som stått mera fritt, den har ofta bättre förutsättningar.

Så kan du stötta svensk odling

Tips! Stötta svenska odlare genom att välja växter med märkningen Från Sverige när du handlar i blomsterbutik eller dagligvaruhandel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen