Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 april 2018

Överraskande växter: Välkommen till en riktigt busig trädgård

Sivan och Uffe Helderud kombinerar trädgårdshyss med geometri.

Trädgården överraskar med glatt, personligt pynt och prunkande rabatter som tål att ses från alla håll.

 Hos Sivan och Uffe är det alltid något som blommar i varje rabatt – åtminstone från tidig vår till sen höst. Från maj till mitten av juli älskar de alla pioner i olika färger. Den vita närmast är av sorten Festiva Maxima. Den vita busken vid berget är en vit pärlbuske.
Hos Sivan och Uffe är det alltid något som blommar i varje rabatt – åtminstone från tidig vår till sen höst. Från maj till mitten av juli älskar de alla pioner i olika färger. Den vita närmast är av sorten Festiva Maxima. Den vita busken vid berget är en vit pärlbuske. FOTO: Peter Ericsson PE-Foto

När bygget av det klassiskt röda huset med sina vita knutar var klar kunde skapandet av trädgården börja.

Tomten på cirka 5 000 kvadratmeter är i grunden en skogsbacke med berg och stenig mark och det märks fortfarande.

 I Sivans ateljé både målar hon och skapar i lera. Framför växer en av parets favoritblommor – pioner. De vita är av sorten Festiva Maxima och de rosa Pink Parfait. Trädgården utgörs av flera berg, som de planterar både i och kring.
I Sivans ateljé både målar hon och skapar i lera. Framför växer en av parets favoritblommor – pioner. De vita är av sorten Festiva Maxima och de rosa Pink Parfait. Trädgården utgörs av flera berg, som de planterar både i och kring. FOTO: Peter Ericsson

– Vi har många olika partier, flera berg, plana ytor, kuperade områden och skogsnatur med bland annat blåbärsris. Det har vuxit fram under en längre tid och utvecklas hela tiden. I stället för att låta en del träd växa sig stora har vi valt att formklippa dessa. Ekar, björkar, tallar och granar har nu blivit en trevlig del av helhetsintrycket, berättar Sivan.

Berg med rum för rötter

 Växthuset har de byggt på egen hand – och det fungerar som en ren njutningsplats året runt. Där inne odlas framför allt pelargoner. Utanför växer nävor och ormbunkar.
Växthuset har de byggt på egen hand – och det fungerar som en ren njutningsplats året runt. Där inne odlas framför allt pelargoner. Utanför växer nävor och ormbunkar. FOTO: Peter Ericsson

Om baksidan är mer skuggig med blommor som står sig lite längre – är framsidan desto soligare och torrare.

Intill bergsklackarna – på båda sidor om grusgången som leder till husets entré – är den naturliga skogsvegetationen bevarad.

 Makarna är duktiga på att hitta annorlunda dekorationer att göra planteringar och stilleben med i trädgården. Som det här rostiga röret med krasse i.
Makarna är duktiga på att hitta annorlunda dekorationer att göra planteringar och stilleben med i trädgården. Som det här rostiga röret med krasse i. FOTO: Peter Ericsson

– Något annorlunda är att vi har tre olika berg, som alla har djupa håligheter – vilket gör att det går att plantera även växter och buskar med längre rötter. Där växer bland annat jasmin och try, säger Uffe.

Men det som sticker ut allra mest är att de gjort merparten av rabatterna i olika geometriska former.

 För att göra trädgården mer spännande har Sivan och Uffe byggt upp geometriska former av alla dess slag. Och det ska uppstå en nyfikenhet var alla gångar leder. De vita pionerna till vänster heter White Cup och de röda till höger Red Charm.
För att göra trädgården mer spännande har Sivan och Uffe byggt upp geometriska former av alla dess slag. Och det ska uppstå en nyfikenhet var alla gångar leder. De vita pionerna till vänster heter White Cup och de röda till höger Red Charm. FOTO: Peter Ericsson

Odlingsytorna är både runda, kvadratiska, rektangulära och halvmåneformade. De bildar tillsammans med gångarna olika rum.

– Vi har olika delar som går i varandra och alla gångar leder någonstans. Det gör att trädgården blir mer spännande, framhåller Sivan.

 Uffe och Sivan Helderud i växthuset.
Uffe och Sivan Helderud i växthuset. FOTO: Peter Ericsson PE-Foto

Kul och personligt

Fantasin och kreativiteten är stor hos dem båda – och de är glada att dela samma intresse.

 Höga och ståtliga vita riddarsporrar och rosa fingerborgsblommor, samt vita pioner.
Höga och ståtliga vita riddarsporrar och rosa fingerborgsblommor, samt vita pioner. FOTO: Peter Ericsson

– Även om vi lägger mycket tid i trädgården ser vi den aldrig som ett arbete som bara måste göras. För oss är det rena njutningen och så får man ju gratis motion också, ler Uffe. Om inte båda hade tyckt att det var lika roligt skulle det nog varit svårt att hålla på i den här utsträckningen.

 I skottkärran har makarna planterat suckulenter och andra torktåliga växter. Den fungerar som ett av många fina stilleben i trädgården.
I skottkärran har makarna planterat suckulenter och andra torktåliga växter. Den fungerar som ett av många fina stilleben i trädgården. FOTO: Peter Ericsson

– Det är kul att ha något eget och personligt som vi själva har kommit på. Det gäller allt från utformningen till små detaljer. Som att använda en gammal halmblås eller bykgryta att plantera i – eller att ställa krukor på ett symaskinsunderrede i trädgården, menar Sivan.

 Uffe och Sivan använder sig mycket av de stenar som redan finns på och i anslutning till trädgården. Här håller de på att anlägga en ny rosenrabatt.
Uffe och Sivan använder sig mycket av de stenar som redan finns på och i anslutning till trädgården. Här håller de på att anlägga en ny rosenrabatt. FOTO: Peter Ericsson

Pionen en favorit

Favoritblomman på sommaren är pion – som de har cirka hundra stycken av.

– Den är helt fantastisk – doftrik, färgstark och vacker att titta på. Dessutom kan den klara sig många år. Vi har exempelvis haft sorten Sarah Bernhard ända sedan 1985. De olika sorterna av pioner blommar från maj till mitten av juli.

 Pioner och alunrötter odlas närmast, med aklejor, samt rosa pioner och rosa rosenkrage bakom.
Pioner och alunrötter odlas närmast, med aklejor, samt rosa pioner och rosa rosenkrage bakom. FOTO: Peter Ericsson

Det makarna har mest av under första delen av sommaren förutom pioner är riddarsporrar, rosor, klematis och fingerborgsblommor.

– Vi har perenner som blommar från tidig vår till sen höst. För oss är det viktigt att skaffa och plantera växter så att det alltid är något som blommar, helst i varje rabatt.

 Ett fint stilleben med härliga konstraster. I roströren har Sivan och Uffe planterat tagetes.
Ett fint stilleben med härliga konstraster. I roströren har Sivan och Uffe planterat tagetes. FOTO: Peter Ericsson

Paret spenderar mycket tid tillsammans i sin kära trädgård – och gifte sig faktiskt under en tall där 1990.

– Tallen blåste ned under stormen Gudrun 2005, men förhållandet lever kvar fortfarande, skrattar Uffe.

Fakta

Namn: Sivan och Uffe Helderud.

Bor: Östra Ny, Vikbolandet.

Yrken: Båda är pensionärer.

Tomtens yta: 5 000 kvadratmeter.

Anlades: Från 1982 och framåt.

Odlingszon: Från två till fyra.

Helderuds bästa odlingstips

* Skaffa och plantera växter så att det alltid är något som blommar – helst i varje rabatt. Då blir trädgården mer levande under en längre period och du får exempelvis inte bara en vår- eller sommarträdgård.

* Skapa rabatter som kan ses från olika håll. Vi har exempelvis satsat på mycket geometriska former där växterna är fina från flera vinklar.

* Plantera växterna tätt – då hålls dels fukten kvar och det håller ogräs borta.

* En trädgård aldrig blir aldrig färdig – den utvecklas ständigt.

* Ta vara på regnvatten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen